Weer geweld in Gaza: mensen leven in een nachtmerrie
Het geweld in Gaza neemt toe. Twee miljoen levens zijn in gevaar.
Het conflict in het Midden-Oosten heeft een ongekende humanitaire crisis veroorzaakt. Miljoenen mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië zijn afhankelijk van hulp voor voedsel, water en medische zorg.
Burgers, waaronder veel kinderen, lijden onder geweld, zijn op de vlucht geslagen of worden al maandenlang gegijzeld. Onze hulpverleners zetten zich, met gevaar voor eigen leven, in om deze mensen te helpen. Maar de behoefte aan hulp is groter dan ooit.
Het Rode Kruis zal, zoals altijd, blijven helpen zonder partij te kiezen in conflictsituaties. Help jij mee? Klik op de knop of geef via rekeningnummer NL26INGB0000000716.
Ik help mee en doneerGiro 716
voor hulp aan getroffenen van het conflict
Het geweld in Gaza neemt toe. Twee miljoen levens zijn in gevaar.
Al tien dagen moeten mensen in Gaza het doen zonder de komst van hulpgoederen. Nu ook de stroomvoorziening wordt stopgezet, verslechtert de situatie opnieuw drastisch.
Sinds zondag komen er geen hulpgoederen meer Gaza in. Voor de mensen in Gaza, die al maanden in onzekerheid leven, is dit een ramp. Voedsel, medicijnen en andere essentiële goederen blijven aan de grens steken. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen en roept alle partijen in dit conflict op om het staakt-het-vuren te behouden.
In Gaza spelen zich dagelijks onvoorstelbare taferelen af. Toch blijven we alles op alles zetten om levens te redden. Sarah Davies, hulpverlener van het Internationale Rode Kruis, vertelt over gezinnen die in geïmproviseerde tenten van plastic en palmbladeren leven. Kinderen slapen op de koude, natte grond, terwijl de winter is aangebroken. De hulp die binnenkomt varieert per dag. Ondanks alle uitdagingen zijn er ook kleine lichtpuntjes, zoals medische evacuaties en psychosociale hulp.
Lees het verhaal van Sarah Ik help met een giftDe situatie in Gaza verslechtert met de dag. Miljoenen mensen zijn zwaar getroffen, ontheemd en afhankelijk van hulp. Velen zoeken onderdak in vluchtelingenkampen of leven buiten op straat. Gezondheidszorg is nauwelijks toegankelijk, en water- en sanitaire voorzieningen zijn zwaar beschadigd. Dit zorgde onder andere voor een ziekte-uitbraak van polio. Ondanks enorme veiligheidsrisico’s hebben onze vrijwilligers 1,6 miljoen noodhulpartikelen uitgedeeld en meer dan 345.000 mensen ondersteund.
Gezinnen langs de frontlinie en daarbuiten zijn in Israël zwaar getroffen. Tienduizenden mensen zijn ontheemd en leven voortdurend in onzekerheid en angst. Magen David Adom (MDA), zoals het Rode Kruis in Israël heet, staat klaar voor slachtoffers en biedt hulp waar nodig. Ze bemannen zo’n 1.500 ambulances en zamelen bloeddonaties in. Het lot van de gegijzelden uit Israël blijft een prioriteit. We blijven oproepen tot hun onmiddellijke vrijlating.
Sinds september hebben meer dan een miljoen mensen in Libanon hun huis noodgedwongen moeten verlaten. Scholen, ziekenhuizen en woningen raakten zwaar beschadigd of verwoest. Hoewel sommige mensen inmiddels zijn teruggekeerd, blijft de situatie gevaarlijk. Het Rode Kruis staat klaar voor mensen die niet terug naar huis kunnen, of hun huizen in puin aantreffen. Ook ondersteunen we bij reddingsacties en verzamelen we bloeddonaties.
Ook op de Westelijke Jordaanoever neemt het geweld toe. Duizenden mensen zijn opnieuw op de vlucht geslagen. Het Rode Kruis heeft meer dan 4.000 gewonden geholpen en ruim 40.000 mensen voorzien van voedselpakketten.
Ook in Syrië staan we klaar om mensen die vluchten voor het geweld op te vangen. Tegelijkertijd is er in het land al dertien jaar een complexe crisis gaande, hier lees je er meer over.
Honderdduizenden mensen werden al geholpen met het geld dat is opgehaald met de Giro555-campagne ‘Samen in actie voor slachtoffers Midden-Oosten’. Met de inkomsten van Giro555 helpt het Rode Kruis mensen in Syrië, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Libanon. Al deze landen worden geraakt door conflict, waardoor mensen op de vlucht sloegen en op grote schaal onderdak, spullen en medische hulp nodig hebben.
