Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Trainster project Heldin aan het woord

Geplaatst op 01 februari 2021

Project Heldin is een training speciaal voor vrouwen. Het Rode Kruis geeft deze sinds een jaar ook in Utrecht. De deelneemsters leren EHBO-vaardigheden en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, zoals zelfredzaamheid en hun zelfvertrouwen. “Bij deze cursussen is de uitreiking van de certificaten een groot moment”, vertelt een van de trainsters Liesbeth Verberk. “Je ziet hoe trots ze erop zijn.”

Liesbeth Verberk (46) is sinds anderhalf jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze komt oorspronkelijk uit het onderwijs. Momenteel volgt ze een fotografie-opleiding en zet ze zich in als trainster voor project Heldin. Samen met een duo-trainster heeft ze al twee projecten geleid.

Deelneemsters

Project Heldin richt zich alleen op vrouwen. De culturele achtergrond van de vrouwen is divers: Grieks, Nepalees, Marokkaans en Nederlands. Volgens Liesbeth worden de vrouwen in buurthuizen door sociale makelaars getipt over de cursus. De projectleider van Heldin geeft vervolgens een voorlichting op locatie. Daarna komen de vrouwen in contact met de Rode Kruis-trainsters, zoals Liesbeth. “Voor de start van de cursus voeren we altijd eerst een kennismakingsgesprek met de vrouwen die geïnteresseerd zijn”, vertelt Liesbeth. “De deelneemsters steken meestal in op EHBO, maar de cursus houdt veel meer in. We onderzoeken in de cursus ook wie de vrouwen zijn en welke talenten ze hebben. Het gaat over zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.” Dit houdt in dat de deelneemsters vaardigheden leren die je nodig hebt om hulp te verlenen, maar ook om zelf hulp te durven vragen.

Voorwaarden

Naast dat de cursus alleen voor vrouwen is, is het belangrijk dat cursisten de Nederlandse taal redelijk beheersen. Zo kunnen zij de training goed volgen. “Daarnaast gebruiken we ook beelden en soms vertaalt iemand wat er gezegd is. Voor coronatijd werkten we met filmpjes en rollenspelen”, vertelt Liesbeth. Door de coronamaatregelen kunnen de vrouwen niet met elkaar oefenen. “Het praktijkgedeelte moet nu thuis plaatsvinden.”

Groeien

Het mooie aan de training vindt Liesbeth het contact met de deelneemsters, zoals de verbinding die ontstaat met de vrouwen en tussen de vrouwen onderling. Ze delen intense ervaringen en verhalen over bijvoorbeeld ongelukken, situaties op straat of een ruzie met de buurman. Denk aan hoe ze situaties kunnen oplossen en wat ze kunnen doen om te helpen. Liesbeth ziet dat de vrouwen gedurende training meer zelfvertrouwen krijgen en groeien. “Door het delen van ervaringen en verhalen ontstaat ook openheid en begrip. Het zijn met en voor elkaar zulke mooie, lieve, krachtige en inspirerende vrouwen!”

Bijzonder

Ook de verhalen van de vrouwen na de cursus raken Liesbeth. “Een vrouw stuurde na afloop een berichtje dat ze zo blij was met de cursus. Ze was oppasmoeder geworden en had een kindje van één jaar van verstikking kunnen redden. Dat heeft ze geleerd tijdens deze cursus”, vertelt Liesbeth. Maar niet alleen deze deelneemster vertelt achteraf mooie verhalen. “Ik hoorde ook dat een deelneemster uit een andere groep na afloop haar studie weer had opgepakt. Een andere deelneemster is zelf trainer geworden. Dat maakt deze cursus zo bijzonder.”

Certificaat

De vrouwen die de hele cursus afronden, krijgen een certificaat Heldin en een EHBO-pasje. Volgens Liesbeth is de uitreiking een groot moment. “Voor sommige vrouwen is het hun eerste certificaat ooit. Je ziet hoe trots ze er op zijn.” Veel deelnemers willen daarna nog meer leren. “Geweldig!”, aldus Liesbeth.

Tekst: Lucie Th. Vermij

Meest recente berichten