Word vrijwilliger Doneer

Vijf vragen over sluiting AED-database

Geplaatst op 27 februari 2020

Het Rode Kruis sluit de AED-database in de EHBO-app. Dat lijkt wellicht wat gek. Je leest er hier meer over.

1. Wat is er aan de hand?

Het Rode Kruis sluit zijn openbare AED-database die eerder in de Rode Kruis EHBO-app werd aangeboden.

2. Waarom doet het Rode Kruis dat?

Hoewel de hulporganisatie groot voorstander is van een openbare plek waar alle AED’s van Nederland te vinden zijn, kan zij zelf de bestaande database niet langer in de lucht houden. Het Rode Kruis werkt al een aantal jaar aan het verbeteren van de database, maar stuit op het feit dat de benodigde capaciteit en middelen ontbreken om de AED database op een goed niveau te krijgen en te houden. In Nederland zijn eigenaren niet verplicht hun AED te registreren. “Zonder grote inspanning lukt het helaas niet om te komen tot de complete en betrouwbare database die we voor ogen hadden. Nu dat onhaalbaar blijkt, kunnen we niet anders dan de database sluiten. Vanzelfsprekend blijven we ons onverminderd inzetten om zoveel mogelijk mensen in Nederland bewust te maken van het belang van reanimatie en gebruik van AED, want snel handelen bij een hartstilstand is van levensbelang,” zegt Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis.

3. Kan AED-eigenaren niet worden verplicht hun AED te laten registreren?

Wij zijn groot voorstander van een openbare plek waar alle AED’s van Nederland te vinden zijn. Een registratieplicht is een middel om inzicht te krijgen waar alle AED’s zich in Nederland bevinden – en dat zou kunnen leiden tot een complete en betrouwbare database met AED’s. Dat is belangrijk, want AED’s redden levens. Hoe een registratieplicht precies zou moeten werken of vorm zou moeten krijgen, is niet aan ons. Maar het doel is duidelijk: inzicht te krijgen waar alle AED’s zich in Nederland bevinden.

4. Hoe kan ik nu zien waar ik een AED in de buurt kan vinden?

AED’s hangen vaak op openbare plekken en in publieke gebouwen. Geef je ogen dus goed de kost en kijk waar een AED hangt op plekken waar jij regelmatig komt. Zoals je in een gebouw kijkt waar de nooduitgang zit, zoek je dus ook de aanwezige AED. Vaak hangt bij gebouwen waar een AED hangt een bordje op de gevel. Ook zijn sommige AED’s buiten geplaatst, in een speciale kast. Om te zien of er een AED in jouw buurt hang, kun je terecht op de site van de Hartstichting.

5. Is de EHBO-app nog relevant zonder AED-database?

Zeker. Via de gratis EHBO-app van het Rode Kruis kan iedereen lezen hoe hij moet handelen bij verschillende soorten letsels. Op die manier kunnen mensen zich voorbereiden op kleine en grote noodsituaties, van bloedneus tot hartstilstand.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?