Word vrijwilliger Doneer

Sabine (24) redt leven van man in restaurant

Geplaatst op 27 juni 2017

Een oudere man krijgt een hartstilstand in het restaurant waar Sabine werkt. Binnen ’n minuut gaat 24-jarige Tilburgse over tot reanimatie. “Het is zo belangrijk dat je weet wat je in zo’n situatie moet doen.”

“Ik ben even rustig aan het eten, als mijn collega heel hard mijn naam roept. Dit is niet goed, denk ik. “Ik zie een man die helemaal blauw en paars is aangelopen en dacht: die stikt ergens in! Ik kijk nog een keer goed, maar zie geen eten en drinken op tafel staan. Wat is er aan de hand?!”

Hartstilstand

Sabine legt de man in de stabiele zijligging en gaat op zoek naar een hartslag. Die is er niet. “Ik heb de man aangeschud, geprobeerd om contact te maken”.

“Ik doorloop de stappen die ik heb geleerd tijdens mijn cursus. Mijn ene collega vraag ik 1-1-2 te bellen. Een ander gaat op zoek naar een AED.”

“Binnen 1 minuut na signaleren ben ik over gegaan tot reanimeren”, vertelt Sabine dapper. “Ik bleef heel rustig en heb zeker 5 tot 10 minuten gereanimeerd. De politie was er als eerste en die nam het toen van mij over.”

Sabine

Leven gered

“De politie vroeg een paar keer hoe het met me ging, maar het boeide me niet: ik wilde alleen maar dat die man weer bij zou komen.”

Ze vervolgt: “Toen even later mijn baas binnen kwam, brak ik wel.” Gelukkig krijgt Sabine snel goed nieuws: de man heeft weer een hartslag. “Ik kan niet verwoorden hoe blij ik was.”

“Ik realiseerde me op dat moment nog niet goed wat ik had gedaan ”, vertelt de jonge levensredder. “Dat kwam later. De familie heeft me uitgebreid bedankt. Als hij hesteld is, komt hij samen met zijn vrouw nog eens langs. Dat vind ik fijn.”

EHBO-kennis van levensbelang

Sabine redde het leven van de man, omdat ze een BHV-cursus had gevolgd. Ze wist wat ze moest doen. “Mensen denken vaak: ‘pff, een cursus’, en ja, ik twijfelde eerst ook.”

“Als ik bloed zie, schiet ik al weg! Maar nu weet ik: het is behalve nuttig ook echt léuk om te doen. In korte tijd leer je heel veel.”

Gratis EHBO-app

“Mijn collega en ik wisten niet waar een AED-apparaat was”, vertelt ze nog tot slot. “Ik begrijp nu dat het Rode Kruis een gratis EHBO-app heeft waarmee je onder andere de meest dichtsbijzijnde AED kunt checken.” Sabine is vastberaden. “Die app ga ik meteen downloaden!”