Lees meer over de Giro555-actieSimpel gezegd: je valt geen burgers aan. De impact van een conflict op vrouwen, kinderen en andere burgers moet zoveel mogelijk worden beperkt. Gevangenen worden humaan behandeld, ziekenhuizen worden niet gebombardeerd, en gijzelneming is verboden. Ook moeten hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.
Deze regels zijn vastgelegd in het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in om te zorgen dat strijdende partijen dit recht respecteren, ook in het Midden-Oosten. Hulpverleners, medische faciliteiten en burgers mogen nooit doelwit zijn.
Deze regels redden levens tijdens conflictenSinds het escalerende geweld in het Midden-Oosten krijgen we veel vragen. Hoe helpt het Rode Kruis daar? En kiest het Rode Kruis partij in dit conflict? Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen.
Het Rode Kruis is neutraal en onpartijdig, wat ons in staat stelt om in conflicten te opereren. We praten met alle strijdende partijen om toegang te krijgen tot getroffen gebieden, veilig hulp te bieden en het humanitair oorlogsrecht uit te leggen. We maken geen onderscheid in wie we helpen en richten ons op humanitaire behoeften, ongeacht achtergrond, afkomst of politieke voorkeur.
We roepen op dat alle mensen die gegijzeld zijn onmiddellijk moeten worden vrijgelaten. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet er alles aan om te kunnen helpen, ondanks de moeilijke veiligheidsomstandigheden. Het ICRC heeft contact met zowel Israël als Hamas en staat klaar om als neutrale tussenpersoon humanitaire bezoeken af te leggen en informatie te verstrekken aan de familieleden van de gegijzelden. Het bezoeken van gevangenen of gegijzelden is een belangrijk deel van het werk van het ICRC. Zij doen dit wereldwijd, aan beide zijden van een conflict.
Het Internationale Rode Kruis (ICRC), als neutrale en onpartijdige organisatie, voert deze gesprekken en spreekt rechtstreeks met Hamas op het hoogste niveau. De situatie van de gegijzelden is een van hun topprioriteiten. Ze stellen eisen om hen te zien en verzoeken dat de gegijzelden contact kunnen opnemen met hun geliefden. Hierover wordt weinig gecommuniceerd in de media en dat is met een reden. Deze gesprekken vinden achter gesloten deuren plaatst vanwege de veiligheid voor zoveel de gegijzelden als de familieleden.
Het ICRC heeft ook duidelijk gemaakt dat we klaar staan om eventuele vrijlating te faciliteren. In Israël bracht het Rode Kruis 109 gegijzelden terug naar hun families. Ook werden 154 Palestijnse gedetineerden weer herenigd met hun gezin. Helaas wachten nog steeds honderden mensen op de terugkeer van hun geliefden.
Het Rode Kruis dringt aan op de toegang van humanitaire hulp in Gaza, waaronder water, voedsel, medische benodigdheden en brandstof. Ook moeten de overige gegijzelden onmiddellijk vrijgelaten worden, want dit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. We roepen de strijdende partijen op zich aan dit recht te houden, omdat burgers en hulpverleners altijd bescherming verdienen. Als dit niet gebeurt, zal het lijden alleen maar groter worden.
We begrijpen dat mensen graag iets willen doen. Je kunt bijdragen aan de humanitaire hulp door een donatie te doen via de website van het Rode Kruis of door geld over te maken naar rekeningnummer NL26INGB0000000716. Het geld wordt gebruikt voor hulp aan getroffen burgers van het conflict in het Midden-Oosten.
Het opgehaalde geld via giro 716 gaat naar de mensen die het hardst hulp nodig hebben: in Gaza, maar ook in Libanon, de Westelijke Jordaanoever en Syrië. Hulpverleners staan daar dag en nacht klaar om medische hulp te bieden, voedsel en water uit te delen en vluchtelingenkampen op te zetten voor mensen die noodgedwongen hun huis moesten verlaten. Dit doen zij onder enorme druk en met gevaar voor eigen leven.
Tot op heden is er nog geen geld overgemaakt naar Israël, omdat het Rode Kruis daar niet om financiering vraagt. De fondsen van het Rode Kruis zijn in principe bedoeld voor alle mensen die door het conflict zijn getroffen. Mochten de noden in Israël in de toekomst verder toenemen en mensen dringend hulpgoederen of medische zorg van het Rode Kruis nodig hebben, dan kan dat uiteraard veranderen. Want wij zijn er voor mensen in nood, wie dan ook, waar dan ook, waarom dan ook.