Word vrijwilliger Doneer

In Syrië is hulp harder nodig dan ooit

Het conflict in Syrië zie je niet meer dagelijks op het nieuws. Maar helaas wil dat niet zeggen dat het nu beter gaat in het land. Sterker nog: veel mensen in Syrië hebben het nu zwaarder dan ooit.

Niet alleen zijn huizen, bruggen en wegen kapotgeschoten, ook de economie is volledig ingestort. Hierdoor leeft bijna de hele bevolking van Syrië nu onder de armoedegrens. Zo’n 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Veel mensen staan ‘s ochtends op zonder te weten hoe ze die dag aan eten kunnen komen voor hun gezin.

Maak onze hulp mogelijk
Miljoenen mensen in Syrië hebben hulp nodig. Het Rode Kruis staat voor hen klaar met onder andere voedsel, water en medische zorg. Om hulp te kunnen blijven bieden, hebben we steun nodig. Help je mee? Geef op Giro 6251 (IBAN NL58 INGB 0000 0062 51).

Ik help mee

6251

steun onze hulp aan Syrië via Giro 6251

Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Rode Kruis helpt vrouw in Syrie

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis zet al meer dan een decennium alles op alles om de Syriërs te helpen. Wat we bijvoorbeeld doen?

Medische hulp

We bieden medische hulp in het hele land. Dat doen we bijvoorbeeld in ziekenhuizen en mobiele klinieken. Alleen al sinds 2021 hebben we meer dan 1 miljoen mensen geholpen.

Drinkwater

Door het geweld beschadigen vaak de waterinstallaties. Die herstellen we, zodat mensen weer schoon drinkwater hebben. In 2021 hielpen we daar 17 miljoen mensen mee.

 

Voedsel

We delen voedselpakketten uit in Syrië. Alleen al in 2021 kregen 3 miljoen mensen voedselhulp.

Agrarische hulp

We helpen mensen om voedsel te verbouwen. Zeker met de enorme voedselprijzen is dat essentieel. In 2021 kregen bijvoorbeeld zo’n 78.000 mensen zaden, gereedschap en irrigatiemateriaal voor hun land.

Hulp bij ondernemen

Het is de droom van vele mensen in Syrië: zelf weer een inkomen verdienen met een eigen onderneming. Daarom helpen we mensen om zelf een bedrijfje op te zetten.

Ondersteuning vluchtelingen

Volgens de UNHCR zijn zo’n 5,7 miljoen Syriërs gevlucht voor het conflict. We helpen vluchtelingen in Syrië én daarbuiten. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld zo’n 450.000 Syriërs in Libanon.

rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-voedselpakketten

Wat is er aan de hand in Syrië?

Dat er in Syrië een vreselijke oorlog aan de gang is, dat wist je waarschijnlijk al. Maar daar komen nog veel andere problemen bovenop:

 • Er is een gigantische economische crisis: 90% van de Syriërs leeft onder de armoedegrens. Zij hebben minder dan € 1,26 per dag om van te leven.
 • Voedsel is sinds januari 2021 maar liefst 86% duurder geworden. Veel Syriërs kunnen door die hoge inflatie niet genoeg eten kopen.
 • Veel voorzieningen zijn verwoest of verouderd. Ongeveer de helft van de watervoorzieningen werkt bijvoorbeeld niet goed.
 • Onlangs is cholera uitgebroken in het land. Om besmettingen te voorkomen, is het heel belangrijk dat mensen toegang hebben tot schoon water.
 • Bijna de helft van de gezondheidszorg is ingestort, en veel mensen hebben niet genoeg geld voor een behandeling of zelfs een ritje naar het ziekenhuis.
 • Veel Syriërs hebben de afgelopen jaren moeten vluchten. Nog altijd zijn zo’n 6,7 miljoen mensen op de vlucht binnen het eigen land. Ook leven miljoenen mensen in kampen in omringende landen, vaak onder moeilijke omstandigheden.

Door deze cocktail van rampen redden veel mensen het niet alleen. Meer dan 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Help je mee?

Ik help mee Meer informatie
agrarische hulp van het Rode Kruis in Syrië

Zaadjes planten voor een beter leven

“Het is alsof er een droom is uitgekomen, juist op het moment dat we alle hoop aan het verliezen waren.” Abo-Khalil had het zwaar: zeven jaar lang leefde hij samen met zijn familie als vluchteling in eigen land. Ze schuilden op slechts een uurtje van hun eigen woonplaats.

Toen ze eindelijk konden terugkeren, wilden ze opstarten wat ze het beste kennen: hun boerenbedrijf. Maar hoe start je een bedrijf in een land waar de economie is ingestort?

Voor veel Syriërs valt terugkeren naar huis niet mee. Ze treffen vaak een verwoeste stad aan, zonder perspectief. Lees hoe we hen helpen thuiskomen.

Hoe we mensen als Abo-Khalil helpen
0

Voor € 35 geef je bijvoorbeeld een voedselpakket voor een maand aan een gezin.

0

Voor € 70 geef je bijvoorbeeld medicatie voor een maand voor 10 personen.

0

Voor € 100 geef je bijvoorbeeld schoon drinkwater voor een gezin voor een jaar.

Veelgestelde vragen

 • Het conflict in Syrië duurt al elf jaar, waarom vraagt het Rode Kruis er nu aandacht voor?

  Het klopt dat Syrië al lange tijd gebukt gaat onder geweld, maar de situatie is de laatste tijd flink verergerd. Momenteel zijn 14,6 miljoen Syriërs in humanitaire nood. Dat is niet alleen 1,2 miljoen meer dan in 2021, maar ook het hoogste aantal ooit.

  De economie van Syrië is ingestort en momenteel leeft zo’n 90% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit betekent dat mensen moeten rondkomen van minder dan € 1,26 per dag, en daardoor hebben ze nauwelijks genoeg om eten te kopen. Verder zijn de medische voorzieningen schaars en is onlangs cholera uitgebroken in het land. Vanwege deze opstapeling van problemen vraagt het Rode Kruis nu aandacht voor de situatie.

 • Waarom zou ik doneren aan Syrië, terwijl ook in Nederland veel mensen moeite hebben met rondkomen?

  Helaas zijn er inderdaad ook in Nederland mensen die hulp nodig hebben. Daarom helpt het Rode Kruis ook in Nederland. Bijvoorbeeld met voedselhulp aan mensen die moeite hebben om een maaltijd te betalen en niet bij andere instanties terecht kunnen. In totaal worden dit jaar bijna 190.000 boodschappenkaarten uitgedeeld aan mensen die dit nodig hebben (met een totale waarde van ruim € 2,5 miljoen).

  Maar het Rode Kruis is actief in 192 landen, en daarom kunnen we tegelijkertijd ook in Syrië helpen. En dat is hard nodig. Veel mensen hebben niet genoeg geld om eten te kopen, veel medische voorzieningen zijn weggevallen, waterinstallaties zijn beschadigd en elektriciteit is schaars. De mensen in Syrië kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken.

 • Wordt mijn donatie goed besteed?

  Bij het Rode Kruis vinden we het heel belangrijk dat jouw donatie terechtkomt bij mensen in nood. Het geld dat we binnenkrijgen bij deze actie, is bedoeld om de inwoners van Syrië te helpen.

  Heel soms kan het gebeuren dat we meer geld binnenkrijgen voor een ramp dan we kunnen besteden aan de hulpverlening. Ook in dat geval zorgen we natuurlijk dat jouw donatie een goede bestemming krijgt. Met dat geld helpen we mensen in nood in andere ramp- of crisisgebieden.

Staat jouw vraag er niet tussen? Lees het antwoord op vijf andere kritische vragen over doneren aan Syrië.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail