Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Mercy Ships doneert 18 kg chocolade aan Rode Kruis Rotterdam – Rijnmond

Geplaatst op 28 mei 2020

Op 26 mei heeft het Rode Kruis Rotterdam – Rijnmond een wel heel merkwaardige donatie in ontvangst mogen nemen. Uit handen van Frans Lunenborg van Mercy Ships ontvingen wij 18 kilogram melkchocolade.

Mercy Ships doet deze ludieke donatie aan verschillende zorginstellingen, die zich momenteel met man en macht inzetten tegen het coronavirus.

Mercy Ships, een bijzondere hulpverlener
Het van oorsprong Amerikaanse Mercy Ships is een bijzondere organisatie. Zij biedt medische hulp aan in landen waar de toegang tot de zorg stukken minder goed geregeld is. Deze hulp biedt zij op haar eigen ziekenhuisschip, de Africa Mercy.
Hierop bieden zij bijvoorbeeld mondzorg en hulp bij vergroeiingen. Hun patiënten zijn vaak met 1 operatie al geholpen. “Voor ons is dat misschien weinig nieuws, maar voor de mensen daar maakt het een wereld van verschil” aldus Frans.
Het Nederlandse kantoor, dat ook in Rotterdam is gevestigd, is de belangrijkste vestiging in Europa. Dit is onder andere de Europese logistieke hub, van waaruit de schepen worden bevoorraad.

In China wordt momenteel aan een tweede ziekenhuisschip gewerkt. Mercy Ships is hard bezig om de inrichting daarvoor bij elkaar te krijgen.

Kunstwerk
De gedoneerde blokken van chocolade, twee stuks van ieder 9 kilogram, speelden daar een bijzondere rol is. Een ziekenhuis inrichten kost immers veel geld. Om dat bij elkaar te krijgen, is een kunstwerk gemaakt. Met onder andere deze twee blokken, is een model van de Africa Mercy gemaakt, dat 60 meter lang en 40 meter hoog was. Ieder blok heeft een eigen nummer gekregen en is daarmee uniek.
Het kunstwerk heeft ruim € 800.000 opgeleverd. Helaas gooide de corona-uitbraak daarna roet in het eten.

“Kijk, jullie kunnen nu heel veel doen. Maar onze mensen kunnen op dit moment helemaal niets. En die chocolade is nu eenmaal niet onbeperkt houdbaar. Daarom hebben we besloten de overgebleven blokken te doneren. Natuurlijk spelen artsen en verpleegkundigen een grote rol in de corona-crisis. Maar we mogen de hulpverleners van het Rode Kruis natuurlijk niet vergeten”.

Ready2Help
Frans is geen onbekende van het Rode Kruis. Als Ready2Helper heeft hij inmiddels meerdere diensten gedraaid. En daardoor weet Frans als geen ander wat onze hulpverleners in deze crisis kunnen betekenen.
“Het was toch wel best aangrijpend om van zo dichtbij de directe gevolgen van corona mee te maken. Ik heb er veel van geleerd en zal er nog lang aan terugdenken. Deze ervaring pakt niemand me meer af”

Planners en coördinatoren
De blokken zijn namens het Rode Kruis in ontvangst genomen door Jacco Scheer en Wesley Dekker. Zij hebben het eerste blok ook direct stukgeslagen.
De losse, behapbare stukken die zo ontstaan, worden cadeau gedaan aan de planners en coördinatoren. Zij maken iedere dag opnieuw onze bijzondere inzetten mogelijk. Een prestatie waar een al even bijzonder cadeau bij past.

Tekst: Wesley M. Dekker | Foto kop: Vera Bos

Meest recente berichten

Rode Kruis wil voedselhulp in Rotterdam opschalen

3 april 2023

Het Rode Kruis ziet de vraag om voedselhulp in Nederland al maanden toenemen. Sinds begin dit jaar helpen de hulporganisatie en zijn lokale partners landelijk gemiddeld 6000 huishoudens per maand met een wekelijkse boodschappenkaart ter waarde van 17,50 euro. In totaal staan er minimaal 2300 mensen op de wachtlijst voor zo’n kaart die besteed kan worden in de supermarkt. Daarom wil het Rode Kruis deze voedselhulp verdubbelen: van 20.000 duizend bereikte mensen in 2022, naar minimaal 40.000 mensen in 2023. Om dit te bereiken, opent het Rode Kruis Gironummer 5125.

Lees meer