
10 mei 2025 zal Anneke Post en Rita de Graaf nog wel even bijblijven. Want op deze zonnige zaterdag ontvingen zij uit handen van Kanselier*) Prins Pieter-Christiaan een Medaille van Verdienste in Zilver. Deze onderscheiding wordt tijdens de jaarlijkse Lintjesregen uitgereikt aan vrijwilligers die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor het Rode Kruis.
Anneke Post zet zich al meer dan zestig jaar in voor het Rode Kruis en Rita de Graaf bijna 46 jaar. Beide vrouwen startten bij de Colonne en volgden daarna hun eigen weg bij het Rode Kruis. En nòg een parallel dan: beiden zijn een kei in het motiveren van de vrijwilligers om hen heen.
Rita belichaamt persoonlijke aandacht
In 1979 begon Rita als leerling bij de Rode Kruis Colonne Epe-Heerde. Daarna stond ze als hulpverlener klaar op talloze evenementen. Al snel deed ze er nog van alles bij, waaronder de administratie van de vrijwilligers. Dat ‘erbij doen’ betekent niet ‘er zomaar bij doen’. Zij deed dit met heel veel persoonlijke aandacht. Zo verstuurde ze met gemak honderden verjaardagskaartjes door de jaren heen.

Kloek van de locatie
Daar bleef het niet bij. Vaak was ze mentor, waarbij ze nieuwe vrijwilligers op een motiverende manier wegwijs maakte binnen het Rode Kruis. Ook als bestuurslid deed ze veel voor het Rode Kruis. En na de fusie van de afdeling Epe-Heerde en Hattem-Wapenveld zorgde zij ervoor dat de sfeer binnen de locatie er een werd van samenwerking en openheid. Uit de speech: “De ‘kloek’ van de locatie word je genoemd. Je blijft je inzetten voor een ander en dat verdient heel veel respect.” Daarom is een onderscheiding met een Medaille van Verdienste in Zilver meer dan verdiend.
Verzorgend en sociaal kenmerken Anneke
Ook voor Anneke begon het dus allemaal bij de Colonne. Van noodbevallingen tot bloeddonaties, ze draaide haar hand er niet voor om. Na het volgen van scholing stroomde ze door naar het Geneeskundig Peloton, waar ze als verpleegkundige aan de slag ging en bleef gaan, ook op evenementen.

Motivator
Naast die verzorgende kant zette ze zich ook in bij de sociale hulp van het Rode Kruis: op de boot, bij de Welfare en de contactcirkels. Ook op de locatie staat ze bekend om haar sociale inslag. “Jij weet met je vrolijke uitdrukkingen de groep altijd te motiveren; je zet je met hart en ziel in om nieuwe mensen te werven en je bent een positieve kracht, ook als het op de locatie even tegenzit.”
Moeder overste
Ook al doet ze inmiddels wat rustiger aan, toch is ze nog altijd actief als evenementenhulpverlener, doet ze nog steeds de kledinguitgifte op de locatie en verzorgt ze de bloemstukken voor de 4 mei-herdenking. “Je wordt gezien als de ‘moeder overste’ van Twenterand. Jouw inzet is van grote waarde geweest voor het Rode Kruis.” De Medaille van Verdienste in Zilver is een passende waardering voor haar buitengewone inzet.
Grote foto bovenaan: Anneke en Rita, geflankeerd door Harms Goossens (directeur Nederlandse Rode Kruis) en Heleen Kersten (voorzitter verenigingsbestuur Nederlandse Rode Kruis).
*) Kanselier: Het Nederlandse Rode Kruis heeft in 1914 bij Koninklijk Besluit de toestemming gekregen om onderscheidingen te verlenen voor belangrijke diensten aan het Rode Kruis bewezen. De Kanselier is door het bestuur benoemd om de aanvragen te beoordelen en het verenigingsbestuur over de toekenning ervan te adviseren. Elk jaar op of rond 8 mei, de Internationale Rode Kruis-dag, vindt er een lintjesregen plaats.