Twente
Word vrijwilliger Doneer

Duobaan als LCE in Almelo

Geplaatst op 02 januari 2024

Officieel gaan ze per 1 januari 2024 van start in een duobaan als LCE in Almelo maar ze zijn gevraagd of ze nu toch al een evenement wilden afronden: de Lichtjestocht in Almelo. Een leuke binnenkomer voor Ali Mastenbroek en Gerd Morsink.

Ali: “Het evenement was min of meer al georganiseerd.” “En of wij het wilden afronden”, vult Gerd aan, “De puntjes op de i te zetten”, vervolgt Ali. Gerd: “We hebben wat onduidelijkheden ontdekt en we zijn nu bezig om die op te lossen.” “Wat de organisatie aanvraagt en wat ze moeten hebben volgens het veiligheidsplan en de vergunning, daar zit nogal een verschil in”, gaat Ali verder en Gerd vult haar aan: “En nu is de vraag en dat heb ik vanochtend aan Ali gevraagd: wat als er een calamiteit zou plaatsvinden? Wie is er dan verantwoordelijk?” “De vergunning is leidend”, brengt Ali direct in.

Als de twee elkaar in het werk als LCE even goed aanvullen als in hun praten, dan wordt dit een heel soepel lopend team. Nu al zijn ze erachter dat alles samen doen hen het beste past. Gerd: “In eerste instantie hebben we gezegd: Ali gaat de vrijwilligers doen en ik het contact met de opdrachtgevers maar… dat werkt niet dus hebben we gezegd: in eerste instantie gaan we sowieso alles samen doen”, “En dan kan, als de één uitvalt, de ander het overnemen”, vult Ali hem aan.

Ali vertelt dat zij en Gerd echt op één lijn zitten en hetzelfde over de dingen denken. En dat, terwijl ze elkaar pas een half jaartje kennen van evenementen en de donderdagochtenden op kantoor in Almelo. Ali vind het belangrijkste voor een goede samenwerking eerlijkheid, elkaar kunnen vertrouwen, beloftes waarmaken en als je fouten maakt, dat ook toe kunnen geven. Gerd: “Zo denk ik er hetzelfde over.”

Ali: “Iedereen is als vrijwilliger welkom.” Gerd: “Dat moet je sowieso doen.” Ali vervolgt: “Iedereen heeft verschillende levenservaringen en talenten, dat maakt niet uit zolang iemand goed kan functioneren als hulpverlener. Dat vind ik wel heel belangrijk. Niemand is minder en dat zie ik ook bij Gerd. We krijgen nu de rol als coördinator en ik zie niet dat hij zich als meerdere zal gaan gedragen. Ik zie mezelf ook nergens boven staan. Als coördinator heb ik wel het laatste woord maar ik zal zeker luisteren naar wat andere vrijwilligers zeggen.”

Almelo weer opbouwen, dat willen de twee samen voor elkaar krijgen. In Ali’s woorden betekent dat de motivatie van de vrijwilligers weer aanspreken, er nieuwe mensen proberen bij te krijgen en die te motiveren. Gerd: “Als ik zo om me heen luister dan hoor ik dat ze allemaal vertrouwen hebben in Ali en dat is een groot pluspunt als je iets voor elkaar wilt krijgen.” De nieuwe LCE’s hebben een jaar genomen om te kijken of de samenwerking in de duobaan positief uitvalt. Ze klinken alsof ze samen de klus willen klaren en als ze daar even niet uitkomen, ze gaan kijken hoe ze zichzelf moeten aanpassen zodat de klus toch geklaard kan worden.

10 jaar en 6 maanden. Heeft Ali als oudgediende een tip voor de nieuwkomer? Ali: “Gewoon eerlijk blijven.” En andersom, wat is Gerd’s tip voor Ali? Gerd: “Maak gebruik van me.” Ali: “Een aantal jaren geleden hadden we een voorstelrondje met nieuwe vrijwilligers en een aantal van de aanwezigen stelden zich voor met “Ik ben die en die en ik help Ali”, “Ik ben die en die en ik help Ali” en toen kwam ik uiteindelijk aan de beurt en zei: “Ik ben Ali en ik delegeer.” Dus gebruik maken dat komt zeker wel goed”, zegt ze lachend.

Meest recente berichten