Word vrijwilliger Doneer

“Door een kippenpootje legde ik bijna het loodje”

Geplaatst op 03 juli 2020

Wat doe je wanneer je de enige bent met EHBO-kennis en je verslikt je in een kippenpootje? Richie zag maar één mogelijkheid. Een stevige buikstoot tegen het aanrecht. Want zijn vrouw had geen idee.

De kippenkluifjes gaan altijd eerst in de magnetron om voor te garen en dan een middag in de marinade. Daarna pas mogen ze de barbecue op. Door de marinade worden ze heerlijk smeuïg. Iets te smeuïg op die warme lenteavond.

“Het gebeurde heel snel”, herinnert Richie zich. Met zijn vrouw Esther, hun twee zoontjes en nog wat buurkinderen sloot hij één van de eerste warme weekenden af met een gezellige barbecue. “Zo gemakkelijk als het vlees van het bot gleed, gleed ook het botje mee uit mijn hand…zo mijn keel in. Je raakt wel in paniek, maar kunt toch ook heel helder denken. Het botje moet eruit en wel nu.”

Levensbedreigende verslikking

Dat het menens was, had zijn vrouw niet direct door. “Hij houdt ons nogal eens voor de gek. Doet alsof hij valt, slaapt, of stikt en laat ons dan gigantisch schrikken. Ik dacht dat dit weer zo een moment was. Totdat ik echt wel paniek in zijn ogen zag en hij naar zijn keel greep.”

Een ernstige verslikking kan levensbedreigend zijn. Wanneer een slachtoffer niet uit zichzelf gaat hoesten of ademen, moet je ingrijpen. Vijf stevige slagen tussen de schouderbladen, afgewisseld met vijf buikstoten kunnen het obstakel in de luchtweg losmaken. Zo nodig bel je 112.

Buikstoot-effect

“Die stevige slagen, die kreeg ik dus niet”, kan Richie lachend navertellen. “Mijn vrouw klopte een beetje op mijn schouder en vroeg of het wel ging. Tja, daar krijg je natuurlijk geen botje mee uit je keel. Ik ben toen zelf naar het aanrecht gelopen en heb hard mijn buik ertegenaan geperst, om het buikstoot-effect te krijgen. Dat lukte, het kluifje kwam er weer uit. Gelukkig maar, want door een kippenpootje legde ik bijna het loodje.”

Na het incident besloot Esther om ook een EHBO-cursus te volgen. “Want je wilt écht niet dat er iets gebeurt en je weet gewoon niet wat je moet doen. Of nou ja, je weet het misschien wel, maar durft zonder kennis toch niet zo goed te handelen. Dat wil je niet nog een keer meemaken.”

EHBO kent geen zomerstop

De zomer is genieten. Maar toch kan er van alles mis aan.  Als iemand zich verslikt en geen lucht meer krijgt of ernstige brandwonden oploopt door een steekvlam, verandert een ontspannen barbecue in een nachtmerrie. Je mag dan geen tijd verliezen. Je moet precies weten wat je moet doen zonder in paniek te raken. Dat leer je in een EHBO-cursus.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?