Word vrijwilliger Doneer

Vernietigend vuur in Australië

Laatste update: 6 februari 2020

Natuurbranden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in Australië, maar die van 2019 en 2020 zijn wel bijzonder hevig. Een combinatie van extreme temperaturen, droog weer en hevige wind zorgt voor een escalatie van de branden. De impact is groot. De pijnlijke cijfers tot nu toe:

 • 29 dodelijke slachtoffers
 • 1 miljard omgekomen dieren
 • 10 miljoen hectare in vlammen opgegaan land (ter vergelijking: Nederland beslaat 4,1 miljoen hectare)

Hulp Australian Red Cross

Het Australische Rode Kruis zet zich sinds de eerste branden in juli 2019 met meer dan 2.800 beroepskrachten en vrijwilligers in om de slachtoffers van de branden te helpen. Een overzicht:

 • Rode Kruis-hulpverleners vangen gevluchte mensen op in 110 evacuatiecentra.
 • Ze voorzien mensen die afgesloten waren van de buitenwereld van eten, water en hulpgoederen.
 • Meer dan 700 mensen die alles kwijt zijn, ontvangen financiële hulp uit een noodfonds.
 • 200 getrainde vrijwilligers bieden psychologische hulp.
 • Hulpverleners van het Rode Kruis voeren telefonische checks uit: ze bellen met extra kwetsbare mensen in de getroffen gebieden, zoals ouderen en chronisch zieken, en vragen of ze hulp nodig hebben.  
 • Meer dan 64.000 Australiërs en toeristen registreren zich op de Australische ‘ik ben veilig’-website van het Rode Kruis. Via deze website kunnen familieleden en vrienden checken of hun naasten in veiligheid zijn. 
700

mensen raakten alles kwijt en ontvangen nu financiële hulp

rode kruis hulpverlener bosbrand Australië

Bosbranden en klimaatverandering

De opwarming van de aarde speelt een rol bij de vernietigende bosbranden in Australië, stelt Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis-klimaatcentrum. “De branden maken opnieuw duidelijk dat wij ons moeten aanpassen aan een veranderend klimaat. We moeten ons klaarmaken voor meer en veranderend natuurgeweld en leren omgaan met de gevolgen. In Australië, maar zeker ook in andere landen die het nieuws niet eens halen.”

Besteding donaties

Omdat veel Nederlanders aangaven geld te willen doneren om de slachtoffers van de bosbranden in Australië te helpen, opende het Nederlandse Rode Kruis een gironummer. Het Nederlandse Rode Kruis maakte de Nederlandse donaties  over naar het Australische Rode Kruis.

In Australië krijgt het Australische Rode Kruis de laatste tijd kritische vragen over de besteding van alle binnen- en buitenlandse donaties. In de video bij deze tweet legt Noel Clement, directeur van het Australian Red Cross, in een televisieprogramma uit hoe het geld wordt besteed.

Dat natuurbranden ook jaren later nog vreselijke gevolgen kunnen hebben, blijkt uit dit aangrijpende verhaal van Rode Kruis-vrijwilliger Anne Leadbeater. Deze noodhulp-adviseur en vrijwilliger van het Australische Rode Kruis schrijft over de tien jaar sinds zij een verwoestende bosbrand meemaakte.

Charlotte helpt slachtoffers bosbranden

Charlotte ten Have was nog maar nét in de dienst van het Australische Rode Kruis toen de bosbranden uitbraken die het land al maanden in zijn greep houden. De Nederlandse, die zes jaar geleden voor de liefde naar Australië kwam, zorgt er sindsdien als coördinator voor dat vrijwilligers klaarstaan om getroffenen van de branden op te vangen. “Fantastisch dat er ook donaties uit Nederland komen”, zegt ze. “Daar wordt veel over gesproken en dat wordt zeer gewaardeerd door de Australiërs.”

Veelgestelde vragen

 • Waarom een gironummer voor een rijk land als Australië?

  Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie die in bijna ieder land in de wereld aanwezig is. Als er een ramp is, helpt het Rode Kruis. Dat kan bijvoorbeeld ook in Nederland gebeuren als we hier te maken krijgen met een enorme bosbrand of overstroming. Het Rode Kruis helpt bij rampen en het Rode Kruis in Australië doet dat nu dus ook. In Nederland merkten we dat veel mensen, onder andere via sociale media, vroegen hoe zij konden bijdragen aan de hulp in Australië van het Rode Kruis. Door dit gironummer is het makkelijker om bij te dragen aan de hulp, omdat mensen geen internationale overboeking hoeven te doen.

 • Hoe besteedt het Australische Rode Kruis de donaties?

  Je kunt hier meer lezen over de besteding van het Australische Rode Kruis: https://www.redcross.org.au/bushfirefunds. Van elke Australische dollar gaat 10 cent naar coördinatiekosten. Dat geld is nodig om de hulpverlening mogelijk te maken. Je kunt dan denken aan het in de lucht houden van verschillende online systemen die donaties moeten verwerken, administratie, kosten voor de logistiek, rapportage aan mensen die geld hebben gedoneerd etcetera.

 • Waarom helpt het Rode Kruis de dieren niet?

  Het Rode Kruis is een organisatie die zich inzet voor de hulp aan mensen. Er zijn andere organisaties die zich richten op hulp aan dieren die getroffen worden door de brand. Wat het Rode Kruis wel doet, is dat er gezorgd wordt voor voedsel en water voor de huisdieren van de mensen die moesten vluchten.