Twente
Word vrijwilliger Doneer

We doen meer dan alleen EHBO

Geplaatst op 25 september 2024

Het Rode Kruis-educatieteam geeft voorlichting met behulp van diverse spellen op scholen en verzorgen lezingen bij allerlei organisaties. In gebied Oost, waar Twente onderdeel van is, zetten maar liefst 80 vrijwilligers zich in voor educatieve activiteiten. Twente is gezegend met twee coördinatoren die zich geweldig inspannen om het Rode Kruis-verhaal aan zoveel mogelijk mensen te vertellen: Bertha Wolkorte (rechts op de foto) en Diane Kooistra. Waarom doen ze dat eigenlijk en hoe zijn ze in deze bijzondere vrijwilligersfunctie gerold?

Waarom ben je educatie-vrijwilliger geworden?

Bertha: “Toen ik de AOW-leeftijd had bereikt, vond ik het heel erg om te stoppen met werken. Daarom wilde ik toch iets blijven doen. Ik wilde me met name voor een neutrale organisatie inzetten en mijn oog viel op een vacature voor het team educatie. Het Rode Kruis sprak me meteen erg aan.”

Diane: “De dag dat ik afgekeurd werd, ben ik dezelfde avond naar vrijwilligerswerk gaan kijken want ik wilde me wel blijven inzetten voor de samenleving. Ik reageerde op de vacature van gastdocent Humanitair Oorlogsrecht en tijdens het eerste gesprek kwam naar voren dat ik eerder veel coördinerende taken had gehad binnen mijn werk. Vervolgens kwam meteen de vraag of ik coördinator wilde zijn.

Wat is jouw beeld van Rode Kruis-vrijwilligers?

Bertha: “Ik kan alleen maar over de educatievrijwilligers spreken. Ik werkte voorheen bij een grote scholengemeenschap als onderwijsondersteunende kracht. In vergelijking met sommige docenten die ik vanuit dat eerdere werk ken, ben ik heel positief over de Rode Kruis-docenten. Ze vinden alles leuk wat ik doe en dat komt natuurlijk omdat ze zelf ook leuk vinden wat ze doen en het geen verplichting is. Ik ben heel blij met onze mensen.”

Diane: “Ik heb nog nooit zoveel bereidheid gezien om te helpen als bij het Rode Kruis. En ik kom nog wel uit de zorg. Ik hoef bijna nooit achter mensen aan te zitten omdat er nog een dienst openstaat of een school af te bellen omdat het niet lukt een vrijwilliger te vinden. Er is zoveel bereidheid, iedereen ziet het belang ervan in, dat is heel fijn werken!”

Had je iets met jongeren waardoor je solliciteerde?

Bertha: “Nee, al heb ik zelf wel kinderen. Ik had eerlijk gezegd geen idee waar ik aan begon, wat we precies zouden doen, wie de andere vrijwilligers zouden zijn.”

Diane: “Ik ben moeder van een zoon van 22 en ben ook altijd betrokken geweest bij de kerk, bij de jeugd. Eigenlijk heb ik altijd jeugdclubs geleid vanaf dat ik 17, 18 was. Ik heb altijd met kinderen gewerkt naast mijn werk in de ouderenzorg, ik heb er echt affiniteit mee. Sowieso vind ik contact met mensen heel fijn, ik vind het mooi om mensen op hun eigen niveau aan te spreken en dat wordt ook wel verwacht als gastdocent; bij HBO-studenten is je taalgebruik anders dan bij basisschoolkinderen.

Wat levert dit vrijwilligerswerk voor jezelf op?

Bertha: “Een nuttige invulling van de vele vrije tijd die je hebt, dat is wel even een stap na 25 jaar heel veel te hebben gewerkt. Ik had voor mijn gevoel heel veel vrije tijd en die vul ik nu heel nuttig en met leuke contacten. Ik vind contact hebben met de mensen heel belangrijk en dan bedoel ik echt contact, niet via een beeldscherm. Verder geeft het me voldoening dat ik bezig ben met wat mensen aanspreekt en waarvan ze misschien wat meepikken. Vooral de kernwaarden van hulpvaardigheid en neutraliteit, daarmee ben ik heel blij.”

Diane: “Ik heb het gevoel dat ik, ondanks dat ik heel ziek ben–want dat ben ik en soms vergeet ik dat–meedoe. Dat ik erbij hoor en dat ik ergens bij hoor. Ik miste in het begin heel erg mijn collega’s en die heb ik nu gewoon weer. Als je ziek bent, wordt je wereldje heel klein en dan ben je alleen nog maar moeder, vrouw van, en zit je alleen nog maar in huis. Ik heb dagen dat ik voel dat ik echt niets voor elkaar ga krijgen en dan kan ik letterlijk de deur niet uit. Daar zit geen enkele werkgever op te wachten natuurlijk. Met dit werk kan ik zelf tijd indelen én moet ik soms ook de deur uit. Daarvoor moet ik dan wel wat regelen want ik gebruik buitenshuis een rolstoel, maar dat vind ik niet zo erg. Ik kom weer onder de mensen!

* * * * * * * * * * * *

Misschien is het educatieteam ook iets voor jou!

Bertha en Diane geven een paar eigenschappen die goed van pas komen als je bij het Rode Kruis-educatieteam aan de slag wilt: *Natuurlijk onderschrijf je de grondbeginselen van het Rode Kruis want je moet echt een Rode Kruis-hart hebben en weten waarom we ons verhaal aan de kinderen vertellen * Je vindt het leuk om voor een klas pubers of kleuters te staan * Je kunt je inleven in je toehoorders * Je neemt initiatief * Je wilt 8-9 lessen per jaar geven en bent tijdens schooltijden beschikbaar * Je bent flexibel in je inzetbaarheid.

Meer weten? E-mail: dkooistra@rodekruis.nl.

Meest recente berichten