Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Ondersteuning zorginstellingen

Geplaatst op 04 januari 2024

Extreme hitte, coronavirus of onverwachte ziekte van personeel. Zorginstellingen krijgen steeds vaker te maken met crisissituaties waarin onvoldoende zorg kan worden geleverd aan kwetsbare cliënten. In deze situaties wordt er een beroep gedaan op het Rode Kruis. Het Rode Kruis kan dan bijspringen op afdelingen in een ziekenhuis of verpleegtehuis. In 2020 en 2021 hebben we dit in veel zorginstellingen in de regio Rotterdam-Rijnmond gedaan, vanwege het COVID19-virus. Ookal is COVID nu voorbij, de ziekenhuizen staan nog steeds onder druk, het kan zomaar nog een keer gebeuren. Het Rode Kruis staat klaar voor zulke crisissituaties! 

“Als er een noodsituatie uitbreekt, zoals de uitbraak van een virus of een hittegolf, kunnen zorginstellingen vaak extra handen gebruiken. Veel ouderen zijn dan extra kwetsbaar en personeel kan uitvallen door ziekte.  De vrijwilligers kunnen dan helpen met het brengen van eten en drinken, het aankleden van mensen of mensen helpen uit of in bed te gaan. Ook helpen ze met het meten van de bloeddruk, hartslag en temperatuur”, aldus Hermen Buitenhuis, districtscoördinator bij het Rode Kruis Rotterdam-Rijnmond. “Het Rode Kruis draagt graag bij aan goede zorg voor bewoners en cliënten. We zijn heel blij dat we samen met Laurens de opleiding aanbieden, zodat we goed voorbereid zijn op mogelijke crises.” 

Wat zijn de taken van een zorgondersteuner? 

Zorgondersteuners ondersteunen de bewoners van een zorginstelling bij hun algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Bijvoorbeeld bij het eten, wassen, verplaatsen of tandenpoetsen. Op deze manier zorgen we ervoor dat het zorgpersoneel kan focussen op hun taken, en iedereen de juiste zorg en aandacht krijgt. Je werkt altijd onder verantwoordelijkheid van een professional. 

Zorgondersteuners voeren geen medische handelingen uit en zijn niet verantwoordelijk voor EHBO. 

Zorgondersteuner worden of meer informatie?

Kijk voor meer informatie over het worden van vrijwillige zorgondersteuner op deze pagina.

Wil je meer informatie over dit project of heb je andere vragen? Neem dan contact op via zorgondersteuning.rr@rodekruis.nl en we helpen je graag verder.

Meest recente berichten

Onderdak

4 januari 2024

We vinden dat iedereen toegang moet hebben tot menselijk onderdak. We hebben daarom als missie om zo...

Lees meer