Voorlichting en medicijnen kunnen kindjes als die van Felicienne redden
In Ivoorkust loopt een klein meisje rond, dat de naam Sacha Charlotte draagt. Niet zomaar een naam, maar één die haar moeder Felicienne heel bewust voor haar koos. Doodziek was het kleine meisje vorig jaar, slap en lusteloos in de armen van haar moeder, toen onze persvoorlichter Merlijn met een Rode Kruis-arts langskwam. Nu is Merlijn daar opnieuw en zijn de omstandigheden gelukkig anders.
“Stralend komt Felicienne aanlopen met haar dochter Sacha Charlotte in haar armen, zichtbaar blij ons weer te zien. Wat een verschil met vorig jaar. Toen was haar dochter doodziek, met een strak ingezwachtelde buik. Dat was het advies van een medicijnman geweest, om op die manier de kortademigheid en de spiertrekkingen van de buik tegen te gaan.
De Rode Kruis-arts die toen met ons de dorpen langsging, onderzocht het kindje en stelde longontsteking vast. Snelle hulp was geboden, want zonder behandeling overlijden kleine kinderen soms al binnen 24 uur. We namen hen mee naar de dichtstbijzijnde kliniek, waar het kindje antibiotica kreeg toegediend. Ze knapte zienderogen op.”
En zo ontstaat dan die bijzondere naam
“Felicienne was zo blij met de hulp van het Rode Kruis, dat zij besloot haar dochter als dank naar de dames in ons team te vernoemen. Dat waren fotograaf en oud-journaallezeres Sacha de Boer en 3FM producer Lotte van Schijndel. Hun namen werden officieel in het geboortedocument opgeschreven. Wij hebben een foto bij ons die toen is gemaakt met Sacha en Lotte. Als Domien de foto aan Felicienne geeft, schiet ze vol.”

Felicienne schiet vol bij het zien van de foto met haar, Sacha en Lotte (foto: Sander Koning)
Verplegers en dorpsgenoten volgden een cursus
“Een man in het dorp van Felicienne heeft onlangs met andere dorpsbewoners een Rode Kruis-training gehad over hoe de ziekte te herkennen. Hij vertelde ons dat zijn zoon twee dagen geleden longontsteking had. Door de cursus wist hij precies wat te doen. In de kliniek even verderop werd zijn zoon behandeld.
De verpleegkundige in de kliniek heeft samen met zijn collega’s uit de regio ook een training gevolgd bij het Rode Kruis. Ze hebben geleerd hoe ze de ziekte beter kunnen diagnosticeren, maar ook dat antibiotica alleen mag worden toegediend als het zeker is dat het kindje longontsteking heeft.
Bij twijfel is het beter om eerst met andere medicatie de ziekte te behandelen, zo luidt het advies. Hierdoor voorkom je dat kinderen resistent raken voor de antibiotica, met het risico dat het medicijn de volgende keer als ze ziek zijn niet meer aanslaat. Ook is het deels een oplossing voor het tekort aan antibiotica.”

Verpleegkundigen weten nu precies wat ze moeten doen bij een kindje met longontsteking (foto: Sander Koning)
Geloof in medicijnmannen
“De Rode Kruis-hulpverlener vertelt me dat het bijzonder is dat de vader heeft besloten om zijn zoon naar het kliniekje te brengen. Meestal worden de vrouwen juist door de mannen tegengehouden om medische hulp in te roepen. De mannen denken dat de vrouw verantwoordelijk is voor de ziekte van het kindje omdat ze de Djeke vis heeft gegeten tijdens de zwangerschap. Die vis ademt snel en de onderbuik gaat op en neer. Kinderen met longontsteking hebben vergelijkbare symptomen.
De ziekte kan volgens de mannen alleen door een medicijnman worden opgelost en niet met medicijnen. Daarnaast denken de mannen dat ze de hulp niet kunnen betalen, terwijl zorg voor jonge kinderen gratis is. Om deze reden zijn ook de mannen betrokken bij de training. Het doet me goed om te zien dat die aanpak zijn vruchten begint af te werpen en daardoor levens worden gered.”