Word vrijwilliger Doneer

Aardbevingen en tsunami Sulawesi

Op vrijdag 28 september 2018 werd het Indonesische eiland Sulawesi opgeschrikt door twee aardbevingen, de sterkste met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Kort daarna overspoelde een enorme vloedgolf twee steden en enkele dorpen aan de kust. Bij de ramp kwamen 4.340 mensen om en meer dan 103.000 huizen raakten beschadigd of werden compleet verwoest.

Het Rode Kruis kwam direct in actie om de slachtoffers te helpen. We zorgden voor voedsel, water hygiënepakketten, muskietennetten en dekens.

Inmiddels richten we ons vooral op het weerbaarder maken van de gemeenschappen. We geven trainingen waardoor mensen zelf stevigere huizen kunnen bouwen, we zorgen voor permanente waterbronnen en herbouwen gezondheidscentra. Ook helpen we mensen om opnieuw een leven op te bouwen met een eigen inkomen, door bijvoorbeeld te zorgen voor nieuw vee of een nieuwe boot.

1.454.000

liter schoon water verzorgden we na de ramp

Sulawesi-Rode-Kruis-hulp1

Dit doet het Rode Kruis

In de eerste weken na de natuurramp op Sulawesi staken zo’n 1.400 vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis de handen uit de mouwen. Gezien de omvang van de ramp werden ook speciale internationale noodhulpteams ingezet. Het Indonesische Rode Kruis coördineerde ook de ontvangst en distributie van noodhulpgoederen van overheden en andere organisaties.

Voorbeelden van onze hulp:*

  • Onderdak: We deelden dekzeilen uit om 21.000 mensen van onderdak te voorzien.
  • Water: We zorgden voor 1.454.000 liter water direct na de ramp.
  • Hygiëne: We bouwden toiletten zodat 2.445 mensen toegang kregen tot betere sanitaire voorzieningen.
  • Gezondheidszorg: We ondersteunden klinieken en deelden muskietennetten uit aan 1.756 huishoudens.
  • Noodgoederen: 6.744 mensen kregen een familiepakket met onder andere borden, zeep en handdoeken.
  • Levensonderhoud: Ook kregen 3.639 mensen een cashbijdrage voor onderdak en levensonderhoud.

*Dit zijn cijfers van onze hulpverlening tot 30-09-2020.

Het Rode Kruis wil mensen bereiken in 24 getroffen gemeenschappen in Palu, Sigi, Parigi Moutong en Donggala in Centraal-Sulawesi. De langetermijnactiviteiten lopen door tot eind augustus 2021.

Hulp via de radio

De 45-jarige Ibu Santi (zie video hierboven) overleefde de ramp op Sulawesi en werd plotsklaps een van onze belangrijkste lokale woordvoerders. De moeder van vier kinderen speelde een belangrijke rol in de Rode Kruis-hulpverlening ter plaatse.

In de eerste weken na de ramp zond het Indonesische Rode Kruis een radioprogramma uit, ‘PMI Nololei radio’, waarin bijvoorbeeld de locaties van noodhulpdistributies gedeeld werden. Ook gaf het programma tips over hoe je jezelf tijdens en na een ramp kunt beschermen.

Maar als je geen radio hebt omdat je huis is ingestort, krijg je die informatie natuurlijk niet mee. Ibu Santi luisterde elke dag naar onze radioshow en speelde deze informatie door aan de mensen in de noodopvangplekken achter haar huis. Vervolgens belde ze naar het radioprogramma om te vertellen wat de mensen in de opvang nodig hadden. Een handige manier om te zorgen dat de slachtoffers kregen waar ze behoefte aan hadden.

Actie Giro555

De hulporganisaties achter Giro555 startten in oktober 2018 de Nationale Actie ‘Nederland helpt Sulawesi’. Daar kwam ruim 15,6 miljoen euro op binnen.

Inmiddels is dit geld volledig besteed. Met het geld hebben de samenwerkende hulporganisaties maar liefst 600.000 mensen kunnen helpen. Je leest hier wat er precies met het geld van de actie is gedaan.