“Dan ga ik maar op straat leven”

Toen de jongste zoon van Jenny jaren geleden ziek werd, vreesde ze dat hij het niet zou halen. Ze zorgde dag en nacht voor hem en kon nergens anders meer aan denken. Hierdoor opende ze haar post niet meer en de rekeningen stapelden zich op. Zo belandde Jenny in de financiële problemen. Hoe kon ze nog voor zichzelf en haar zoon zorgen?

De tekst gaat verder onder de video.

Een stapel van problemen

Jenny weet nog goed hoe de problemen zich opstapelden. “Ik deed niks meer en mijn financiële situatie werd steeds erger. Op een gegeven moment stonden de deurwaarders voor de deur. Ik dacht: als het allemaal niet meer kan, dan ga ik maar op straat leven. Ik was wanhopig.”

Jenny kreeg wel hulp, maar dat liep niet goed en haar situatie verslechterde verder. Uiteindelijk hing ze een briefje met een hulpkreet op het bord in de hal: ‘Ik zoek hulp’. Ze had een hoge huur en het lukte haar niet om alle rekeningen en eten te betalen.

Op een dag klopten er twee dames op de deur: Shazia en Jasmin Ishaq van Stichting MOI, een partnerorganisatie van het Rode Kruis. Die organisatie ondersteunt mensen die hun boodschappen niet meer kunnen betalen, maar niet in aanmerking komen voor hulp van de Voedselbank. “Zij konden mij helpen. Het was net of onze Lieve Heer ze had gestuurd.”

Blij met alle hulp

Langzaam werd alles een stukje beter voor Jenny. Ze vond een andere woning waarvan ze de huur kan betalen en is bezig haar schulden af te betalen. Daarnaast blijft er weinig over; ze is dan ook blij met alle extra hulp die ze krijgt. “Ik krijg af en toe voedselpakketten en boodschappenkaarten als ik dat nodig heb. Vanwege een allergie is het fijn om af en toe goede wasmiddelen te kopen. Omdat ik een gevoelige huid heb koop ik soms ook een extra crème. Dat kan dankzij de kaarten. Ik kijk altijd naar de acties bij de supermarkt en dan koop ik extra spullen.”

De hulp betekent veel voor Jenny. Door de voedselpakketten en kaarten hoeft ze niet meer rood te staan. Het gaat ook beter met haar en ze doet weer mee aan vrijwilligersactiviteiten. Zo loopt ze regelmatig mee met een groepje als begeleider. “Ik ben niet iemand die de hele dag gaat zitten klagen.”

“Armoede is een last, maar geen schande.”

Jenny

Over problemen praten

Jenny adviseert mensen die in dezelfde situatie zitten om aan de bel te trekken en te praten over hun problemen. “Armoede is geen schande. Het is een last, maar geen schande. Iedereen kan bepaalde dingen meemaken. Ik heb me nooit geschaamd om over mijn problemen te praten. Daardoor heb ik hulp kunnen krijgen.”

Op dit moment voelt Jenny zich gelukkig en kijkt ze positief naar de toekomst. Haar zoon is inmiddels hersteld en ze haalt energie uit de dingen die wel kunnen. “Ik hoop dat ik nog rustig kan leven.”

Jenny doet vrijwilligerswerk Rode Kruis

Meer mensen als Jenny

Boodschappen doen is niet voor iedereen in Nederland de gewoonste zaak van de wereld. Duizenden mensen hebben net als Jenny moeite om dagelijkse benodigdheden te kopen zoals rijst of wasmiddel.

Daarom deelt het Rode Kruis samen met partnerorganisaties boodschappenkaarten uit. Met deze kaarten kunnen mensen zelf in de winkel kopen wat zij nodig hebben. Help jij ook mee? Doneer op Giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44).

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail