“Armoede is overal”

’s Nachts kan ze er soms niet van slapen: van alle verhalen die ze hoort. Van al het onzichtbare leed dat voor haar wél zichtbaar is geworden. Leila Azzam is één van de krachten achter Stichting Carabic, een hulporganisatie uit Amsterdam Zuid-Oost die – met hulp van het Rode Kruis – voedselhulp biedt aan met vrouwen in nood. “Op het hoogtepunt – of eigenlijk dieptepunt – stonden er vijfhonderd mensen in de rij voor eten”.

Ongedocumenteerde mensen, maar evengoed gedocumenteerde mensen of ‘arme werkenden’, zoals Leila ze noemt. Armoede zit volgens haar overal. “Soms kan het er van buiten heel mooi uit zien, maar van binnen zit er dan een heleboel ellende.”

De tekst gaat verder onder de video.

Vrouwen met een verhaal

Veel vrouwen die bij Stichting Carabic aankloppen, hebben een verhaal, vertelt Leila. Ze vertelt over een vrouw van boven de vijftig die bij anderen inwoont. “Ze is ongedocumenteerd, dus überhaupt blij dat ze ergens kan wonen. Een tijdje geleden werd er borstkanker bij haar geconstateerd en haar borst moest worden geamputeerd. Maar ze heeft dat nooit aan de mensen bij wie ze inwoont durven te vertellen – bang dat die mensen haar dan misschien niet meer in huis wilden hebben. Dus ze heeft dat hele proces van ziek zijn en van amputatie en van psychisch leed helemaal in haar eentje gedragen. Dan breekt mijn hart echt, als ik zoiets hoor.”

Leila is een van de initiatiefnemers van Stichting Carabic. Van origine maakt de stichting zich hard voor ouderbetrokkenheid. “Wij stimuleren ouders om de schoolloopbaan van hun kinderen te volgen en om überhaupt meer tijd te besteden aan hun kinderen. Samen huiswerk maken, puzzelen – dat soort dingen. De band versterken tussen moeder en kind.”

Alles anders door corona

Maar toen kwam de coronacrisis. “Er kwamen telefoontjes binnen van moeders die wij begeleidden, die zeiden dat ze geen geld meer hadden om eten te kopen. En eerst denk je dan: oké, dat gaan we zelf oplossen. We helpen ze met onze eigen boodschappen. Maar toen kwamen zóveel mensen om hulp vragen, dat we echt met de handen in het haar zaten.”

Leila plaatste een oproep op Facebook en uiteindelijk kreeg haar stichting hulp van het Rode Kruis. Het Rode Kruis geeft boodschappenkaarten uit die stichtingen als die van Leila kunnen uitdelen aan mensen in nood. Op die manier krijgen mensen hulp van een vertrouwd gezicht.

“Op het hoogtepunt, of eigenlijk dieptepunt, stonden er vijfhonderd mensen in de rij voor eten. Vijfhonderd.” Leila is even stil. “Ja, daar heb ik toen weleens wakker van gelegen – en nog steeds. En vooral ook van het besef hoe goed ik het zelf heb, met vijf puberkinderen in huis die ieder moment van de dag naar de koelkast kunnen lopen voor eten.”

Leyla portret Rode Kruis

“Er kwamen zoveel mensen om hulp vragen, dat we met de handen in het haar zaten.”

 Leila

Familietraditie

Dat Leila zich met heel haar ziel en zaligheid inzet voor mensen die het minder hebben dan zij, is volgens haar niet moeilijk te verklaren. “Mijn vader en moeder kwamen ook altijd op voor de armen. Dan bleef er weer iemand bij ons eten of logeerde er iemand bij ons op zolder. Als klein meisje snapte ik nooit waarom, maar ik vond het wel prima – ik wist niet beter.”

Leila’s vader overleed al jaren geleden, maar haar moeder is nog niet zo lang geleden gestorven en heeft dus nog meegemaakt dat de appel niet ver van de boom is gevallen. “Dat maakte haar wel trots, ja. Ze benadrukte altijd dat dat het allerbelangrijkste was in het leven: omkijken naar elkaar. Zij verkocht zelfs haar goud om andere mensen te kunnen helpen.”

Leila’s kinderen volgen inmiddels de familietraditie. “Die doen ook direct hun portemonnee open als ze iemand zien die hulp nodig heeft. Daar ben ik blij mee. We zijn ten slotte samen op de wereld, dus laten we vooral een beetje omkijken naar elkaar.”

Leyla werkt samen met het Rode Kruis

Duizenden mensen in nood

Nood is dichterbij dan je denkt. In heel Nederland zijn stichtingen als die van Leila actief om mensen te helpen die hun boodschappen niet kunnen betalen. Deze organisaties kennen de mensen in de wijk en staan dichtbij de mensen in nood.

Deze organisaties krijgen steun van het Rode Kruis. Ze delen namens ons boodschappenkaarten uit waarmee mensen zelf voedsel en verzorgingsproducten kunnen kopen in de winkel.

Vind jij ook dat iedereen in Nederland boodschappen zou moeten kunnen doen? Help mee en doneer op Giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44).

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail