Diarree, maar geen toilet in huis
Stel, je wordt midden in de nacht wakker met diarree maar je hebt geen toilet in huis. Bij welke buren bel je aan?
Voor Ludia (22) is dit een serieus probleem. Onlangs vluchtte ze naar Oeganda met haar dochtertje van twee. Haar man bleef achter in Zuid-Soedan.

Ludia heeft geen eigen toilet en dus moet ze naar de buren. Ook als ze diarree heeft. (Foto: Hugo Nijentap)
Een tijdje terug kreeg Ludia midden in de nacht plotseling diarree. Zelf denkt ze door vervuild water dat ze noodgedwongen de dag ervoor heeft gedronken. Maar ze heeft geen toilet; ze weet niet hoe ze dat moet bouwen en heeft er het gereedschap en de materialen niet voor.
Daarom staat ze nu telkens opnieuw voor dezelfde keuze: bij welke buren klop ik aan? “Elke keer dat ik het toilet van mijn buren moet gebruiken, voel ik me ongemakkelijk,” zegt ze. “Ik schaam me ervoor en wil ze niet tot last zijn.”
En dus houdt Ludia haar diarree op – waardoor haar buikpijn heviger wordt.
Meer dan ongemak
Het verhaal van Ludia is helaas geen uitzondering. Wereldwijd heeft 1 op de 3 mensen geen toilet. En dat geeft meer problemen dan alleen schaamte en buikpijn.
Waar geen toiletten zijn, doen mensen hun behoefte in rivieren, ondiepe gaten of in de open lucht. Combineer dit met een gebrek aan schoon drinkwater en goede hygiëne, en ziektes als cholera, diarree, tyfus en polio verspreiden zich razendsnel. Om nog maar te zwijgen van het ebola-virus, net over de grens in Congo.
Toiletten redden levens
Bovenop Ludia’s problemen komen nog eens de gevaren voor haar kind. Dat is jong en kwetsbaar: elke 66 seconden sterft een kind onder de vijf jaar aan een ziekte veroorzaakt door het drinken van vervuild water en slechte hygiënische omstandigheden. Fatsoenlijke toiletten zijn één middel om dit cijfer terug te dringen.