Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent giro 7244 om verspreiding van coronavirus tegen te gaan

Geplaatst op 17 februari 2020

17Extra vinger aan de pols in landen met overbelaste gezondheidszorg

Het Rode Kruis opent giro 7244 om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting en verleent hulp in landen die al getroffen zijn. Er is meer geld nodig om meer voorlichting te kunnen geven, psychosociale hulp te bieden en bijvoorbeeld patiënten te vervoeren in ambulances. ,,Juist nu moeten we zorgen dat het virus niet verder verspreidt. Met simpele maatregelen als voorlichting en handen wassen kunnen we al veel effect hebben”, zegt de Nederlander Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis coördineert. Daarnaast houdt het Rode Kruis landen met een overbelaste gezondheidszorg extra in de gaten, omdat de uitbraak van een virus daar grote impact zou kunnen hebben.

Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Het Rode Kruis houdt daarom een extra vinger aan de pols in landen in het Midden-Oosten en Afrika waar dat het geval is. De inzet ligt daar nadrukkelijk op goede voorlichting van de bevolking over hygiëne.

Hulp

In Azië is het Rode Kruis sinds het begin van de uitbraak actief met voorlichting, het uitdelen van hulpgoederen en het verspreiden van betrouwbare informatie over het virus. In China geeft het Rode Kruis daarnaast ook psychosociale hulp en is het betrokken bij het vervoeren van patiënten in ambulances. In Zuid-Korea deelt het Rode Kruis pakketten met hulpgoederen uit aan mensen die in quarantaine zitten. Het Rode Kruis in Mongolië heeft tot nu toe 7.000 flessen ontsmettingsmiddel uitgedeeld op belangrijke plekken als gezondheidscentra, treinstations en het vliegveld.

Wereldwijd zet het Rode Kruis zich in om voorlichtingsmaterialen te verspreiden in zoveel mogelijk landen en zoveel mogelijk talen. ,,Omdat het om een nieuw virus gaat, waar nog niet alles over duidelijk is, ligt de verspreiding van fakenews op de loer. Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie krijgen, zodat zij weten wat speelt, maar ook om onnodige paniek te voorkomen”, concludeert Herinckx.

Nederland

Ook in Europa en Nederland houdt het Rode Kruis de situatie nauwlettend in de gaten, onderhoudt hierover contact met overheidsorganisaties en staat klaar om te handelen wanneer nodig. Daarnaast zijn de hulpverleners in Nederland extra gebriefd op de te nemen hygiënemaatregelen. Ook geeft het Nederlandse Rode Kruis voorlichting via de website en sociale media. In totaal is er 30 miljoen euro nodig om de hulp wereldwijd op te schalen.

Bitcoins

Doneren kan nu ook met Bitcoins. Zo wil het Rode Kruis doneren voor mensen met Bitcoins ook makkelijk maken. Wie Bitcoins wil doneren aan de hulpverlening rondom het Coronavirus, kan dit aanvinken bij de donatie die zij doen via de website van het Rode Kruis. Het Rode Kruis handelt en belegt zelf niet in deze cryptovaluta, maar accepteert het via een tussenpartij.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via Twitter of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten