Twente
Word vrijwilliger Doneer

De ervaring van… Ate Jeenstra

Geplaatst op 03 mei 2021

De ervaring van…

Ate Jeeninga, huisarts, werkt op de vaccinatiestraat

“We beginnen de dag met een briefing van 30 minuten. Wat gaan we prikken, wie zijn de cliënten en zijn er nieuwe mensen die we moeten inwerken? Daarna heb ik ook een korte briefing met Rode Kruismedewerkers.”

“Ik ben gepensioneerd huisarts en heb me aangemeld bij de GGD voor de vaccinatiecampagne. In coronatijd is er ook niet veel anders te doen. Ik werk sinds half januari, dus ik ken inmiddels veel hulpverleners van het Rode Kruis. De samenwerking is heel prettig. Iedereen is enthousiast. Dat is heel belangrijk.”

“Bij de ingang van onze vaccinatiestraat staat een hulpverlener van het Rode Kruis. Die stelt gezondheidsvragen. Als er twijfel is, worden die personen naar mij doorgestuurd. Het gaat dan bijvoorbeeld om iemand die ooit epilepsie heeft gehad of neigt tot flauwvallen. Daarvoor hebben we een apart hokje waar ze kunnen liggen. Er blijft dan altijd een medewerker van het Rode Kruis bij.”

“Het belangrijkste is dat die een praatje maken met de cliënt. Je kunt niet hyperventileren en praten tegelijkertijd. Als de Rode Kruiser de cliënt afleidt, zet ik snel de prik. Soms hebben mensen het niet eens door.”

“Vaccineren is erg belangrijk. De kans op complicaties is ongeveer net zo groot als je word geraakt door de bliksem. De kans dat je aan corona doodgaat is duizend keer groter. Een shock heb ik nog niet gezien. Toch is het heel belangrijk dat in een grote zaal waar vijftig mensen op een stoeltje zitten, iemand moet opletten en oog hebben voor dreigende problemen. Medewerkers van het Rode Kruis hebben dat. Die verrichten prima werk.”

Wil jij ook helpen?

Vanaf het begin van de coronacrisis draaien onze hulpverleners overuren om de meest kwetsbaren te helpen en zorgpersoneel te ondersteunen. We zoeken nu enthousiaste vrijwilligers (met of zonder EHBO-diploma) die ons daarbij kunnen helpen. Spreekt dit je aan, en ben je minimaal vier uur aaneengesloten per week beschikbaar?
Dan zoeken we jou!

Meest recente berichten