Halsoverkop je huis uit
Het is een mooie zaterdag in mei. In Enschede zijn Willem en zijn vrouw net naar het tuincentrum geweest om bloemen te kopen, morgen is het Moederdag. Als ze met hun auto hun plein nabij de Enschedese woonwijk Roombeek opdraaien, schrikken ze zich kapot. De ruiten van hun huis zijn gesneuveld, overal ligt puin. Ook in huis is het een ravage. En de kinderen? Nergens te bekennen…
Tonnen vuurwerk die in de nabij gelegen fabriek S.E. Fireworks lagen opgeslagen, blijken ontploft. “De kinderen dachten dat er oorlog was uitgebroken. We vonden ze terug in de kelder. Gelukkig ongedeerd”, blikt Willem terug.
Vooral praktisch bezig
In eerste instantie ziet Willem de ernst van de situatie niet in. Hij is van plan te barbecueën bij zijn schoonvader en besluit voor de zekerheid wat planken voor de kapotte ramen te spijkeren. “Het telefoonnetwerk lag plat en op TV was nog niets te zien. Wat er precies aan de hand was, wist ik dus niet. Voor nu leek het me vooral handig om het huis goed af te sluiten, tegen eventuele regen en plunderaars. Ik heb er zelfs rustig een biertje bij geopend.”
Konijn en portemonnee mee
Niet lang daarna komt het bericht binnen dat de Grolsch fabriek, nabij S.E. Fireworks, op ontploffen staat. “Of we ons huis wilden verlaten, en wel direct.” Willem pakt het konijn en zijn portemonnee, zijn vrouw grijpt enkele sieraden. “Het is bizar”, zegt hij, “ons konijn namen we direct mee, maar aan een extra set kleren dachten we niet. Het kwam niet in ons op dat we misschien die nacht elders zouden moeten doorbrengen.”
Die nacht worden er drie. Dan pas kan Willem met zijn gezin terug naar zijn gehavende woning. “Ik had geluk dat ik van mijn broer een schone onderbroek mocht lenen. De dag erna was het zondag. De winkels waren dicht. Ik had nog geen neusdruppels kunnen kopen als dat nodig was geweest.”
Persoonlijk Noodplan
Heb jij wel eens nagedacht over hoe je je kunt voorbereiden op een situatie zoals Willem die meemaakte? Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.