Word vrijwilliger Doneer

Hulp is hard nodig in Gaza

De situatie in Gaza is nog erger dan een nachtmerrie. Elke dag voeren mensen een strijd om te overleven. Twee miljoen mensen hebben dringend voedsel, water en medicijnen nodig. De inwoners van Gaza, onder wie veel kinderen, lijden onder geweld, sloegen al tientallen keren op de vlucht en kampen met acute honger. Onze hulpverleners zetten zich, met gevaar voor eigen leven, in om deze mensen te helpen. Maar de behoefte aan hulp is groter dan ooit. 

Het Rode Kruis zal, zoals altijd, blijven helpen. Help jij mee? Klik op de knop of geef via rekeningnummer NL26INGB0000000716. 

Ik help mee en doneer

Giro 716

voor hulp aan getroffenen van het conflict

Israël Gaza

Nieuwsberichten

Sarah Davies (ICRC) samen met een moeder en baby in vluchtelingenkamp in Khan Younis, Gaza

“Het lijden is Gaza onbeschrijfelijk”

In Gaza spelen zich dagelijks onvoorstelbare taferelen af.  Toch blijven we alles op alles zetten om levens te redden. Sarah Davies, hulpverlener van het Internationale Rode Kruis, vertelt over gezinnen die in geïmproviseerde tenten van plastic en palmbladeren leven. Kinderen slapen op de koude, natte grond, terwijl de winter is aangebroken. De hulp die binnenkomt varieert per dag. Ondanks alle uitdagingen zijn er ook kleine lichtpuntjes, zoals medische evacuaties en psychosociale hulp.

Lees het verhaal van Sarah Ik help met een gift

Wat is de situatie in Gaza?

Al drie maanden komt er vrijwel geen hulp Gaza in. Sinds 19 mei 2025 wordt er een zeer beperkte hoeveelheid hulp toegelaten. Dat is bij lange na niet voldoende. Er komt nu bijvoorbeeld wel wat voedsel binnen, maar dat is te weinig en het is niet de juiste hulp. Het is namelijk met name bloem en rijst, geen vitaminerijke producten als verse groenten en fruit. Er komt amper medicatie binnen. Daarnaast is er brandstof nodig om ambulances te laten rijden, maar dat mag niet naar binnen. Ook speciale voeding om mensen die ondervoed zijn te helpen komt Gaza niet in. Deze hulp is slechts dit is een druppel op de gloeiende plaat. Er is veel meer nodig om de mensen in Gaza te helpen. 

Ook ontstaan er levensgevaarlijke situaties bij de voedseldistributiecentra. Dit is onmenselijk. Deze ‘hulp’ kost alleen maar mensenlevens, in plaats van dat het mensenlevens redt. Het Rode Kruis blijft oproepen: de grens móet open voor professionele en onafhankelijke hulporganisaties als het Rode Kruis. Zij kunnen op een veilige manier voedsel, water en medicijnen uitdelen. Alleen dan wordt het lijden van mensen minder. 

Ik help met een gift

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis staat klaar om op grote schaal hulp te leveren zodra de toegang wordt verleend en de veiligheid het toelaat. Er liggen hulpgoederen klaar in magazijnen in Jordanië en Egypte, zoals voedselpakketten, tenten, medicijnen en medisch materiaal. Deze kunnen we snel naar Gaza brengen, zodra veilige doorgang mogelijk is.  

Hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) verlenen nog dag en nacht hulp in Gaza. Onze hulpverleners bemensen de ambulances (die helaas niet 24/7 kunnen rijden door het gebrek aan brandstof, waardoor ze niet alle gewonde mensen naar ziekenhuizen kunnen brengen), ze verlenen medische zorg in veldziekenhuizen en in mobiele klinieken. Ondanks de tekorten, voeren zij nog steeds operaties uit en bieden ze gewonde mensen levensreddende hulp.  

De enige echte oplossing is een volledig staakt-het-vuren, vrije toegang tot Gaza voor hulporganisaties, zodat iedereen hulp krijgt en de vrijlating van alle gegijzelden. 

Ik help met een gift
Jongen in Syrië na ontvangst hulpgoederen

Giro555

Honderdduizenden mensen werden al geholpen met het geld dat is opgehaald met de Giro555-campagne ‘Samen in actie voor slachtoffers Midden-Oosten’. Met de inkomsten van Giro555 helpt het Rode Kruis mensen in Syrië, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Libanon. Al deze landen worden geraakt door conflict, waardoor mensen op de vlucht sloegen en op grote schaal onderdak, spullen en medische hulp nodig hebben.

Lees meer over de Giro555-actie

Ook in oorlogen gelden regels. Wat houdt dat in?

