Een algeheel verbod op kernwapens krijgen is ingewikkeld en duurt lang. Maar er zijn ook andere internationale regels die het gebruik van kernwapens verbieden.
Het humanitair oorlogsrecht (HOR) is het internationaal recht dat gaat over oorlogsvoering. Het wil de schadelijke gevolgen van oorlog zoveel mogelijk beperken. Als je kijkt naar kernwapens, zie je al snel dat deze nooit aan de regels van het humanitair oorlogsrecht kunnen voldoen.
Beginsel van militaire noodzaak en humaniteit
In een gewapend conflict mag je op militairen van de vijand schieten. Maar het is verboden om daarvoor wapens te gebruiken die overbodig letsel of onnodig leed veroorzaken. Het doden of verwonden van de vijand moet worden vermeden als dat mogelijk is.
Het gebruik van een kernwapen heeft ernstige medische gevolgen voor burgers én vijandelijke strijders, ook generaties na de inzet van het wapen. Daardoor veroorzaken kernwapens altijd overbodig letsel en onnodig leed.
Beginsel van onderscheid
Alle partijen in een gewapend conflict moeten altijd onderscheid maken tussen burgers en strijders, en burgerobjecten en militaire doelen. Alleen militairen en militaire doelen mogen worden aangevallen. Bij een kernaanval is het vrijwel onmogelijk om dit onderscheid te maken.
Beginsel van proportionaliteit
Soms is het bij een militaire aanval niet te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen. Maar bij een aanval mag het aantal burgerdoden en de schade aan burgerobjecten nooit groter zijn dan wat gerechtvaardigd is door het militaire doel.
Bij elke militaire operatie moet je dus kiezen voor de middelen en methoden die de minste burgerlevens eisen en schade aan burgerobjecten veroorzaken. Maar de gevolgen die een kernaanval veroorzaakt zijn immens. Het aantal burgerlevens dat zo’n aanval eist, kan nooit gerechtvaardigd worden door wat voor militair doel dan ook.
Humanitaire toegang
Bij een conflict moeten hulpverleners snel en ongehinderd doorgang hebben, zodat ze de mensen kunnen helpen die dat nodig hebben. Door de dodelijke straling na het gebruik van een kernwapen is dit onmogelijk.
Omvangrijke, langdurige en ernstige schade aan het natuurlijk milieu
In een conflict mogen de strijdende partijen geen middelen gebruiken die omvangrijke, langdurige en ernstige schade aan het milieu kunnen toebrengen. Zowel bij de atoombomaanvallen op Japan, als bij latere testen van kernwapens, is gebleken dat deze wapens ernstige gevolgen hebben voor het milieu.
Daarnaast is het verboden om onmisbare objecten voor het overleven van de burgerbevolking, zoals landbouwgebieden, aan te vallen. Dit is vrijwel niet te vermijden bij een kernaanval.