Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Interview met Janet van Lierop

Geplaatst op 10 november 2022

Iedere maand interviewen we een vrijwilliger uit het district. In het interview kom je erachter wat onze vrijwilligers zo leuk vinden aan hun activiteiten bij het Rode Kruis. Deze maand interviewen we Janet van Lierop. Zij is momenteel ondersteuner bij het voedselproject en aanspreekpunt voor onze Braziliaanse partnerorganisaties. Lees hieronder het hele interview met Janet!

Zou je jezelf even voor kunnen stellen?
Ik ben Janet van Lierop en ik ben bijna 32 jaar. Ik ben nu anderhalf jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ik ben begonnen bij het voedselproject. Dat is begonnen als noodhulp voor mensen die tijdens de coronacrisis niet rond konden komen. We hebben voedselpakketten en boodschappenkaarten uitgedeeld om dat kleine beetje te kunnen helpen, zodat deze mensen de maanden beter door konden komen. Ik ben nu ook het aanspreekpunt tussen het Rode Kruis en de Braziliaanse partnerorganisaties, omdat ik Portugees praat.

Wat is de reden dat je bij het Rode Kruis bent gegaan?
Ik kom uit Suriname. Ik ken het Rode Kruis van mijn vader die er bloed doneerde. Eigenlijk was dat het enige wat ik van het Rode Kruis wist, behalve dan dat het een grote rol heeft gespeeld tijdens de oorlogen. Voor de rest kende ik het niet. Een vriendin van me is heel erg hulpvaardig en die was heel lang vrijwilliger bij het Rode Kruis en die heeft me toen gevraagd om deel te nemen aan het voedselproject. Ze vroegen om bij de kleine dingen mee te helpen.

Wat voor betekenis heeft het Rode Kruis voor je?
Ik had eigenlijk nooit door dat het zo’n grote organisatie was, omdat ik maar zo’n klein deel ken. Er wordt zoveel gedaan en het heeft zoveel impact op iedereen. Je hoeft niet helemaal niks te hebben zodat het Rode Kruis je kan helpen. Het zijn verschillende dingen, bijvoorbeeld dat je ook trainingen hebt in plaats van alleen de financiële steun of voedselhulp, dus ook dat het Rode Kruis er is om je te helpen om zelfstandig te worden. Dat vind ik het hele mooie van het Rode Kruis, niet alleen op de korte termijn helpen, maar ook toekomstgericht te werk gaan.

Wat is het moment dat je het meeste is bijgebleven?
Dat kan ik niet heel goed antwoorden, omdat ik meer achter de schermen bezig ben. Dat vind ik mooi, dat dat al zoveel helpt. Je hoeft niet specifiek in het veld bezig te zijn om mensen te helpen. Alleen het administratieve erachter, dat is al nodig, zodat anderen hun werk weer voort kunnen zetten. Dat vind ik het mooie van het werk.

Zou je het Rode Kruis aanraden en waarom?
Ik zou het zeker aanraden, om de reden dat iedereen wel een steentje bij kan dragen. Je hoeft niet dapper te zijn, je kan alles doen. Ik ben begonnen als kaartenteller. Iedereen kan helpen, als je dat maar wilt.

Heb je nog iets anders dat je mee wilt geven?
Alle hulp is welkom, dus als je je in wilt schrijven ben je zeker welkom!

Meest recente berichten

Rode Kruis wil voedselhulp in Rotterdam opschalen

3 april 2023

Het Rode Kruis ziet de vraag om voedselhulp in Nederland al maanden toenemen. Sinds begin dit jaar helpen de hulporganisatie en zijn lokale partners landelijk gemiddeld 6000 huishoudens per maand met een wekelijkse boodschappenkaart ter waarde van 17,50 euro. In totaal staan er minimaal 2300 mensen op de wachtlijst voor zo’n kaart die besteed kan worden in de supermarkt. Daarom wil het Rode Kruis deze voedselhulp verdubbelen: van 20.000 duizend bereikte mensen in 2022, naar minimaal 40.000 mensen in 2023. Om dit te bereiken, opent het Rode Kruis Gironummer 5125.

Lees meer