Word vrijwilliger Doneer

Durf jij moeilijke keuzes te maken?

Wat zou jij als eerste doen na een orkaan? Helpen na een natuurramp kan behoorlijk lastig zijn. De keuzes die jij maakt, bepalen het leven van duizenden mensen.

Hoe maak je die keuzes? Ervaar het nu zelf tijdens het Dilemmaspel. Stap in de schoenen van een noodhulpcoördinator van het Rode Kruis tijdens een natuurramp Mozambique en ervaar hoe het is om hulp in goede banen te leiden.

Durf jij het aan? Test in vijf minuten of jij het in je hebt!

Regel de noodhulp na een natuurramp

Natuurgeweld kan een land in één klap op zijn kop zetten. Dat gebeurde ook in Mozambique in 2019. Na cycloon Idai was niets meer hetzelfde:

 • Duizenden Mozambikanen raakten plotseling dakloos.
 • Ze waren afgesloten van de buitenwereld.
 • Er was geen toegang tot medische hulp of sanitair.
 • Ze hadden geen schoon drinkwater en voedsel.

Waar begin je en wie help je als eerste? Speel het Dilemmaspel en leer hoe het is om tijdens een natuurramp voor onmogelijke keuzes te staan.

In de schoenen van Ron Kuijper

“Als noodhulpcoördinator overzie je de noodhulpverlening in het getroffen gebied en ben je verantwoordelijk voor het verloop van de missie. Samen met een heel team aan specialisten en vrijwilligers zorg je ervoor dat de noodhulpverlening zo snel mogelijk en zo goed mogelijk op gang komt. Waarbij je regelmatig voor onmogelijke keuzes komt te staan.

Gelukkig maak je die beslissingen nooit alleen. Maar er zijn zeker dilemma’s die je bijblijven. Dan is het goed om te beseffen dat je met jouw keuzes altijd mensen helpt.”

Er staat meer op het spel

Tijdens een natuurramp is de chaos moeilijk te overzien. Overal waar je kijkt, zie je menselijk leed en verwoesting. En toch is het zaak om zo snel mogelijk noodhulp te bieden, want in deze situatie telt elke minuut.

Stap in de schoenen van het Rode Kruis en houd je hoofd koel. Er staan mensenlevens op het spel.

Stap in de schoenen van het Rode Kruis

Blijf op de hoogte en loop geen dilemma meer mis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe dilemma’s waar we lokaal en internationaal tegenaan lopen. Ook hoor je het meteen als je een nieuwe missie kunt uitvoeren in het Dilemmaspel.

Naam(Vereist)

Veelgestelde vragen

 • Is het spel waarheidsgetrouw?

  Het spel is gebaseerd op onze hulpverlening in Mozambique na cycloon Idai. De beelden zijn gemaakt na deze ramp. De dilemma’s in het spel zijn niet letterlijk de keuzes die onze hulpverleners destijds in Mozambique moesten maken, het zijn dilemma’s die vaak voorkomen in dit soort situaties.

 • In het spel stellen jullie dat er keuzes gemaakt moeten worden. Is er geen standaardaanpak in hulpverlening?

  Er is een standaardaanpak, maar elke ramp is uniek. We passen de hulpverlening dus altijd zo goed mogelijk op de situatie aan.

 • Waarom is er geen puntentelling?

  Omdat er geen verkeerde keuzes zijn. Je kunt mensen op verschillende manieren helpen. Wel heeft elke keuze natuurlijk grote gevolgen.

 • Kan ik ook een ander dilemmaspel spelen?

  Nog niet. We gaan aan de slag met een volgende editie. We houden je op de hoogte van wanneer die verschijnt.

 • Waarom vragen jullie om een e-mailadres?

  Met dit spel kun je kennismaken met het Rode Kruis. Wellicht vind je het leuk om hier in de toekomst meer over te horen of om ons te helpen bij onze hulpverlening. Via e-mail kunnen we je op de hoogte houden van onze activiteiten.

 • Ben ik verplicht om mijn contactgegevens af te geven om verder te spelen?

  Ja, maar je kunt je ten allen tijde afmelden wanneer je geen interesse meer hebt in informatie over het Rode Kruis.

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens?

  Wij zullen je informeren over activiteiten van het Rode Kruis. Meer informatie over het gebruik van je gegevens vind je in ons privacystatement.

 • Ik wil verder geen e-mails van jullie ontvangen. Waar kan ik me afmelden?

  Je kunt je afmelden via de afmeldlink onderaan de e-mail of door een mailtje te sturen aan donateurs@rodekruis.nl.

 • Waarom hebben jullie dit spel gemaakt?

  We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het werk van het Rode Kruis. Dit is een leuke manier om hierover te vertellen en jou te laten beleven hoe het is om in actie te komen na een ramp.

 • Kan ik iets doen om de hulpverleners te helpen?

  Ja, dat kan. Kijk hier wat jij kunt doen.