Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Educatie en voorlichting

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar ook jij kunt in een noodsituatie terechtkomen. Dan is het wel zo fijn als je weet wat je moet doen. Een speerpunt van het Rode Kruis is het vergroten van de hulpbereidheid onder Nederlanders. Het Rode Kruis geeft voorlichting zodat mensen zichzelf en anderen kunnen helpen in geval van nood. Daarnaast kun je via het Rode Kruis EHBO-cursussen volgen. Speciaal voor vrouwen is er de training Heldin! Tijdens de cursus werken de vrouwen aan hun weerbaarheid en zelfvertrouwen zodat ze kunnen en durven anticiperen bij diverse (nood)situaties. Daarnaast geven we ook voorlichting over het Humanitair Oorlogsrecht. Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van zowel het humanitair oorlogsrecht als het Rode Kruis.

Gastlessen in het onderwijs

Lesmateriaal, gastlessen, films of activiteiten; het Rode Kruis haal je eenvoudig in de klas met ons gratis lesaanbod! Samen vergroten we de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van noden in de wereld bij jouw leerlingen en studenten. Er is een divers (gast)lesaanbod voor het basisonderwijs tot aan het hoger onderwijs.

Humanitair Oorlogsrecht

Het humanitair oorlogsrecht (HOR) gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? Of wat de invloed van het oorlogsrecht is op de basisbehoeften van mensen? De voorlichters van het Rode Kruis komen graag langs bij jou in de klas of vereniging om een gastles te geven.

Heldin, een cursus speciaal voor vrouwen

Het Rode Kruis Rotterdam-Rijnmond biedt een cursus aan speciaal voor vrouwen. Tijdens de cursus werken deze vrouwen aan hun weerbaarheid en zelfvertrouwen zodat ze kunnen en durven anticiperen bij diverse (nood)situaties.

Word een Heldin!

Door de cursus staan de deelnemers sterker in hun schoenen. Ze gaan oefenen met diverse situaties uit het dagelijks leven, bijvoorbeeld m.b.v. rollenspellen. Tijdens de 6 bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:

• Eerste hulp kunnen en durven verlenen;
• Verbaal en non-verbaal effectief kunnen communiceren met anderen;
• Voor zichzelf opkomen en grenzen aangeven in vervelende situaties;
• Hulp durven vragen.

Door een combinatie van praktische handvatten met verdiepende zelfontwikkeling, weten de deelnemende vrouwen niet alleen wát ze moeten doen, maar durven ze zichzelf ook te laten zien. Ook heeft de cursus bij deelnemende moeders een positief effect op het hele gezin; een sterkere vrouw is immers ook een sterkere moeder. Bij de laatste bijeenkomst krijgen de deelnemers een geldig EHBO snelcursus certificaat.

Voor wie?

Deze cursus is gericht op vrouwen uit de regio Rotterdam-Rijnmond die onzeker zijn (geworden) over hun eigen kunnen en zich graag verder ontwikkelen. Factoren die bij de deelnemers mee kunnen spelen zijn een laag zelfbeeld, onrustige financiële situatie, taalachterstand of weinig contacten buitenshuis.

Hoe ziet een cursus er uit?

De cursussen worden op locatie gegeven bij basisscholen, Huizen van de Wijk en bij verschillende vrouwen- en migrantenorganisaties. Een cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van 2,5 uur. Tijdens drie bijeenkomsten staan omgang met lastige situaties, efficiënt communiceren en inzicht krijgen in eigen talenten centraal. Bij de andere drie bijeenkomsten wordt er geoefend met het verlenen van eerste hulp bij ongelukken met kinderen en volwassenen.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Of wil je een cursus laten plaatsvinden bij jou op school, Huis van de Wijk of organisatie? Neem dan contact op met projectleider Anita Jhingoer op telefoonnummer 06-14873590, of stuur een email naar ajhingoer@redcross.nl.

Bekijk ook de vacature voor Ervaren trainers voor project Heldin

EHBO Cursus

EHBO redt levens. Weet jij wat je moet doen bij bewusteloosheid of een hersenschudding? Kun jij jouw kind, vader, moeder of collega helpen als dat nodig is? Zorg dat je weet wat je moet doen!​

Snelle hulpverlening staat of valt met goede EHBO-kennis. Met cursussen op maat en met de EHBO-app wil het Rode Kruis ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze een ander kunnen helpen in een noodsituatie.

Het Rode Kruis helpt je graag op weg en laat je kiezen uit een breed aanbod aan EHBO-cursussen voor zowel particulieren, scholen en bedrijven. De cursussen variëren van een drie uur durende workshop tot en met een erkende cursus uitgebreide EHBO in twintig uur. Ook kun je nu veel klassikale cursussen doen in combinatie met een online voorbereiding. Dat geeft je nog meer flexibiliteit bij het plannen van jouw cursus.

Meest recente berichten

Onderdak

4 januari 2024

We vinden dat iedereen toegang moet hebben tot menselijk onderdak. We hebben daarom als missie om zo...

Lees meer