Tekst en foto’s: Onno Elema
Op dinsdag 15 oktober 2024 vond op Camping Bakkum vlakbij Bezoekerscentrum De Hoep een grote multidisciplinaire oefening plaats. Ook het Rode Kruis was hierbij aanwezig met onder meer het Noodhulp Team en een team van Bevolkingszorg. Verder waren de Brandweer, Staatsbosbeheer, Ambulancedienst, Politie, de Veiligheidsregio en de Dienst Speciale Interventie (DSI) betrokken.
De bedoeling van de oefening was om met diverse crisisspecialisten hun vaardigheden te trainen, te versterken en om met verschillende teams de samenwerking met elkaar te verbeteren. Hierbij werd met behulp van figuranten en lotusslachtoffers de situaties zo realistisch mogelijk in scène gezet waardoor de oefening bijna levensecht leek.
Vooraf aan de oefening was de informatie minimaal en dienden we op een bepaald tijdstip bij het Bezoekerscentrum De Hoep aanwezig te zijn.
Op tijd van huis vertrokken en bij De Hoep aangekomen was een groot deel van het terrein afgezet, maar dankzij het bewijs van deelname aan de oefening kon ik op de parkeerplaats aldaar de auto kwijt. De collega’s waren al gauw gevonden en na een korte kennismaking en briefing was het wachten op wat ging komen.
Net als bij een echte inzet voor Bevolkingszorg was het wachten tot we werden opgeroepen en de opvanglocatie in De Hoep in gereedheid konden brengen voor de opvang van de vele geëvacueerde mensen die werden verwacht. En wat duurt wachten lang als je in de startblokken staat om je werkzaamheden te kunnen doen.
Na verloop van tijd werden de eerste evacués onder begeleiding naar de opvanglocatie gebracht. Een heel scala aan verschillende personen moest worden opgevangen; van campingbezoekers die door een hevige natuurbrand weg moesten, een gijzeling waarbij geliefde familieleden elkaar uit het oog waren verloren tot bezoekers die niet precies wisten wat er aan de hand was. Voor het Rode Kruis een mooie gelegenheid om de tijdens de lessen opgedane kennis in praktijk te kunnen brengen. Vakkundig werden de evacués naar de zaal begeleid waar ze tot rust konden komen met een kopje koffie of thee. Hierbij werd het Rode Kruis geholpen door de aanwezige medewerker van Staatsbosbeheer die een BHV-training had gedaan.
De tijd vloog voorbij en voor we er erg in handen was het alweer ten einde. En na een korte evaluatie met het team van Bevolkingszorg was het tijd om huiswaarts te keren.
![rode-kruis-co-pirot-oefening-6](https://www.rodekruis.nl/noord-holland-noord/wp-content/uploads/sites/19/2024/12/rode-kruis-co-pirot-oefening-6-1024x500.jpg)
![rode-kruis-co-pirot-oefening-4](https://www.rodekruis.nl/noord-holland-noord/wp-content/uploads/sites/19/2024/12/rode-kruis-co-pirot-oefening-4-1024x500.jpg)
![rode-kruis-co-pirot-oefening-3](https://www.rodekruis.nl/noord-holland-noord/wp-content/uploads/sites/19/2024/12/rode-kruis-co-pirot-oefening-3-1024x500.jpg)
![rode-kruis-co-pirot-oefening-2](https://www.rodekruis.nl/noord-holland-noord/wp-content/uploads/sites/19/2024/12/rode-kruis-co-pirot-oefening-2-1024x500.jpg)
![rode-kruis-co-pirot-oefening-1](https://www.rodekruis.nl/noord-holland-noord/wp-content/uploads/sites/19/2024/12/rode-kruis-co-pirot-oefening-1-1024x500.jpg)
![rode-kruis-co-pirot-oefening-7](https://www.rodekruis.nl/noord-holland-noord/wp-content/uploads/sites/19/2024/12/rode-kruis-co-pirot-oefening-7-1024x500.jpg)