Word vrijwilliger Doneer

Laatste update: 25 november 2020

In Congo speelt zich een van de meest complexe crises ter wereld af. COVID-19 komt daar nog eens bovenop.

Politieke onrust en oplaaiend geweld zorgen ervoor dat miljoenen mensen in het land vluchten. Ruim 5 miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land en honderdduizenden trekken de grens over naar buurlanden als Oeganda en Burundi.

Door de onrust kunnen veel mensen hun land niet bewerken en ontstaat honger. Het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft, is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld van 9,9 naar 21,8 miljoen mensen.

Al voordat de coronapandemie het land bereikte in 2020, kwamen uitbraken van besmettelijke ziektes zoals ebola, cholera en gele koorts regelmatig voor. De gezondheidszorg in Congo is grotendeels ingestort en hulpverleners hebben grote moeite om het groeiend aantal zieken te helpen. Vluchtelingen nemen de ziektes bovendien mee naar buurlanden als Oeganda, waar ze zich in vluchtelingenkampen snel verspreiden.

Tot slot is ook de infrastructuur in het land ronduit slecht en er is continu dreiging van strijdende partijen. Hierdoor kost helpen in Congo veel tijd en moeite.

23,4 mln.

mensen in Congo hebben humanitaire hulp nodig

noodhulp rode kruis in congo

Ebola-uitbraak overwonnen in Congo

De Democratische Republiek Congo is in november 2020 ebola-vrij verklaard. Ruim 2,5 jaar lang stak het dodelijke ebolavirus regelmatig de kop op in verschillende provincies van het land. Mede door de enorme inzet van hulpverleners kon de elfde uitbraak van het virus onder controle worden gebracht.

Tijdens de huidige COVID-19-uitbraak maakt men gebruik van de lessen die tijdens de ebola-uitbraak zijn geleerd. De ervaring met het verspreiden van belangrijke informatie onder het publiek – bijvoorbeeld via de radio, social media en in de publieke ruimte – wordt nu ingezet in de coronabestrijding. Daarnaast zijn noodteams opgezet van lokale vrijwilligers die de gezondheidsautoriteiten helpen om besmette patiënten veilig naar behandelcentra te vervoeren.

Lees meer over Ebola

1.000

getrainde Rode Kruis-vrijwilligers werden direct ingezet om de virusverspreiding verder te beperken

hulpverleners rode kruis ebola

Hoe helpt het Rode Kruis in Congo?

Omdat de crisis in Congo zo complex is, helpt het Rode Kruis op veel verschillende manieren. Dit gebeurde er bijvoorbeeld sinds 2018:

Ebola

  • Bijna 4,9 miljoen mensen werden bereikt met levensreddende informatie over het ebolavirus.
  • 12.700 veilige en waardige begrafenissen werden uitgevoerd tijdens de ebola-uitbraken.

Vluchtelingen en intern ontheemden

  • Er zijn waterputten aangelegd voor schoon drinkwater.
  • Het Rode Kruis deelt waterzuiveringstabletten, jerrycans en emmers uit om drinkwater te bewaren.
  • We bouwen latrines.
  • We promoten goede hygiëne.

Corona

  • Vrijwilligers helpen lokale gemeenschappen om ‘handenwas-stations’ zelf te maken met behulp van jerrycans met een kraantje.
  • Er is een WhatsApp-systeem opgezet om geruchten en misverstanden in kaart te brengen.
  • Er wordt publieksvoorlichting gegeven via social media, radio-uitzendingen en in de publieke ruimte.

En dat is nog niet alles. Zo kregen vrouwen toegang tot prenatale zorg, was er medische hulp voor gewonden, werden kinderen herenigd met hun families en kregen militairen onderwijs in het Humanitair Oorlogsrecht. Ook werden gevangenen bezocht en kregen ontheemden basisbenodigdheden om te overleven.

Lokale mensen spelen een belangrijke rol bij deze hulp. Het Congolese Rode Kruis heeft met 60.000 actieve vrijwilligers uitgebreide ervaring met hulp na rampen, vooral epidemieën. De komende tijd worden nog meer hulpverleners getraind om de gezondheidszorg in het land te versterken.

Steun ons wereldwijde werk

Waarom een extreem rijk land in Afrika dringend hulp nodig heeft

De Democratische Republiek Congo is qua natuurlijke grondstoffen zoals goud, diamanten en coltan (een belangrijke grondstof voor mobiele telefoons) een van de rijkste landen in de wereld. Maar het merendeel van de inwoners van het land heeft daar helemaal niks aan. Veel mensen hebben honger en lijden aan ziektes die makkelijk te voorkomen zijn.

5 mln.

Congolezen zijn op de vlucht in eigen land

noodhulp in congo