Twente
Word vrijwilliger Doneer

Uitgelicht: coördinator vrijwilligersmanagement locatie Hengelo-Borne: Cindy Meijer

Geplaatst op 23 januari 2023

“Naast dat het leuk en gezellig is, leer ik hier zoveel over mezelf. Juist omdat het werk soms totaal buiten mijn comfort zone ligt en compleet anders is dan mijn dagelijks werk als manager bij een commercieel bedrijf. Het vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis is een waardevolle toevoeging in mijn leven.”

Nieuwsgierig en op zoek naar persoonlijke ontwikkeling

“Ik dacht, laat ik het eens proberen!” lacht Cindy. Na tientallen jaren ervaring in diverse commerciële organisaties, leek het haar een mooie stap iets heel anders ernaast te gaan doen in een nonprofit-omgeving. “Ik ben nieuwsgierig en hou van nieuwe dingen proberen en mezelf ontwikkelen”. Ze startte in een bestuursfunctie bij Rode Kruis district Twente. “Als bestuurslid heb ik zoveel gezien en geleerd, het Rode Kruis is gewoon een hele interessante organisatie.”

Aandacht en tijd

Na twee jaar was het tijd voor een nieuwe stap. Cindy werd gevraagd als coördinator vrijwilligersmanagement door locatie Hengelo-Borne. Een van de grotere afdelingen van Twente waar zo’n 60 vrijwilligers actief zijn. “Ik heb veel ervaring op het gebied van HR en personeelsadministratie. Dat neem ik natuurlijk mee. Dat maakt de opstart makkelijker, want je moet het wel allemaal een beetje zelf uitzoeken. Vrijwilligers hebben andere beweegredenen om het werk te doen dan personeel. Dat is bijzonder, maar ook complex. Het is belangrijk de mensen zo snel mogelijk te leren kennen. Je bent eerste aanspreekpunt voor de vrijwilligers en probeert te zorgen voor duidelijkheid. Toegankelijk zijn en aandacht en tijd maken voor mensen vind ik belangrijk. We spreken iedereen in een jaargesprek minimaal 1 x per jaar en ik probeer afspraken altijd op maandagavond te plannen, wanneer er ook lessen zijn.”

Fulltime baan

Cindy heeft een veeleisende, fulltime baan. Is dat wel te combineren? “Juist omdat ik dit vrijwilligerswerk veelal zelf kan plannen, is dat voor mij echt goed te doen. We hebben mail en whatsapp, dat werkt prima”.

Onderdeel zijn

Vrijwilligerswerk kost tijd en energie. Maar het brengt je ook een hoop. Iets doen waar je niet voor betaald wordt, maar waarmee je wel wat bijdraagt. “Dat geeft een goed gevoel. Daarnaast biedt het de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en groei, omdat je dingen doet die je normaal nooit doet. Naast mijn functie als coördinator vrijwilligersmanagement help ik ook af en toe mee bij activiteiten of evenementen. Dan wordt er een beroep gedaan op andere vaardigheden en merk ik dat ik eigenlijk soms ook best verzorgend kan zijn. En je doet allerlei contacten op, mensen die ik in mijn omgeving niet snel zou ontmoeten. Je bent onderdeel van een organisatie met een sterke, grote naam die mooi en belangrijk werk doet. Dat zijn allemaal dingen waarom ik dit absoluut de moeite waard vind.”

Geduldig?! Ik?

Een beetje wennen is het wel. “Dit is zo’n andere wereld! Het mooie is dat ik er juist daardoor zoveel van leer. Ik ontdek nieuwe kanten van mezelf, die ik nooit had verwacht. Zo heb ik heb veel meer geduld dan ik dacht! Het feit dat mensen enorme hoeveelheden tijd en energie vrijwillig ergens insteken zet de dingen in een ander perspectief. Het commitment dat ik voel en de toewijding die ik hier meemaak vind ik heel bijzonder en inspirerend.”

Ook interesse om vrijwilliger te worden? Je steentje bijdragen en tegelijkertijd jezelf ontwikkelen?

Meest recente berichten