Twente
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Twente start met project Kind & Ontbijt

Geplaatst op 17 november 2022

Op een lege maag kunnen kinderen niet leren en lopen ze achterstanden op. Helaas is voor 4% van de kinderen in Nederland de realiteit dat er ’s ochtends geen ontbijt is, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen ontbijten niet omdat bijvoorbeeld het gezin daar de middelen niet voor heeft. Opgroeien in armoede heeft voor veel kinderen substantieel negatief effect op de lange termijn.

Het Rode Kruis vindt dat kinderen voldoende voeding moeten hebben en goed ontbijt is daar een belangrijke maaltijd in. Het Rode Kruis wil dat het niemand in Nederland aan de basislevensbehoeften ontbreekt. Voedsel is een van deze basislevensbehoeften. Het Rode Kruis kijkt naar waar zij het meeste impact kan maken voor deze kinderen op het gebied van voldoende voedsel en heeft hierbij gekozen voor het verstrekken van een ontbijttas. Het Rode Kruis richt zich bij de start van dit project in eerste instantie op kinderen van de basisschool. Zij zitten in een fase waarin de basis wordt gelegd voor fysieke groei en cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ook in Twente starten we daarom met het project Kind & Ontbijt. Ons doel is kinderen en hun gezinnen bereiken die (nog) niet elders geholpen worden met voedsel en moeilijk in contact komen met hulpverlening. Soms komen zij niet voor in aanmerking voor voedsel hulp omdat de ouders/verzorgers net boven het maximaal besteedbare inkomen verdienen. Soms is er een drempel, wachten zij nog op toelating tot bijvoorbeeld de Voedselbank of weten zij niet goed waar ze terecht kunnen. Ook kan de gezinssituatie ervoor zorgen dat het bijzonder moeilijk is om de kinderen dagelijks van een (gezond en voedzaam) ontbijt te voorzien.

We willen hierin graag samenwerken met scholen en instanties in Twente die in contact staan met (gezinnen met) kinderen in de basisschoolleeftijd die deze voedselhulp goed kunnen gebruiken. Neem contact op met Estelle Kosterink via 06-189 651 07. 

Meest recente berichten