Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger André Smits ontvangt de Medaille van Verdienste in brons

Geplaatst op 22 mei 2024

Rode Kruis vrijwilliger André Smits (38) uit het district Rotterdam-Rijnmond heeft op 11 mei de Medaille van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis in brons ontvangen. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn bijna 19 jaar lange, vrijwillige inzet voor het Rode Kruis in diverse functies en districten. De uitreiking vond plaats tijdens het Feest van RKenning in Kasteel Woerden, waar de medailles werden uitgereikt door de Kanselier van het Rode Kruis, Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven.”

Een tastbare erkenning
André Smits beschrijft de onderscheiding als een belangrijke erkenning van zijn jarenlange inzet. “Een onderscheiding is altijd een stukje erkenning van wat je doet en wie je bent,” vertelt hij. “Het is goed om te weten dat je werk gezien en gewaardeerd wordt.” André is de enige vrijwilliger uit Rotterdam-Rijnmond die dit jaar is voorgedragen, een eer die hij zeer waardeert.

Een bijzondere ceremonie
De ceremonie in Kasteel Woerden was een bijzondere ervaring voor André. “Het was mooi vormgegeven en de locatie was prachtig. We begonnen met een welkomstmoment, waarna de uitreikingen plaatsvonden. Het was een persoonlijke en landelijke aangelegenheid, wat het extra speciaal maakte. Elke voordracht werd begeleid door een speech waarin werd uitgelegd waarom de onderscheiding werd toegekend.” André is voor deze onderscheiding voorgedragen door zijn coördinator educatieteam Humanitair Oorlogsrecht, Mitchell Molenaar. Een collega van het educatieteam, Wijnand van der Velden, heeft de speech voorgelezen. “Het voelde persoonlijker en betekenisvoller doordat deze collega’s mij goed kennen.”

Hoogtepunten en uitdagingen
André blikte ook terug op zijn jarenlange vrijwilligerswerk en de vele rollen die hij heeft vervuld. “Het werken met ouderen tijdens EHBO-inzetten en het inventariseren van AED-locaties zijn hoogtepunten. Je ziet direct de impact van je werk en dat is heel dankbaar. Ook het werken in verschillende besturen en het begeleiden van fusies waren leerzaam, al waren die gesprekken soms moeilijk. Het is niet altijd makkelijk om gesprekken te voeren die over veranderingen gaan. Maar je leert er veel van en je helpt mee te bouwen aan de organisatie.”

Ontwikkeling en motivatie
Door zijn werk bij het Rode Kruis heeft André veel vaardigheden ontwikkeld. “Je leert omgaan met mensen, gesprekken voeren en organisatorische taken uitvoeren. Het werken in verschillende functies helpt je breed te ontwikkelen.”

Op de vraag wat hem motiveert om zich in te blijven zetten, antwoordt André: “We leven in een welvarend land en ik vind dat we iets moeten teruggeven aan de maatschappij. Het Rode Kruis biedt daarvoor een mooie kans. Ik voel me verantwoordelijk om bij te dragen aan het welzijn van anderen.”

Van links naar rechts: Wijnand van der Velde, André Smits, Prins Pieter-Christiaan en Heleen Kersten (voorzitter Nederlandse Rode Kruis)

Waarden van het Rode Kruis
De kernwaarden van het Rode Kruis, zoals onpartijdigheid en menselijkheid, zijn voor André zeer belangrijk. Als voorlichter van het educatieteam Humanitair Oorlogsrecht vindt hij het essentieel dat mensen het belang van menselijkheid, zelfs in oorlogstijden, begrijpen. “Als we het humanitair oorlogsrecht loslaten, verliezen we een stukje van onze menselijkheid,” benadrukt hij.

Oproep en advies
Tot slot roept André zijn collega-vrijwilligers op om ook anderen voor te dragen voor onderscheidingen. “Je hoort vanzelf als het niet goed gaat, maar het is ook belangrijk om te zeggen als het wel goed gaat. Waardering motiveert mensen om door te gaan. We hebben veel vrijwilligers die geweldige dingen doen en dat verdient erkenning” stelt hij. Voor mensen die overwegen om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis heeft André een duidelijke boodschap: “Geef iets terug aan de maatschappij. Het Rode Kruis biedt veel mogelijkheden en je krijgt er veel voor terug, in dankbaarheid en ervaringen. Geef niet op als het even tegenzit, maar blijf volhouden.”

Namens het hele Rode Kruis willen we André Smits hartelijk bedanken voor zijn jarenlange, toegewijde inzet.

Meest recente berichten

Rode Kruis wil voedselhulp in Rotterdam opschalen

3 april 2023

Het Rode Kruis ziet de vraag om voedselhulp in Nederland al maanden toenemen. Sinds begin dit jaar helpen de hulporganisatie en zijn lokale partners landelijk gemiddeld 6000 huishoudens per maand met een wekelijkse boodschappenkaart ter waarde van 17,50 euro. In totaal staan er minimaal 2300 mensen op de wachtlijst voor zo’n kaart die besteed kan worden in de supermarkt. Daarom wil het Rode Kruis deze voedselhulp verdubbelen: van 20.000 duizend bereikte mensen in 2022, naar minimaal 40.000 mensen in 2023. Om dit te bereiken, opent het Rode Kruis Gironummer 5125.

Lees meer