Twente
Word vrijwilliger Doneer

Uitgelicht: team Logistiek & Facilitair en het Logistiek Magazijn Twente

Geplaatst op 04 december 2022

Team Logistiek & Facilitair

Fred, Geurt en Johan vormen samen het Team Facilitair & Logistiek voor district Twente. En dat is niet zomaar! Deze mannen barsten van de kennis en know how. Samen zijn ze goed voor tientallen jaren aan ervaring als veiligheidskundige, arbo-coördinator, brandweer, automonteur en IC-verpleegkundige. Al deze kwaliteiten komen zeer goed van pas in hun vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis Twente en maken dat de heren elkaar perfect aanvullen.

In hun rol als Team Facilitair & Logistiek zijn ze ondersteunend aan de locaties in Twente op het gebied van gebouwenbeheer, vervoer en materialen. In Twente zijn er acht panden waarvoor ze aanspreekpunt zijn. “Er kan van alles aan de hand zijn waarvoor we opgeroepen worden. Zonet werd ik nog gebeld over een wespenplaag in Almelo. Andere dingen zijn bijvoorbeeld een verstopping of lekkage.” vertelt Johan. Geurt vult aan: “Het gaat ook om het beheren van contracten en verzekeringen, technisch onderhoud, verlichting, dat soort dingen. Daarnaast richten we ons ook op het verduurzamen van onze panden. Zo hebben we in een pand onlangs overal led-verlichting geïnstalleerd”.

Fred is de materiaalman van het stel, voor hem geen grotere uitdaging dan alles tiptop voor elkaar te hebben. “Als de nood aan de man is, dan moeten we er staan als Rode Kruis zijnde. Niks belangrijker dan dat op zo’n moment je materialen zoals verband, kleding en AED’s op orde zijn. Zodat we snel kunnen schakelen, dat partijen bij ons aankloppen voor hulp omdat wij de zaken voor elkaar hebben”. Ook voor de EHBO-lesavonden zorgt Fred dat alles op orde is, denk bijvoorbeeld aan de reanimatiepoppen. “Zonder goed materiaal kan er niet fatsoenlijk les worden gegeven, dus ik hecht er waarde aan dat alles up-to-date is en netjes voor elkaar. Onlangs kregen we een onverwachtse controle en dan weet ik: we kunnen erop vertrouwen dat alles tiptop voor mekaar is.” Dat dit het geval was, bleek wel uit de beoordeling: alles goed in orde en enkel complimenten.

LMT bikes-kleding-noodhulpbus
noodhulpteambus, bikes in aanhanger, kleding

Logistiek Magazijn Twente

Voorheen had elke afdeling een eigen plek om spullen en voertuigen op te slaan. “Wij hebben gezegd: dat is niet efficiënt. We hebben een centraal punt nodig waar we onze opslag kunnen doen voor het district en van daaruit gaan we de distributie organiseren” aldus Geurt. Zo gezegd zo gedaan. De mannen gaan aan de slag en een half jaar later is het LMT een feit. Landelijk is dit uniek, er is op dit moment (nog) geen enkel ander district die dit zo heeft geregeld. Dat hebben de mannen toch maar mooi voor elkaar gebokst!

Zelf blijven ze er nuchter onder. Johan: “Wij zien het gewoon als een basisondersteuning aan alle locaties. Zo hoeven ze zelf niet meer te zorgen voor kleding, materialen en voertuigen. Wij nemen dat werk uit handen zodat de afdelingen hun tijd zoveel mogelijk kunnen besteden aan waar het voor het Rode Kruis om draait: hulp verlenen.” Het magazijn is intussen volledig ingericht, met zelfs een eigengemaakt kantoor erin. “Helemaal circulair gebouwd, van afvalmateriaal.”

Het magazijn geeft plek aan een rolstoelbus, een materiaalauto, de noodhulpteambus, een aanhanger van het bike-team met de bikes erin, EHBO-posten, kleding en overige voorraad. “Nu hebben we overzicht, we kunnen materialen repareren indien nodig en zorgen dat alles weer netjes klaarstaat voor een volgende keer”.

Hobby, het zit in de genen & voldoening

Waarom de heren dit vrijwilligerswerk voor Rode Kruis Twente al zoveel jaren trouw doen? “Voor mij is het puur hobby, ik hou van sleutelen aan auto’s. Zelfs thuis heb ik nu een Rode Kruis-aanhanger onder de carport staan waar nog van alles aan moet gebeuren. En tja… als het je hobby is, dan wil je het gewoon klaar hebben en ga je door.” legt Johan uit. “Als ik dit niet heb, dan loop ik de hele dag bij de deur. Dan maak ik me liever nuttig voor de maatschappij.”

Voor Geurt geldt dat de liefde voor het Rode Kruis al met de paplepel is ingegoten “Mijn vader regelde vroeger de collecte voor het Rode Kruis dus dat was voor mij al heel vertrouwd. Het zit gewoon in de genen. Weet je wat het is, ik haal er voldoening uit. Ik doe het voor anderen en zelf vind ik het hartstikke leuk om te doen.”

“Ik ben eigenlijk blijven hangen” vertelt Fred lachend. “Als jeugdlid was ik er al bij. Eigenlijk heb ik alles wel zo’n beetje gedaan binnen het Rode Kruis. Uiteindelijk drijft de organisatie op vrijwilligers die hart blijven houden voor de zaak en die verantwoordelijkheid voel ik wel. Het is hobby en interesse. En wees eerlijk: je vindt nergens een organisatie die zo breed hulp verleent in alle crisisomstandigheden voor mensen in nood. Daar wil ik m’n steentje graag aan bijdragen”

Ook interesse in vrijwilligerswerk bij Rode Kruis Twente? Ook in jouw buurt hebben we mensen nodig.

Meest recente berichten