Twente
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Twente verduurzaamt eigen en gehuurd vastgoed

Geplaatst op 08 mei 2022

Verbouwingsplannen, een oude verwarmingsketel, slecht geïsoleerde leidingen en de hoge gasprijs. Er zijn verschillende redenen voor het Rode Kruis district Twente om na te denken over het verduurzamen van hun gebouw in Almelo. Geurt Leppink houdt zich als vrijwilliger onder meer bezig met facilitaire zaken en is een belangrijke motor achter de plannen. “We willen meer dan een duurzaam gebouw. We willen een voortrekkersrol vervullen. Richting onze omgeving, onze huurders en de partijen waarvan wij panden huren.”

Het Rode Kruis in Twente had altijd veel eigen panden. Die zijn allemaal verkocht, op één gebouw in Almelo na. Geurt: “In 2020 hebben we een eerste duurzame stap gezet door 38 zonnepanelen op het dak te leggen. De elektriciteit die we daarmee opwekken hebben we nu nog niet volledig nodig. Het is een investering voor de toekomst, waarvan de buurt misschien ook zou kunnen profiteren. Bijvoorbeeld door een laadpaal voor elektrische auto’s te plaatsen. Ook met het gasverbruik moeten we aan de slag. De verwarmingsketel is op sterven na dood. Onze huurders, waaronder een oncologische fysiotherapeut, een bloedbank en een logopedieorganisatie, gebruiken aardig wat gas om hun ruimtes te verwarmen. Nu we gaan verbouwen willen we kijken hoe het anders kan. In mijn zoektocht naar mogelijkheden kwam ik bij het ontzorgingsprogramma van de provincie Overijssel terecht.”

Eyeopener

Inmiddels is er een energiescan uitgevoerd om de huidige staat van het gebouw in beeld te brengen en te kijken naar de verschillende opties om te verduurzamen. Het Rode Kruis heeft ook een ambitieworkshop gedaan waaraan de voorzitter van het districtsbestuur, de districtsmanager, collega’s van de Facilitaire Dienst en een aantal belanghebbenden deelnamen. Geurt: “De ambitieworkshop was een perfect middel om tussen de oren te krijgen wat je wilt en waarom en hoe je dat gaat oppakken. Mij was al veel bekend op het gebied van milieu, vanwege mijn vorige baan. Maar voor sommigen was het een eyeopener. We hebben een gezamenlijk beeld van onze ambitie op het gebied van duurzaamheid geformuleerd en prioriteiten gesteld. Bijvoorbeeld dat we het belangrijk vinden dat we niet alleen zelf verduurzamen, maar dit ook uitdragen naar onze huurders en de partijen waarvan wij huren. Door hier samen over in gesprek te gaan is een werkgroep ontstaan die met elkaar toewerkt naar onze stip op de horizon.”

In gesprek met huurlocaties

‘Voor ons gebouw in Almelo kunnen wij onze eigen duurzame keuzes maken. Natuurlijk wel afhankelijk van financiën. Maar voor de locaties die wij huren ligt dit natuurlijk anders. Wij formuleren nu een visie op duurzaamheid en daar horen bepaalde wensen bij. Hierover willen we in gesprek met de partijen waarvan we huren. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat het duurzamer kan? Daarnaast gaan we ook duurzaamheidseisen stellen aan nieuwe locaties die we in de toekomst gaan huren. Dat vinden we heel belangrijk.”

Stip aan de horizon

Mede dankzij de ambitieworkshop en de volharding van Geurt is duurzaamheid onderdeel geworden van de strategische visie van het Rode Kruis in Twente. “We zijn op dit moment bezig met een duurzaamheidsplan en een plan van aanpak met tijdsplan voor de renovatie. De volgende stap omvat financiën en het aanvragen van subsidie. Het ontzorgingsprogramma helpt ons bij alle onderdelen. Het bestuur en de districtsmanager staan achter de plannen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we onze stip aan de horizon gaan bereiken.”

Kunnen we jou helpen bij het verduurzamen?

Ben jij eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed en kun jij, net als het Rode Kruis Twente, hulp gebruiken bij het verduurzamen van jouw gebouw(en). Neem contact met ons op via email ontzorgingsprogramma@overijssel.nl. Of schuif eens aan bij ons online inloopuur, iedere laatste donderdag van de maand.

Meest recente berichten