Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Een week vol techniek: het PET-event & Tech Your talent

Geplaatst op 05 juni 2024

Tekst en foto’s: Onno Elema

Mainstage Event Campus
In 2024 werd het PET-event gehouden op een nieuwe plek, namelijk het terrein van de Mainstage Event Campus. Het is een nieuw gebouw met 10.000 m2 opslag, 3.000 m2 kantoorruimte en met 200 werkplekken. Een onvoorstelbaar grote ruimte die tevens dient als het kenniscentrum voor de operationele evenementenbranche. Sinds het gebouw op 13 november 2023 haar deuren opende herbergt het een groot aantal facilitaire bedrijven gerelateerd aan zakelijke-, sport- en publieksevenementen. Te denken valt aan Draww, The Food Bookers, ICEK, SOLID, The Good Guyz, Collect & Clean, MoneyCcomb, The Support Group en nog veel meer.

PET & Tech Your Talent
Sinds editie 2023 is het PET Zaanstad onderdeel geworden van de Zaanse Techweek en een initiatief van het samenwerkingsverband Techlands. Praktisch gezien komt het erop neer dat er op één locatie vijf dagen achter elkaar aan techniekpromotie wordt gedaan. De eerste drie dagen is dit het PET-event, met als doelgroep basisschoolleerlingen. De twee dagen erna is er het Tech Your Talent-evenement voor VMBO-leerlingen. Bij beide evenementen waren onze eigen Hidde en Onno ook dit jaar weer aanwezig.

Rode Kruis vrijwilligers op het PET-event 1

Het PET-event

Vroege vogels: het opstarten
Gelukkig zijn Hidde en Onno vroege vogels, want al om 08:15 werden zij verwacht op locatie. De stands moesten worden opgebouwd, en ook daar schuilt immers een ongeluk in een klein hoekje. Als geroutineerde EHBO-vrijwilligers wisten Hidde en Onno in een mum van tijd de EHBO-post op te zetten en waren ze klaar om eventuele slachtoffers op te vangen en te verbinden.

Om 09:00 uur was het zover. Met busladingen tegelijk arriveerden de leerlingen op het evenemententerrein, waar ze middels de silent discotechniek werden ontvangen en toegesproken door DJ Dennis Sintenie en Jolien Duin van Jolien Techniek, voordat ze werden losgelaten. Met veel enthousiasme begaven de leerlingen zich daarna naar de verschillende stands om kennis te maken met de 7 Werelden van Techniek.

Deelnemende organisaties
Verschillende organisaties met elk hun specialisme op het gebied van techniek of technologie hadden een eigen stand op het terrein. De leerlingen en leerkrachten konden bij elke stand interactieve workshops volgen. Zo konden de leerlingen bij Bouw Mensen erachter komen of ze uit het juiste hout waren gesneden tijdens een lesje houtbewerking, waarbij de hamer nog wel eens precies het doel miste. Toch werd de plank niet bepaald mis geslagen: de kinderen mochten hun zelf getimmerde vogelhuisje mét een pot vogelpindakaas mee naar huis nemen. Ook konden ze kennis maken met het monteren van sloten en een bijzettafeltje in elkaar zetten. Een ander cadeautje was de zelfgemaakte, gepersonaliseerde metalen mobiele telefoonhouder.

Bij het HEMLAB vlogen de vonken in het rond: dit was de plek voor spannende chemische proefjes en natuurkundige experimenten, uiteraard onder deskundige leiding. Naast het HEMLAB stond de stand van het Trias College, waar de kinderen onder begeleiding zelf een flesje felgekleurde shampoo mochten brouwen. Voor het kennismaken met lastechnieken konden de leerlingen terecht bij de Koninklijke DuyvisWiener, waar ze ook hun vaardigheden konden toetsen om verschillende testopstellingen waterpas te krijgen.

Na alle mentale inspanning moest er een tandje worden bijgezet bij het Zuiderzee College: daar stond een vijftal fietsen klaar voor gebruik om energie op te wekken. Voor velen was het zweten geblazen, want ze maakten er een echte wedstrijd van en dat hebben we als Rode Kruiser geweten, waarover later meer.

Junior IOT gaf de kinderen een lichtend voorbeeld van wat er nog meer mogelijk is in de wereld van techniek. De kinderen konden er letterlijk hun lichtje opsteken: zij mochten onder begeleiding van studenten zelf ledverlichting maken.

Bruggen werden geslagen bij Heijmans, waar aspirant bruggen- en wegenbouwers hun hart op konden halen met het op schaal maken van een brug. De gebouwde brug werd natuurlijk ook getest, met 5,5 kg aan gewichten.

