Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Medisch zwemmen

Geplaatst op 24 december 2021

Voor kinderen met een beperking verzorgt het Rode Kruis in ons district al meer dan 60 jaar Medisch Zwemmen. Met zoveel water in Nederland is zwemles tenslotte voor elk kind belangrijk.

Een diploma dankzij medisch zwemmen

Het doel van Medisch Zwemmen is zoveel mogelijk kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking een zwemdiploma laten halen. En ook al kost dat soms wat tijd, uiteindelijk haalt 75 tot 80 procent het A-diploma. Voor de kinderen voor wie dat niet haalbaar is, is het belangrijk dat zij zich dankzij de lessen in ieder geval kunnen redden in het water, dat ze er vertrouwd mee zijn.

De lessen vinden plaats op woensdag van 18.00 tot 19.00 uur in zwembad De Crommenije in Krommenie en op vrijdag van 18.00 tot 19.00 uur in zwembad De Slag te Zaandam. Het hele zwembad is op het lesuur gereserveerd voor Medisch Zwemmen.

Persoonlijke begeleiding

De ouders/verzorgers van het kind dienen idealiter zelf te zorgen voor een begeleider die helpt bij het lesgeven. Dit kan de ouder/verzorger zelf zijn of een ander familielid, maar ook bijvoorbeeld iemand die ingehuurd wordt via het PGB. Daarbij geven zij niet aan hun eigen kind les, maar worden zij gekoppeld aan een ander kind. De begeleiders worden bij het lesgeven aangestuurd door een aan het zwembad verbonden zweminstructeur of -instructrice.

Na de les van 40 minuten is er nog ongeveer 20 minuten tijd om te spelen. Naaste familieleden mogen dan ook meezwemmen.

Aanmelden en kosten

De minimumleeftijd voor Medisch Zwemmen is 6 jaar. De kinderen kunnen alleen aangemeld worden met een medische verwijzing. Ook moet  er een aanmeldingsformulier worden ingevuld, zodat zoveel mogelijk informatie over het kind bekend is. Momenteel is er een kleine wachttijd.

De kosten van het Medisch zwemmen bedragen 185 euro per kalenderjaar. In sommige gevallen wordt Medisch Zwemmen vergoed door de verzekering.

Voor aanmeldingen en meer informatie kun je contact opnemen met hoofdcoördinator Joyce den Hartog via 06-21 42 11 89. Zij helpt je graag verder.
Mailen kan ook: vrijwilligersmanagement.zawa@rodekruis.nl.

Meest recente berichten

EHBO-cursus informatie Noord-Holland Noord

EHBO-cursussen

20 september 2022

Weet jij wat je moet doen als er iemand in je omgeving onwel wordt of een ongeluk(je) krijgt? Door h...

Lees meer