Wat gebeurt er allemaal met jouw geld?
Misschien heb je vorig jaar zelf een actie opgezet, of heb je bijgedragen aan de actie van een vriend. Misschien heb je gedoneerd aan Tijns actie. Maar je wilt vast weten wat er met jouw gedoneerde geld is gedaan. Persvoorlichter Merlijn Stoffels was in Ivoorkust en vertelt je erover.
“Een bijzondere dag vandaag: 3FM DJ Domien gaat de nieuwe waterpomp in het dorp openen, die met geld uit de 3FM Serious Request campagne is gefinancierd. Op het moment dat Domien de pomp onthult, beginnen dorpsbewoners spontaan te dansen en te zingen. Het is een feest! Hiermee komt een einde aan de urenlange tochten door de moordende hitte die de vrouwen dagelijks moeten afleggen met de loodzware emmers water op hun hoofd.

Domien kijkt toe terwijl een vrouw de waterput uitprobeert (foto: Sander Koning)
Trainingen op gebied van hygiëne
“Nog belangrijker is dat ze niet langer vervuild water hoeven te drinken, waardoor de kans op ziektes als longontsteking aanzienlijk wordt verkleind. Naast schoon drinkwater is hygiëne en het herkennen van de ziekte belangrijk. Onder een grote boom in de schaduw geven de Rode Kruis-hulpverleners de dorpsbewoners een training met praktische tips om de hygiëne te verbeteren. Tot grote hilariteit van het dorp wordt Domien naar voren geroepen om te laten zien hoe je je handen moet wassen.
In de training leren ze ook hoe ze een wc kunnen aanleggen, zodat ze voortaan hun behoefte niet meer in de bosjes hoeven doen. Ook dit is een bron van veel ziektes. Het kost tijd om het gedrag te veranderen. Daarom zullen deze trainingen regelmatig worden herhaald.”
Kooktoestelletjes maken met een goede afvoer
Een van de andere oorzaken van longontsteking zijn de vuurtjes die de mensen in de hutjes stoken om te koken. De hutjes staan letterlijk blauw van de rook. Door de rook gaan longblaasjes kapot. Hoe minder longblaasjes, des te groter het risico om ziektes als longontsteking niet te overleven.
Het Rode Kruis leert de mensen hoe ze zelf kooktoestelletjes kunnen maken met een goede afvoer. In de dorpen worden vrijwilligers hierin getraind. Zij delen deze kennis met hun dorpsbewoners.

Domien laat zien hoe hij zijn handen wast (foto: Sander Koning)
Een eigen stukje land
“Duurzaamheid staat centraal. Het doel is dat de mensen het over drie jaar zonder hulp van het Rode Kruis kunnen doen. In de dorpen ontvangen mensen training om de pompen te onderhouden.
Van het Rode Kruis krijgen ze een stukje land. De inkomsten van de gewassen die ze hierop verbouwen, gebruiken ze om nieuwe onderdelen te financieren.”
Train de trainer
“Ook zoeken we in elk dorp mensen die een intensieve training willen volgen om in hun dorp ziektes zoals longontsteking te herkennen en patiëntjes door te verwijzen naar de kliniek. Na het voltooien van de training krijgen ze een Rode Kruis-jasje uitgereikt.”
Hoop op verandering
“Een van deze nieuwe vrijwilligers is Ernest. We spraken hem afgelopen jaar in zijn lemen hutje. Zijn vrouw was toen net bevallen van een prachtig dochter. Hij was bang zijn dochtertje te verliezen, net zoals hij het jaar daarvoor een kindje had verloren. Ernest verkoos toen de medicijnman boven de arts. Die keuze werd zijn kindje fataal.

Ernest heeft de training voltooid en ontvangt zijn Rode Kruis-jasje (foto: Sander Koning)
“Een van de andere vrijwilligers is N’Da Kouami, die zich diep in de schulden moest steken om zijn kinderen te behandelen. Hij had eerder al een kindje verloren omdat hij de ziekte niet herkende. In de tussentijd hebben zowel hij als zijn kinderen opnieuw longontsteking gekregen en zit hij nog dieper in de schulden.
Zowel N’Da Kouami als Ernest hopen met de kennis die ze tijdens de cursus opdoen, niet alleen hun eigen kinderen, maar ook hun dorpsgenoten het verdriet van het verliezen van een kind te kunnen besparen.”