Team uit Nederland in crisisgebied voor onderzoek naar noden
Het Rode Kruis gaat zijn hulpoperatie in het zwaar getroffen Jemen intensiveren. Daartoe vliegt vandaag ook een team van het Nederlandse Rode Kruis vanuit Djibouti naar hoofdstad Sana’a, voor onderzoek naar de noden. De humanitaire situatie in Jemen verslechterde afgelopen weken door een op 6 november ingestelde algehele grensblokkade. De bevolking lijdt zwaar onder de gevolgen van een van de grootste rampen van dit moment: vechtend om aan ondervoeding en ziektes te ontkomen. Een ramp die maar niet op het netvlies van de wereldgemeenschap lijkt te zijn gebrand.
Nu de blokkade voor hulpgoederen is opgeheven, vertrekken vandaag en morgen reguliere en extra vluchten met hulpverleners van het Rode Kruis naar het land om de hoognodige hulpverlening te kunnen verlenen. Het team van het Nederlandse Rode Kruis vertrekt met een van die vluchten naar Jemen, voor overleg met het Internationale Rode Kruis over de noodsituatie. Hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis, Jurriaan Lahr, over de huidige situatie: “Het is van levensbelang dat de hulpgoederen weer het land in mogen. Alle voorraden zijn nagenoeg op, zoals voedsel, water en medicijnen. We moeten zorgen dat we deze voorraden weer snel aangevuld krijgen. Ook is er een tekort aan benzine voor de generatoren, die onmisbaar zijn in medische klinieken en voor medische zorg. Het is goed dat de hulpgoederen het land weer in lijken te mogen, maar dit alleen is niet genoeg. Ook de reguliere import moet weer worden hervat, want de bevolking is voor haar levensbehoeften volledig hiervan afhankelijk om de crisis te overleven.”
Difterie
De nood is onverminderd hoog in het land dat al 2,5 jaar wordt getroffen door ernstig geweld. Bijna 10 miljoen mensen hebben acute hulp nodig. Er is gebrek aan alles. De voedselonzekerheid is groot. Het Rode Kruis voorziet Jemenieten die getroffen zijn door het huidige conflict onder andere van schoon drinkwater, medische zorg en voedsel. Jemen is voor 90% van zijn voedselconsumptie afhankelijk van import. Veel mensen zijn hun inkomen kwijtgeraakt. Afgelopen april brak de grootste cholera epidemie in de geschiedenis van het land uit, die leidde tot meer dan 900.000 cholerabesmettingen. Cholera is nog niet verdwenen, maar het enorme aantal nieuwe besmettingen is door andere hulporganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen, de VN en het Rode Kruis sinds eind oktober gedaald. Helaas is intussen wel difterie in het land aangetroffen.
Nu de blokkades voor hulpgoederen weer lijken te zijn opgeheven, zijn de afgelopen dagen in Sana’a de eerste hulpvluchten geland met hulpgoederen en hulpverleners van onder andere de VN en het Rode Kruis. Op 26 november meerde een VN schip met duizenden tonnen graan aan in de haven van Hodeida. Zes vrachtwagens met medische voorraden, waaronder verbandmateriaal, vaccins en dialyse materiaal, stonden vast aan de grens bij Saoedi-Arabië, in Al Wadea’a, en zijn net onderweg naar hun bestemmingen in Jemen. Een scheepslading met onder andere 50.000 flacons insuline van het Rode Kruis, is zondag jl. in de haven van Aden gelost en is snel ter beschikking gesteld aan de medische klinieken.
Voor de hulpoperatie in Jemen is 104 miljoen euro nodig, aldus het Rode Kruis. De hulporganisatie roept Nederlanders op om te geven aan de inwoners van het door geweld getroffen Jemen en heeft hiervoor Giro 7244 opengesteld.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder