Word vrijwilliger Doneer

“Er bestaat niet zoiets als een ’swap-genieke neus’”

Geplaatst op 23 oktober 2020

“Maar wat als een kind gaat huilen?” Een studente uit de klas kijkt vragend naar de cursusleider. Voor de groep staat Jan Out, verpleegkundige en hulpverlener van het Rode Kruis. Vandaag laat hij zijn leerlingen zien hoe zij coronatesten kunnen afnemen. De cursisten werken allemaal in de zorg of volgen een studie in die richting, ze zijn bijvoorbeeld mondhygiënist of studeren verloskunde. Maar na vandaag gaan ze tijdelijk iets heel anders doen: ze gaan de komende weken in Vijfhuizen aan de slag als coronatester.

Vlogger Sammy ging op bezoek in de teststraat. Volg ons YouTube-kanaal voor meer over onze hulpverlening.

Buiten de Expo Haarlemmermeer vormt zich langzaam een rij auto’s. Een verkeersregelaar leidt ze één voor één de enorme hal in, waar ze naar een van de zeven banen rijden. Normaal wordt deze ruimte gebruikt voor beurzen en evenementen, maar sinds september heeft het gebouw een nieuwe bestemming gekregen: het Rode Kruis heeft een grote coronatestlocatie ingericht. Met de auto, lopend of op de fiets kun je je hier op corona laten testen. Op dit moment vind je bemonsteraars in zeven teststraten, binnenkort wordt dat aantal uitgebreid naar twaalf.

Voordat je als zo’n bemonsteraar of ‘swapper’ aan de slag kan, moet je eerst een cursus volgen. Docenten als Jan Out leggen daarbij uit hoe je de coronatest goed en veilig kunt afnemen. Om de capaciteit van de testlocatie op peil te houden, moeten tussen de tweehonderd en vierhonderd mensen worden opgeleid. Hiervoor worden met name mensen gevraagd die in de zorg werken en tijdens de coronacrisis niet nodig zijn op een huisartsenpost of in het ziekenhuis. Het gaat dan bijvoorbeeld om fysiotherapeuten, tandartsen of artsen in opleiding.

Jan Out is verpleegkundige en traint bemonsteraars in het afnemen van coronatests.

Zelfverzekerd testen

Trainer Jan is in het dagelijks leven verpleegkundige op de spoedeisende hulp. Daarnaast helpt hij het Rode Kruis op evenementen als verpleegkundige. Omdat die evenementen nu niet doorgaan, is hij gevraagd om bemonsteraars op te leiden. Dit doet hij naast zijn werk in het ziekenhuis. “Ik offer hier graag mijn vrije tijd voor op. Ik krijg er veel energie van om te zien dat zo’n teststraat goed loopt. Ik denk dat het supernuttig is om te doen naast mijn werk.”

Tijdens zijn les laat Jan een filmpje zien van een swaptest. De leerlingen zien hoe een wattenstaafje ver in de neus van een patiënt verdwijnt. Na uitgebreide uitleg van Jan mogen ze zelf oefenen op een model van plastic. Het is belangrijk dat de bemonsteraars oefenen zodat ze op hun gemak raken, legt Jan uit. “Je moet zo’n test wel zelfverzekerd doen. Anders worden patiënten er ook zenuwachtig van.”

Veel leerlingen vinden het best heftig om met de tests aan de slag te gaan, merkt Jan. “Je ziet in het lesslokaal dat ze het wel spannend vinden. Maar je krijgt er snel routine in en dan ga je het als makkelijker ervaren.”

De bemonsteraars kunnen verschillende reacties verwachten bij het afnemen van de coronatest.

Geen ‘swap-genieke neus’

Als de leerlingen eenmaal met het echte werk aan de slag gaan, kunnen ze verschillende reacties verwachten. De perfecte neus voor een coronatest bestaat niet en bij sommige mensen gaat het nu eenmaal iets lastiger. “De een ervaart wat meer pijn dan de ander. Er bestaat niet zoiets als ‘een swap-genieke neus’. Mensen die een operatie aan de neus hebben gehad, kunnen soms wat lastiger te testen zijn. Maar dit leren de bemonsteraars ook en daar houden we in de lessen rekening mee.”

Als laatste legt Jan de leerlingen uit hoe ze beschermende kleding moeten aantrekken. “Een percentage van de mensen waarbij je testen afneemt, heeft corona. Het laatste wat je wilt, is dat jij als tester het virus doorgeeft van de ene patiënt aan de andere.” Daarom besteedt hij in zijn cursus veel aandacht aan persoonlijke hygiëne en ook zelf let hij er natuurlijk goed op. “Vrienden durven gelukkig nog wel met me om te gaan, ondanks dat ik hier werk. Je werkt hier met veilige kleding, maskers, beschermende kleding en brillen. In principe ben je veilig en hierin train ik de leerlingen ook.”

Na de les mogen de leerlingen met een buddy de teststraat in. Waar in de lessen nog wat spanning heerst, bloeien de leerlingen op na een paar tests. Leerling Stefanie: “Het klinkt heel gek, maar ik vind het echt leuk. Mensen zijn je ook heel dankbaar. Ik vind het echt mooi dat ik zo ook een steentje bij kan dragen in deze coronacrisis.”

In Vijfhuizen nemen hulpverleners van het Rode Kruis de tests af. Ook regelen ze alle administratieve zaken.

In actie tijdens de coronacrisis

Het Rode Kruis helpt in tijden van nood en daarom komen we volop in actie tijdens de coronacrisis. We helpen niet alleen in de teststraten, we ondersteunen bijvoorbeeld ook zorginstellingen en geven voedselhulp aan mensen in nood. Help je ook mee?

Wil je meer weten over Corona?