Word vrijwilliger Doneer

Tips bij wateroverlast

Het regent steeds vaker in Nederland waardoor wateroverlast kan ontstaan. Het regent zelfs zo hard dat straten blank kunnen staan en kelders onderlopen. Met deze tips kun je wateroverlast in en rondom je huis voorkomen. 

Directe acties bij wateroverlast

De volgende dingen kun je meteen doen bij wateroverlast:

  • Breng waardevolle spullen in veiligheid door ze verplaatsen naar een plek waar het water niet bij kan. Bijvoorbeeld bovenop een kast of op de 1e verdieping.
  • Sluit openingen, zoals deuren, zoveel mogelijk af. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.
  • Sluit afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes af door er een theedoek of andere prop in te stoppen.
  • Zet emmers of bakken neer om het water op te vangen.
  • Sluit de stroom tijdelijk af. Hiermee voorkom je stroomstoringen en brand.

Wateroverlast voorkomen

Wateroverlast voorkomen? Met deze tips bereid je jezelf goed voor op eventuele wateroverlast.

1. Controleer dakgoten en regenpijp

Water dat op het dak valt, stroomt via de regenpijp naar het riool. Controleer jaarlijks of je regenpijp goed bevestigd is aan de dakgoot en zorg ervoor dat je dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil. Om verstopping te voorkomen, kun je een bladvanger in de regenpijp plaatsen.

2. Hou het regenwater tegen

Met een hoge drempel voorkom je dat water je huis binnenstroomt. Ook zandzakken en schotten voor openingen houden het water – in ieder geval tijdelijk – tegen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een waterstopper, dat is een waterschot dat je eenvoudig tijdelijk in de deuropening plaatst.

3. Voorkom terugloop van rioolwater via je wasbak, douche of wc

Tijdens hevige buien stijgt de waterstand in de gemengde riolering snel. Het water zoekt een uitweg, en dat kan zomaar jouw wasbak, bad, douche of wc zijn. Je houdt dit tegen door een terugslagklep in je aansluitleiding aan te (laten) brengen of een pomp te plaatsen die is uitgerust met een beveiliging tegen terugstroming. Een gekwalificeerde loodgieter of installateur kan je hierover informeren.

4. Richt je tuin regenbestendig in

Vergroen je tuin zodat water wegstroomt uit je tuin en dus niet je huis in. Een grintstrook of lijngoot kan al een verschil maken. Wist je dat een geveltuintje ook wateroverlast in huis voorkomt? Een geveltuintje maak je makkelijk zelf door een rijtje tegels lans de gevel van je huis weg te halen. Staat gezellig, en het regenwater stroomt dan makkelijker in de bodem.

5. Voorkom water in je kelder of souterrain

Regenwater en teveel aan grondwater kan makkelijk een kelder of souterrain instromen doordat het onder straatniveau ligt. Zorg er daarom voor dat deuren, ramen, kozijnen en vloer waterdicht zijn. Je kunt instromend en vallend regenwater voor je souterrain of kelder opvangen en afvoeren via een gootje of tegenhouden met een extra hoge drempel.

Zorg voor jezelf en voor een ander

Houd crisis.nl en de regionale radiozender in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven. Als er sprake is van een overstroming, lees dan hier wat je moet doen. Moet je evacueren? Doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen via een dakraam en ladder. Ken jij iemand die zichzelf minder goed kan redden? Ga na of hij of zij je hulp nodig heeft.

Stel een noodpakket samen

Of het nu wateroverlast is of een stroomstoring: vaak heb je in een noodsituatie geen tijd meer om naar de winkel te gaan. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste spullen in huis te hebben. Stel dus een noodpakket samen. Lees welke spullen in een noodpakket moeten zitten.

Meer tips

Weet jij ook wat je moet doen bij een aanslag? Of bij een een stroomstoring? Wat de noodsituatie ook is: met onze tips ben jij goed voorbereid.

Meer tips om goed voorbereid te zijn

900

millimeter regen valt er jaarlijks in Nederland