Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Nieuwjaarsreceptie 2023

Geplaatst op 06 maart 2023

Eerste nieuwjaarsreceptie Rode Kruis Noord-Holland Noord

Op zaterdag 14 januari vond de eerste nieuwjaarsreceptie voor district Noord-Holland Noord plaats. Nu iedereen is bijgekomen van oud & nieuw en we halverwege die altijd zo lange, donkere januarimaand zijn was dit echt iets om naar uit te kijken!

Vele collega’s kwamen met de auto of reden mee met de pendeldienst vanaf verschillende locaties in Alkmaar. Sommigen waren dapper genoeg om de oversteek per fiets te maken. Maar allemaal kwamen we aan bij ‘BijHuub’. Bij binnenkomst kreeg iedereen een rode en witte kaart uitgereikt. Dat zijn onze kleuren, maar wat de bedoeling hiervan was? Dat zou later blijken. Maar eerst een drankje!

Nadat iedereen was voorzien en wat onderling geproost nam districtsmanager Marleen van Duijnhoven het woord door iedereen welkom te heten. Omdat er ook verschillende beroepskrachten aanwezig waren die nog niet bij iedereen bekend waren, stelde zij hen voor en vertelde in welke functie zij actief zijn. En ze had leuk nieuws: dit is weliswaar de eerste bijeenkomst van Noord-Holland Noord, maar zeker niet de laatste. Het is de bedoeling om elk jaar op deze manier even samen te komen, wat natuurlijk met enthousiast applaus werd ontvangen!

Hierna was het de beurt aan de voorzitter van het district, de heer Maarten Fonk. De coronaperiode kwam voorbij en de vele werkzaamheden we met ons district hebben verricht. Hij gaf aan dat er door het bestuur wordt gewerkt om een meer uniforme kwaliteit binnen het district te bewerkstelligen en dat alle districtsbestuursleden een spoedcursus EHBO gaan volgen. Ontzettend leuk en waardevol, natuurlijk! Ook zijn er twee jonge bestuursleden die onderzoek doen naar het vrijwilligerswerk die, zodra dit is afgerond, hun bevindingen bespreken met het bestuur. Dit alles met de intentie om zo meer voor het district te kunnen betekenen.

Al dat praten, luisteren en applaudisseren had inmiddels weer dorstig gemaakt, dus toen was het tijd voor een drankje met een kleine versnapering.

Hierna werd het mysterie van de witte en rode kaarten ontrafeld: het volgende onderdeel in het programma was namelijk een quiz! En dat werd goed opletten, want elke vraag was moeilijker dan de vorige. De volgende vragen kwamen zoal voorbij (test vooral je eigen kennis gelijk, zonder Google natuurlijk! ):

~ Heeft het Rode Kruis wereldwijd meer dan 90 miljoen leden en vrijwilligers?

~ Hoeveel afdelingen heeft het district Noord-Holland Noord?

~ Zijn alle vluchtelingen in Nederland asielzoekers?

~ Is de workshop “Goed Voorbereid” bij noodsituaties een workshop voor basisscholen?

~ Gaat het beginsel van onderscheid in het Humanitair Oorlogsrecht over het onderscheid dat wordt gemaakt tussen de mensen die wel of niet meedoen aan de strijd?

In het begin had bijna iedereen de vragen goed, maar naarmate de vragen volgden vielen er toch steeds meer af. Het was een echte afvalrace. Uiteindelijk bleven er twee over en hun kennis werd beloond met een prachtige prijs: een mooie regenboogparaplu! Geen overbodige luxe in deze donkere, natte maand.

Terwijl de aanwezigen kennis met elkaar maakten, elkaar het beste voor 2023 wensten of oude herinneringen aan het ophalen waren, kwamen er opeens twee lieftallige dames al huppelend binnen. Verbaasd keken ze in het rond, omdat ze dachten bij een muziekevenement te zijn. Ietwat teleurgesteld vroegen ze bij wat voor soort bijeenkomst ze waren beland. Toen duidelijk werd dat

het ging om het Rode Kruis sloeg hun teleurstelling om in die van blijdschap. Het Rode Kruis is tenslotte de organisatie die iedereen helpt en veel te vinden is bij de verschillende evenementen. En dat klonk ons natuurlijk toch als muziek in de oren! Al gauw raakten de jonge dames – Anna en Joline, wisten we inmiddels – in gesprek en kwamen de verhalen los onder het genot van een hapje en een drankje. De dames ontpopten zich intussen als echte verbinders. Niet met de verbandtrommel, maar door allerlei collega’s aan elkaar te ‘koppelen’. En met deze spontane plottwist kwam alles samen op deze receptie: menslievendheid, gezelligheid, nieuwe dingen leren en vooral weer nieuwe energie opdoen om er samen weer het beste van te maken in 2023.

Rond 18:00u kwam de receptie ten einde, maar we mochten niet met lege handen naar huis. We kregen een prachtige Rode Kruis-kalender en wat leesvoer mee voor thuis in de vorm van het boek ‘Buitengewoon Betrokken.’ Ontzettend attent! En ook praktisch, want het aftellen naar de volgende receptie op de kalender kan beginnen. Nog 364 dagen te gaan. Streep je mee af?

Meest recente berichten