Twente
Word vrijwilliger Doneer

Unieke Rode Kruis winkel in Deventer

Geplaatst op 01 december 2021

In Deventer gaat een bijzondere winkel van het Rode Kruis open. Daar komen vier functies samen: hulpverlening, voorlichting, ontmoeten en verkoop. Vrijwilligers verkopen onder meer boeken en EHBO-artikelen. Ook geven ze informatie over cursussen en over vrijwilligerswerk. Een deel van de winkel wordt een flexibele werkplek voor Rode Kruisers. Wanneer de winkel aan het Waltorenpad 3 officieel wordt geopend, is nog niet bekend. Op vrijdagen en zaterdagen is hij al geopend van 10.00-17.00 uur boeken, Heka verbandmiddelen en Rode Kruis-artikelen.

Rode Kruis wil zichtbaar zijn

“Door de winkel worden we zichtbaarder en beter bereikbaar voor de samenleving”, zegt bestuurslid Paulien Huizenga. Eind vorig jaar heeft het Rode Kruis haar pand naast het oude Geertruidenziekenhuis verkocht. “Dat was veel te groot voor het Rode Kruis geworden”, zegt ze. “We hebben nu gekozen voor meerdere plekken in de stad. Daardoor zijn we flexibel en spelen we beter in op de taken van het Rode Kruis.”

Na de verhuizing is het Rode Kruis een samenwerking aangegaan met zorgcentrum Humanitas in de wijk Keizerslanden. “Daar trainen we onze vrijwilligers, geven we EHBO-cursussen, slaan we onze materialen op en organiseren we openbare lezingen“, zegt Huizenga. “We zijn erg blij met de samenwerking, maar we zijn daar minder zichtbaar. Daarom wilden we ook een plek waar mensen spontaan naar binnen kunnen lopen om informatie over het Rode Kruis te krijgen”, zegt Huizenga. “Die hebben we gevonden aan het Waltorenpad 3 in de binnenstad.”

Flexplek voor Rode Kruisers

Ook buiten openingstijden zullen mensen in het pand zijn. “De winkel krijgt een flexibele indeling. Door met verrijdbare kasten te werken, transformeren we de ruimte van een verkooppunt, naar een hulppost tijdens evenementen of een naar een werk- en vergaderplek.”

Meest recente berichten