Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Pupillencompetitie bij Atletiekvereniging Edam

Geplaatst op 05 oktober 2022

Zaandam, 2 juli 2022

Inmiddels is het hoogseizoen voor de EHBO-inzetten van het Rode Kruis. Vandaag waren de kundige vrijwilligers Hidde en Onno aanwezig bij de Atletiekvereniging in Edam, waar de Pupillencompetitie op het programma stond.

Als routiniers gingen ze aan de slag met de voorbereidingen, althans dat dachten ze. Bij aankomst in Purmerend bleek het Rode Kruis gebouw op slot! Wat nu? Gelukkig kon de coördinator te hulp schieten en werd met behulp van de onmisbare sleutel het gebouw toch geopend. Na alle benodigde materialen in de auto te hebben geladen gingen ze op weg richting Edam waar ze net voor de afgesproken tijd arriveerden. Gelukkig maar!

Bij de atletiekvereniging was de EHBO post snel opgezet en ingericht. Er was zelfs nog tijd voor een kopje koffie voordat de pupillen aan hun wedstrijden begonnen. Aanvankelijk bleef het rustig op de post, op een pleister zo nu en dan na. De vrijwilligers gebruikten hun ‘vrije’ tijd om het grote atletiek terrein even te bekijken. Alleen bij het horen van pistoolschoten sprongen de heren verschrikt op. Gelukkig betrof dit slechts het startschot voor het 40 meter hardlopen van de jongste deelnemers, namelijk de mini’s van rond de zes jaar. Niks aan de hand dus (voor alle zekerheid is de dader toch maar even op de foto gezet!). Terwijl de mini’s druk waren met hardlopen, startten ook de andere jonge deelnemers tussen de zeven en negen jaar met het hoogspringen, verspringen, balwerpen, kogelstoten en als extra onderdeel de 1.000 meter hardlopen. In totaal waren er ongeveer 300 deelnemers en minstens net zo veel ouders en begeleiders van verschillende atletiekverenigingen aanwezig, waaronder die van AV Zaanland, AV HERA, JPmini, AV Waterland, AV Wieringermeer, AV Hollandia, en SAV.

Naarmate de dag vorderde bleek dat de inschattingen qua benodigd materiaal op basis van eerdere inzetten juist was gedaan. De pleisters, cool packs, Hibicet (ontsmettingsmiddel) en Azaron (verlichting van jeuk en pijn na een insectenbeet) crème werden al gauw aangesproken. Met name voor de jonge, strijdlustige deelnemers waren valpartijen helaas niet uitgesloten. Het Rode Kruis bleek echter ook in een ander soort hulp te kunnen voorzien bij deze inzet. Een klein meisje was haar ouders ongelukkigerwijs kwijtgeraakt. Ook hierbij boden de Rode Kruis-vrijwilligers natuurlijk hulp. Via de centrale omroepinstallatie werd door de organisatoren gevraagd of de ouders van de kleine meid naar de EHBO-post konden komen. Nog geen 5 minuten later werd ze gelukkig herenigd met haar ouders. Het dappere meisje maakt het haar ouders wel heel duidelijk dat ze niet zomaar zonder iets te zeggen naar hun deelnemende zoontje konden gaan kijken(!). Aan het einde van de dag zwaaide de kleine nog even naar beide heren toen ze naar auto liep om terug te keren naar huis. Zo zie je maar weer, je weet nooit wat je te wachten staat als Rode Kruis-vrijwilliger.

Al met al weer een leuke, warme en sportieve dag. Om circa 17:15 uur zat de dienst erop en konden de twee heren weer voldaan richting huis. Een tussenstop werd gemaakt in Purmerend om de Rode Kruis materialen terug te brengen. Een TomTom was bij deze rit niet nodig, de heren kende de route zo goed als uit hun hoofd. Ze hebben het ritje tenslotte al vaker gemaakt.

Tekst: Onno Elema

Rode Kruis - Pupillencompetitie- 1r
Rode Kruis - Pupillencompetitie- 2
Rode Kruis - Pupillencompetitie- 3

Meest recente berichten