Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Ronde van Noord-Holland 2024

Geplaatst op 05 juni 2024

Tekst en foto: Onno Elema

Zaterdag 21 april stond in het teken van de Ronde van Noord-Holland, georganiseerd door Le Champion. Deze keer konden de deelnemers kiezen uit maar liefst drie verschillende startpunten en drie verschillende tochten.

De startlocaties waren Alkmaar, Hoorn en Purmerend met routes van 85, 110 en 160 kilometer. Het Rode Kruis verleende, zowel bij de start als onderweg, de nodige zorg op het gebeid van Eerste Hulp.

Ongeveer 4.000 deelnemers trotseerden een noorderwind en de nodige regenbuien tijdens hun tochten door het Noord-Hollandse landschap, waarbij de tochten door en langs verschillende dorpen voerden. De weersomstandigheden zorgden zoals gezegd wel voor een ware uitdaging voor de fanatieke deelnemers.

Le Champion had voor unieke start- en finishlocaties gezorgd, waarbij in Purmerend de gezellige Koemarkt het startpunt was. In zowel Alkmaar als Hoorn functioneerde de ijsbanen als de start.

De deelnemers van de langste route fietsten door de provincie, kwamen langs pittoreske dorpjes, de Noordzeekust bij Petten en de kleurrijke bloemenvelden. De fietsers op de 85 en 110 kilometer vormden uiteindelijk groepjes die op de zijweggetjes langs de nodige historische molens en stolpboerderijen gingen.

Ronde van Noord Kaart

Voor het Rode Kruis was er voldoende te doen door zo’n uitgestrekt fietsgebied. Onderweg konden de fietsers rekenen op de hulp van de Rode Kruis-voertuigen die regelmatig langs de routes reden, en bij de start/finish waren vaste posten opgesteld bij de verzorgingspost van Le Champion in de Markthallen op de Koemarkt. Hidde, Peter, Wouter en Onno waren blij dat ze niet buiten in de wind en regen hoefden te bivakkeren.

Gelukkig viel het in Purmerend allemaal mee; hier en daar zijn de nodige pleisters geplakt, vingers verbonden en verbanden gelegd. Zelfs met kapotte schoenen kon je terecht bij de hulpvaardige Rode Kruisers die er wel raad mee wisten.

Ook kreeg de post in Purmerend onverwachts bezoek van een ambulancebroeder op de motor die even polshoogte kwam nemen en om een kopje koffie te drinken. Tijdens het gesprek bleek de broeder afkomstig te zijn uit Limburg en was wegens de werkzaamheden aan de snelweg A7 bij Purmerend als extra mankracht toegevoegd, zodat de spoedzorg gegarandeerd kon blijven. Na zo’n 15 minuten ontving de broeder een oproep voor een oudere persoon die was flauw was gevallen en niet bij bewustzijn zijn was gekomen. Met de nodige spoed vertrok de broeder naar de locatie.

Zo zie je maar weer, je maakt van alles mee bij het Rode Kruis.

Alle deelnemers moesten om 17:00 uur de finish hebben bereikt en kregen ter ere van het gouden jubileum van deze lenteklassieker een extra cadeau bij de finish: een Ronde van Noord-Holland bidon.

Voor het Rode Kruis zate het werk er op, werd de vast EHBO-post ontmantelt en ging het richting het Rode Kruis-gebouw. Na alles uit te hebben geladen ging iedereen moe maar voldaan naar huis.

Meest recente berichten