Word vrijwilliger Doneer

Cycloon Idai blaast Mozambique omver

Laatste update: 15 juli 2021

In maart 2019 stond het leven van de inwoners van de Mozambikaanse havenstad Beira binnen een paar uur tijd compleet op zijn kop. Cycloon Idai kwam aan land. Hevige regen en harde wind beukten in op de stad en lieten een een spoor van vernieling achter. Maar liefst 90% van Beira raakte beschadigd of verwoest.

En alsof dat nog niet genoeg was, sloeg een maand later opnieuw het noodlot toe. Cycloon Kenneth vernielde de laatste gebouwen die nog overeind stonden. Wegen werden geblokkeerd door rondvliegend puin en communicatie was lange tijd niet overal mogelijk.

Idai en Kenneth hebben samen zo’n 3,7 miljoen mensen getroffen. Bijna 183.000 huizen raakten beschadigd. Daarnaast is grote schade aangericht aan scholen, ziekenhuizen, wegen en watersystemen. Het Rode Kruis kwam direct in actie.

Meer over hulp bij rampen
736.680

mensen kregen hulp na de cyclonen

hulpverleners rode kruis mozambique

Wat deed het Rode Kruis?

  • We zorgden voor onderdak.
  • We boden medische hulp en psychische ondersteuning. Ook gaven we voorlichting om ziekte-uitbraken te voorkomen. 398.796 mensen kregen deze hulp.
  • We zorgden voor toegang tot schoon drinkwater, latrines en voorlichting over hygiëne. Hiermee bereikten we 674.570 mensen.
  • We hielpen bij het herbouwen van huizen en ziekenhuizen. Ook lieten we lokale timmerlui zien hoe ze de nieuwe huizen steviger konden bouwen.
  • We deelden zaden uit voor gewassen die beter tegen overstromingen en droogte kunnen. Op die manier is de kans kleiner dat de oogsten mislukken als er in de toekomst opnieuw extreem weer is.
  • We trainden hulpverleners zodat ze beter voorbereid waren op een volgende ramp. Dat bleek nuttig: in het najaar van 2019 werd het district Buzi namelijk opnieuw geteisterd door ernstige overstromingen. Duizenden mensen moesten vluchten. Velen van hen zaten dagen in bomen om te overleven. Toch wisten Rode Kruis-hulpverleners ter plaatse beter hoe ze moesten handelen dankzij de trainingen. Daardoor hebben ze vele levens kunnen redden.
hulpverleners rode kruis mozambique

“Ik kan nu weer koken en heb een klamboe voor mijn dochtertje.”

Veronica (20) woonde met haar man en tweejarige dochter Elisa in Buzi. Tijdens cycloon Idai schuilden ze met haar buren in eerste instantie in de kerk. Maar de kerk begaf het en iedereen moest midden in de nacht de rivier oversteken om in veiligheid te komen. Veronica’s huis raakte zwaar beschadigd door de cycloon en overstromingen. Van de restanten fabriceerden ze een tijdelijk onderdak. Het dorp Buzi bleef lang afgesloten van de buitenwereld door de hoge waterstand. Inmiddels hebben Veronica en haar gezin pakketten gekregen met pannen en dekzeilen. Ze is blij dat ze met de dekens en klamboe haar dochtertje weer kan beschermen

rode kruis hulpverlener mozambique

“Mijn buren gaan me helpen met de bouwmaterialen.”

Doña Ruti (62) raakte alles kwijt door de cycloon en daaropvolgende overstromingen. Haar huis van hout en golfplaten kon geen weerstand bieden aan de wind en het water. Zelfs haar keukenspullen kon ze niet veiligstellen. Nu woont ze in een tent. Het Rode Kruis heeft vanuit Beira per boot hulpgoederen naar Buzi verscheept. Ruti kreeg onder andere een nieuwe keukenset, wat gereedschap en bouwmaterialen. Een vrijwilliger van het Mozambikaanse Rode Kruis hielp haar de spullen sjouwen. “Nu kan ik mijn leven weer gaan opbouwen en mijn buren zullen me helpen met het gereedschap en de bouwmaterialen.”

Beter voorbereid op de volgende ramp

Een natuurramp is voor de inwoners van Beira helaas niets nieuws. Overstromingen zijn er bijna ieder jaar, er komen veel cyclonen voor en regelmatig is er een lange periode van droogte.

Als dit natuurgeweld kan minder schade aanrichten als je je er goed op voorbereidt. Daarom helpen we de Mozambikanen om zich beter voor te bereiden op extreem weer.

Michel Becks en Dorien Dolman hielpen de Mozambikanen om langetermijnoplossingen door te voeren. Michel hielp bij het opzetten van een programma om beter met het water te leven in Beira. Dorien is expert op het gebied van volksgezondheid. Zij houdt zich bezig met gezondheidsposten, huisbezoeken, presentaties in dorpen, radioberichten en clean up-campagnes in buurten.

Lees hun verhaal Meer over voorbereiden op rampen
1.200

Rode Kruis-vrijwilligers hielpen de slachtoffers van cycloon Idai

mozambique water zandzakken