“Op een gegeven denk je alleen nog maar aan overleven”

Twee weken na de eerste lockdown sloeg de paniek toe bij Marko van Kesteren (51). Zijn inkomsten als taxichauffeur waren van de ene op de andere dag weggeslagen. Razendsnel zag hij zijn banksaldo razendsnel richting de nul tuimelen. Uiteindelijk klopte hij aan bij een partnerorganisatie van het Rode Kruis voor voedselhulp: “Dat het zover komt, dat doet wat met je als ondernemer.”

De dag dat alles anders werd

Marko weet het nog goed, die dag dat alles anders werd. “Ik herinner me zondag 15 maart nog goed. Ik zat thuis op de bank, net als heel Nederland aan de buis gekluisterd, toen de ministers Slob en Bruins aankondigden dat alle scholen, kinderopvangcentra, cafés, restaurants en sportclubs in Nederland dicht moesten. Per direct.”

Marko wist direct dat hij in de problemen zat. Als taxichauffeur is hij afhankelijk van mensen die uitgaan, werken, reizen, op pad gaan. Hoe ga je iets verdienen als iedereen thuis moet blijven? “Ik dacht: ik doe nog snel een paar ritten voordat alles dicht gaat. Maar de telefoon bleef angstvallig stil. Iedereen ging die zondagmiddag om zes uur zelf naar huis.”

De tekst gaat verder onder de video.

Een tientje op je rekening

Die eerste maanden van de crisis kwam er helemaal niets binnen, terwijl de rekeningen bleven komen. De leaseauto, de huur, de vaste lasten: alles moest betaald worden. Marko: “Ik dacht eerst: het loopt wel los. Maar na twee weken was mijn bankrekening leeg en werd ik gestrestst. Ik had een tientje op mijn rekening. Dat viel niet mee.”

Marko ging direct aan de slag om erger te voorkomen. “Ik ben als een gek gaan bellen dat ik mijn rekeningen niet kon betalen. Er was wel begrip, ik kon de rekeningen deels bevriezen.”

“Als ondernemer ben ik gewend om voor mezelf te zorgen. Ik ben de enige kostwinnaar. Ik woon alleen en alles komt op mij aan. Op een gegeven moment was ik echt radeloos. Als ondernemer kon ik nergens terecht en werd ik steeds doorverwezen. Jongens: help mij, dacht ik.”

Hulp bij de boodschappen

Lange tijd kon Marko geen hulp krijgen. “Ik viel tussen wal en schip. Het duurde lang voor ik gebruik kon maken van de regeling voor ondernemers. Uiteindelijk konden taxichauffeurs hier ook steun uit krijgen.”

Toch was die regeling niet genoeg. “De vergoeding dekte de vaste lasten, ik kon er mijn rekeningen mee betalen, maar ik hield niks over voor eten. Bij andere organisaties kon ik als ondernemer niet aankloppen.”

Uiteindelijk stapte Marko naar Participe, een partnerorganisatie van het Rode Kruis. Die organisatie ondersteunt mensen die hun boodschappen niet meer kunnen betalen, maar niet in aanmerking komen voor hulp van bijvoorbeeld de Voedselbank. De organisatie deelt kaarten van het Rode Kruis uit waarmee mensen zelf boodschappen kunnen doen. “De boodschappenkaarten van het Rode Kruis hebben mij echt gered.”

Dat vragen om hulp was een behoorlijke stap voor Marko. “Dat het zover komt, dat doet wat met je als ondernemer. Verdorie, nu sta ik hier, dat had ik nooit gedacht. Maar op een gegeven moment denk je alleen nog maar aan overleven.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

taxichauffeur Marko in auto portret Rode Kruis

“Ik viel tussen wal en schip.”

– Marko

Nog niet terug naar het oude normaal

Inmiddels is er weer meer mogelijk dankzij de versoepelingen. Toch heeft Marko nog niet volop werk. “Ik rijd zo nu en dan weer een paar ritten. Onlangs zat de Arena helemaal vol, dan komt er wat los. Maar het is nog lang niet hetzelfde. Ik zit op ongeveer tien procent van het aantal ritten van voor corona. Soms bellen vaste klanten mij, maar mensen gaan toch minder vaak uit.”

Extra lastig is het dat er niet langer ondersteuning is van de overheid. Per 1 oktober is de steunregeling gestopt omdat de coronamaatregelen zijn teruggedraaid. Ondernemers als Marko zijn hierdoor nog niet uit de problemen.

Hoe het verder gaat, is lastig te voorspellen, vertelt Marko. “Het is afwachten wat er komen gaat. De afgelopen anderhalf jaar dacht ik vaak: over twee of drie maanden kan ik weer aan de slag. Maar dan was dat toch niet zo. De komende maanden moet er wel wat bijkomen. Het wordt nooit meer honderd procent zoals het was; mensen werken vaker thuis, reizen minder en een deel gaat minder vaak naar de kroeg. Ik blijf positief, maar in het ergste geval moet ik iets anders gaan doen.”

RodeKruis__Giro7244_Boodschappenkaarten_Marko

Duizenden mensen als Marko

Net als Marko hebben duizenden mensen in Nederland moeite om hun boodschappen te betalen. Ze komen niet in aanmerking voor steun en moeten vaak kiezen tussen het betalen van de huur, de energierekening of een maaltijd op tafel.

Het Rode Kruis helpt hen met speciale boodschappenkaarten waarmee ze voedsel of hygiëneproducten kunnen kopen. Vind jij ook dat iedereen in Nederland boodschappen moet kunnen doen?

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail