Twente
Word vrijwilliger Doneer

Gezamenlijke hulpverleningsoefening Rode Kruis en Brandweer in Rijssen

Geplaatst op 08 mei 2022

Op het parkeerterrein van discotheek Lucky vond maandagavond 2 mei een lokale hulpverleningsoefening van het Rode Kruis en de Brandweer plaats. De oefening werd georganiseerd door het Rode Kruis Rijssen-Holten.

Door de uitbraak van het coronavirus konden de EHBO-/ Evenementenhulpverleners van het Rode Kruis lange tijd hun reguliere lessen niet volgen. Bovendien waren de evenementen waarbij de hulpverleners gewoonlijk worden ingezet, afgelast. Na een stilte van zo’n twee jaar waarin nauwelijks geoefend kon worden, was er reden genoeg om een oefening op touw te zetten om de bekwaamheid van de hulpverleners op peil te brengen en te houden.

Het Rode Kruis Rijssen-Holten zocht contact met de lokale brandweer om te kijken naar mogelijkheden voor een gezamenlijke oefening waarbij een incident werd gesimuleerd. Dit resulteerde in een oefening met twee scenario’s.

In het eerste scenario kregen de ruim 20 hulpverleners van het Rode Kruis de mogelijkheid om in de vorm van een carrousel een aantal vaardigheden te trainen. 
Voor het tweede scenario werd een denkbeeldig auto-ongeluk met meerdere gewonden in scène gezet. Het Rode Kruis schaalde op en riep via de portofoon de hulp in van professionele hulpdiensten ter plaatse. Na enkele minuten arriveerde een tankautospuit van brandweer Rijssen, die de technische hulpverlening op zich nam. Er was namelijk sprake van een auto-ongeluk met beknelling. Inmiddels spoedde zich ook een ambulance naar het ongeluk en kreeg de brandweer assistentie bij de medische zorgverlening. Het Rode Kruis verzorgde ondertussen de eerstehulpverlening aan de lichtgewonden. 

Oefenleider Ruben Ligtenberg kijkt terug op een geslaagde oefening. Het was de eerste keer dat er op lokaal niveau werd geoefend in de buitenlucht. De komst van de brandweer en ambulance was heel bijzonder. En de figuranten van de jeugdbrandweer en scouting maakten de oefening extra realistisch. 

Meest recente berichten