Bij de stand van Compaen VMBO werd een quiz gehouden over de verschillende gereedschappen die in de techniek werden gebruikt. Toekomstige programmeurs konden zich helemaal vinden in het programmeren van de robot van Pascal Zuid en bij het Regio College kon men genieten van Virtual Reality techniek. Bij IWNederland ontdekten de leerlingen of ze op één lijn zaten en probeerden ze via een schakelkast contact te maken met elkaar. Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) was aanwezig, waar de leerlingen ingewikkelde berekeningen en een 3D-model konden maken.

Bij Seijsener Rekreatietechniek konden de leerlingen zich uitleven in het ontdekken van elektriciteit door middel van het Spektro spel, waar spelenderwijs hun kennis werd getest. Bij Eekels|TBI was het alle hens aan dek: de kinderen leerden hier van alles over elektriciteit in de scheepsbouw. En last but not least konden de leerlingen kennismaken met KLM Engineering & Maintenance. Hier werd onder meer verteld over de werking en reparatie van vliegtuigmotoren. Uiterst gespecialiseerde techniek, want een motor blijkt uit enorm veel onderdelen (en dus techniek te bestaan. Nostalgie hing in de lucht, want Onno haalde oude herinneringen op bij het zien van de motoren. Ooit werkte hij op Schiphol-Oost, waar hij regelmatig langs de motoren afdeling kwam.

Rode Kruis vrijwilligers op het PET-event 5

Hidde en Onno to the rescue

Voor ons als Rode Kruis-vrijwilligers was er genoeg te doen op het evenement. Bij al dat geëxperimenteer en geknutsel gaat er natuurlijk wel eens iets mis. Gelukkig waren de twee ervaren Rode Kruisers dan snel ter plaatse om een oplossing te bieden.

Bij het fietsen was het echt een wedstrijd om zoveel mogelijk energie op te wekken. Zoals gezegd zochten de kinderen echt hun grenzen op, totdat zij uitgeput waren en op adem moesten komen op de EHBO-post. Met wat druivensuiker, rust en een kort praatje vlogen ze al snel weer door naar de volgende stand, want zodra ze waren bijgekomen speelde de FoMO op: ze waren bang dat ze al het leuks misten.

Bijzonder was dit jaar dat de materie bij sommigen wat zwaar op de maag lag: een paar leerlingen waarbij de gedane inspanning even te veel van het goede was moesten overgeven, anderen hadden wellicht toch wat last van een virusje. Ook was er een leerling die een tand verloor, maar gelukkig ging het om een melktand waarbij de tandenfee had besloten eerder langs te komen dan verwacht.

Helaas was één van de leerlingen dusdanig onwel geworden dat we met behulp van de leerkracht de vader op hebben getrommeld om een bezoek aan de huisarts te brengen. Ook dat kan gebeuren.

Rode Kruis vrijwilligers op het PET-event 2

Het Tech Your Talent-evenement

Tijdens dit evenement maakten de ca. 1.000 leerlingen uit eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs kennis met de 7 werelden van Techniek.

Programma
Het programma en de workshops voor deze wat oudere leerlingen was ten opzichte van het PET-event wat aangepast. Een groot deel van de scholieren had namelijk al gekozen voor een technische opleiding bij onder meer het Regio College.

De workshops stonden onder meer in het teken van de elektro-, metaal- of procestechniek. Bij de voertuigtechniek diende je allerlei schakelingen te maken voor aansturing, bij de houtbewerking mocht je een soort potlood maken die was bedoeld om verbindingen te maken tussen balken. Programmeren deden de leerlingen bij de Robotica, zo ook het programmeren van een zogenaamde Raspberry Pi (een singleboardcomputer). Bij de procestechniek was de bedoeling om haargel maken, en last but not least concept smart buildings op schaal te maken.

Onze aanwezigheid werd ook deze laatste twee dagen weer op prijs gesteld. Zo werden we gevraagd om even te assisteren bij het uitdelen van de koptelefoons voor de silent disco. Behoudens enkele pleisters en hier en daar een klein brandwondje, doordat ze de soldeerbout bij het verkeerde eind pakten, verliep alles rustig. Helaas waren er ook leerlingen die er totaal geen zin in hadden en met elkaar voor de lol op de vuist gingen. De docenten en medewerkers van de organisatie moesten daardoor een paar keer ingrijpen. Gelukkig vielen er geen gewonden.

Op vrijdagmiddag zat ook voor ons de week erop: de Rode Kruis-post afbreken, inpakken, opruimen, terug naar Purmerend en naar huis om bij te komen van een drukke week.

Zowel Hidde als ik kijken terug op een geslaagde, drukke en leuke week en vonden het geweldig hier weer bij te zijn. Net als de workshopleiders hopen we dat er deze week leerlingen geïnteresseerd zijn geraakt in de wereld van de techniek. Wie weet zien we ze terug als timmerman, elektricien, automonteur, programmeur of vliegen we een keer op hun vleugels naar onze vakantiebestemming!

Meest recente berichten