Twente
Word vrijwilliger Doneer

Verbindingsdienst

Goede communicatie is van levensbelang tijdens noodsituaties en bij grote en verspreid plaatsvindende evenementen. Daarom heeft Rode Kruis IJsselland samen met Rode Kruis Twente een eigen verbindingsdienst, gevestigd in Holten. Deze technisch ingestelde vrijwilligers zorgen ervoor dat alle portofoons, mobilofoons en basisstations werken, ze zetten eventueel steunpunten en noodvoedingen op, kunnen wifi regelen en fungeren als centralisten tijdens een evenement.

Communicatie tijdens evenementen

De verbindelaars – zo noemen we leden van de Verbindingsdienst – zorgen dat alle apparatuur in goede staat is. Ze zorgen dat alle portofoons en mobilofoons zijn opgeladen en dat de communicatiewagen volgetankt is. Ook houden ze de software bij.

Voor de aanvang van een evenement zijn de vrijwilligers van de Verbindingsdienst vaak als eerste aanwezig. Ze zetten de communicatiewagen op een strategische plek en schuiven de antennes uit. Of ze zetten hun spullen op in een centrale communicatieruimte. Soms delen ze de ruimte met politie en medische dienst. Op die manier verloopt de communicatie tussen alle hulpdiensten, waaronder het Rode Kruis, soepel. Ze zorgen dat alle evenementenhulpverleners te bereiken zijn.

Tijdens een evenement houden ze bij waar evenementenhulpverleners zijn en handelen ze vragen van de vrijwilligers in het veld af. Ze worden terzijde gestaan door de algemeen coördinator evenementen, die opdrachten aan de vrijwilligers in het veld geeft.

Opleiden evenementenhulpverleners

De vrijwilligers van de Verbindingsdienst leiden alle evenementenhulpverleners op in het gebruik van portofoons en mobilofoons. Goede communicatie gaat alleen met goede afspraken. Iedere Rode Kruis-vrijwilliger met een portofoon of mobilofoon kan tijdens het evenement meeluisteren. De boodschappen zijn daarom altijd efficiënt.
Tijdens de opleiding leren de evenementenhulpverleners hoe de communicatie efficiënt verloopt. Ze leren praten met ‘Over’ en ‘Uit’ (maar nooit ‘Over en uit’!) en er wordt geoefend met het NAVO-alfabet.

Ben jij een geboren verbindelaar?

Zie jij jezelf ook als verbindelaar en heb je voldoende skills op het gebied van techniek, communicatie en software?

Meest recente berichten

Bevolkingszorg

13 januari 2023

Je moet er niet aan denken, maar ook in Twente kan het noodlot toeslaan. Als je iets overkomt, dan s...

Lees meer