Simpel gezegd: je valt geen burgers aan. De impact van een conflict op vrouwen, kinderen en andere burgers moet zoveel mogelijk worden beperkt. Gevangenen worden humaan behandeld, ziekenhuizen worden niet gebombardeerd, en gijzelneming is verboden. Ook moeten hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.

Deze regels zijn vastgelegd in het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in om te zorgen dat strijdende partijen dit recht respecteren, ook in het Midden-Oosten. Hulpverleners, medische faciliteiten en burgers mogen nooit doelwit zijn.

Deze regels redden levens tijdens conflicten

Veelgestelde vragen

Sinds het escalerende geweld in het Midden-Oosten krijgen we veel vragen. Hoe helpt het Rode Kruis daar? En kiest het Rode Kruis partij in dit conflict? Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen.

  • Kiest het Rode Kruis partij in dit conflict?

    Het Rode Kruis is neutraal en onpartijdig, wat ons in staat stelt om in conflicten te opereren. We praten met alle strijdende partijen om toegang te krijgen tot getroffen gebieden, veilig hulp te bieden en het humanitair oorlogsrecht uit te leggen. We maken geen onderscheid in wie we helpen en richten ons op humanitaire behoeften, ongeacht achtergrond, afkomst of politieke voorkeur.

  • Wat doet het Rode Kruis voor de gegijzelden?

    We roepen op dat alle mensen die gegijzeld zijn onmiddellijk moeten worden vrijgelaten. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet er alles aan om te kunnen helpen, ondanks de moeilijke veiligheidsomstandigheden. Het ICRC heeft contact met zowel Israël als Hamas en staat klaar om als neutrale tussenpersoon humanitaire bezoeken af te leggen en informatie te verstrekken aan de familieleden van de gegijzelden. Het bezoeken van gevangenen of gegijzelden is een belangrijk deel van het werk van het ICRC. Zij doen dit wereldwijd, aan beide zijden van een conflict.

  • Hoe verlopen de gesprekken met Hamas en Israël over de vrijlating van de gegijzelden?

    Het Internationale Rode Kruis (ICRC), als neutrale en onpartijdige organisatie, voert deze gesprekken en spreekt rechtstreeks met Hamas op het hoogste niveau. De situatie van de gegijzelden is een van hun topprioriteiten. Ze stellen eisen om hen te zien en verzoeken dat de gegijzelden contact kunnen opnemen met hun geliefden. Hierover wordt weinig gecommuniceerd in de media en dat is met een reden. Deze gesprekken vinden achter gesloten deuren plaatst vanwege de veiligheid voor zoveel de gegijzelden als de familieleden.

    Het ICRC heeft ook duidelijk gemaakt dat we klaar staan om eventuele vrijlating te faciliteren. In Israël bracht het Rode Kruis 109 gegijzelden terug naar hun families. Ook werden 154 Palestijnse gedetineerden weer herenigd met hun gezin. Helaas wachten nog steeds honderden mensen op de terugkeer van hun geliefden.

  • Wat moet er nu gebeuren?

    Het Rode Kruis dringt aan op de toegang van humanitaire hulp in Gaza, waaronder water, voedsel, medische benodigdheden en brandstof. Ook moeten de overige gegijzelden onmiddellijk vrijgelaten worden, want dit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. We roepen de strijdende partijen op zich aan dit recht te houden, omdat burgers en hulpverleners altijd bescherming verdienen. Als dit niet gebeurt, zal het lijden alleen maar groter worden.

  • Hoe kan ik helpen?

    We begrijpen dat mensen graag iets willen doen. Je kunt bijdragen aan de humanitaire hulp door een donatie te doen via de website van het Rode Kruis of door geld over te maken naar rekeningnummer NL26INGB0000000716. Het geld wordt gebruikt voor hulp aan getroffen burgers van het conflict in het Midden-Oosten.

  • Waar gaat het gedoneerde geld van giro 716 naartoe?

    Het opgehaalde geld via giro 716 gaat naar de mensen die het hardst hulp nodig hebben: in Gaza, maar ook in Libanon, de Westelijke Jordaanoever en Syrië. Hulpverleners staan daar dag en nacht klaar om medische hulp te bieden, voedsel en water uit te delen en vluchtelingenkampen op te zetten voor mensen die noodgedwongen hun huis moesten verlaten. Dit doen zij onder enorme druk en met gevaar voor eigen leven.

    Tot op heden is er nog geen geld overgemaakt naar Israël, omdat het Rode Kruis daar niet om financiering vraagt. De fondsen van het Rode Kruis zijn in principe bedoeld voor alle mensen die door het conflict zijn getroffen. Mochten de noden in Israël in de toekomst verder toenemen en mensen dringend hulpgoederen of medische zorg van het Rode Kruis nodig hebben, dan kan dat uiteraard veranderen. Want wij zijn er voor mensen in nood, wie dan ook, waar dan ook, waarom dan ook.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan