Word vrijwilliger Doneer

Vluchtelingencrisis Europa

Uitbuiting door mensensmokkelaars, opgesloten worden, met een levensgevaarlijk bootje de zee op: de tocht naar Europa is voor veel vluchtelingen loodzwaar. Toch zien tienduizenden mensen per jaar geen andere uitweg. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kwamen 95.031 vluchtelingen in 2020 aan in Europa. Zo’n 1.401 mensen kwamen tijdens de tocht om of raakten vermist.

Eenmaal aangekomen in Europa wacht de vluchtelingen vaak nieuwe ellende. Denk aan overvolle opvangkampen en koude winters.

95.031

vluchtelingen kwamen in 2020 aan in Europa

vluchtelingencrisis europa

Levensgevaarlijke reis

Blijven of vluchten? Het is een hartverscheurende beslissing die miljoenen mensen wereldwijd moeten nemen. Als je thuisblijft, weet je niet zeker of je huis morgen gebombardeerd wordt. Maar vertrekken betekent je eigen vertrouwde thuis verlaten, zonder te weten waar je terecht komt.

Op zoek naar veiligheid dichtbij
Van de mensen die de moeilijke beslissing nemen om te vluchten, blijft de overgrote meerderheid dicht bij huis. Zo’n 85% van de vluchtelingen wordt opgevangen in de eigen regio. De landen waarin zij worden opgevangen, zijn ontwikkelingslanden.

De gevaarlijke tocht naar het onbekende
Door de slechte omstandigheden die er vaak in deze opvanglanden zijn, besluit een klein deel van de vluchtelingen door te reizen naar Europa. Dit is een extreem gevaarlijke reis. Volgens de VN overleefde in 2018 maar liefst 1 op de 18 migranten de gevaarlijke tocht niet. Vooral de zee eist levens. Naar schatting verdronken tussen januari 2014 en december 2019 meer dan 15.600 mensen tijdens de overtocht.

Ook worden vluchtelingen vaak slachtoffer van mishandeling, seksueel geweld en afpersing door mensensmokkelaars. Kinderen die alleen op de vlucht zijn, vormen een makkelijke prooi.

85%

van de vluchtelingen blijft in de eigen regio

vluchtelingen

Italië

Italië is een van de belangrijkste aankomstlanden voor migranten die naar Europa trekken. Het is de dichtstbijzijnde landingsplaats vanuit Afrika en veel migranten willen daarna doortrekken naar andere landen.

Maar de overtocht duurt lang en is levensgevaarlijk. Bootjes zijn vaak overvol en niet berekend op slecht weer. In 2020 kwamen 34.154 vluchtelingen per boot aan, 955 mensen overleden of raakten vermist.

Meer dan 7.000 hulpverleners van het Italiaanse Rode Kruis hielpen de afgelopen jaren bij de ondersteuning van migranten. Ze vingen migranten op bij aankomst en verleenden direct medische hulp waar nodig.

Griekenland

In Griekenland komen vluchtelingen aan uit veel verschillende landen, maar de meerderheid komt uit Syrië, Irak, Afghanistan, Somalië en de Democratische Republiek Congo. Naar schatting waren halverwege juli 2021 zo’n 115.600 vluchtelingen in het land.

De vluchtelingen verblijven in Griekenland in kampen op de verschillende eilanden en op het vasteland. De omstandigheden in die kampen verschillen enorm. Het bekendste voorbeeld van een kamp met erbarmelijke omstandigheden is Moria op het eiland Lesbos. Hier verbleven in september 2020 bijna 13.000 vluchtelingen, terwijl Moria berekend was op een kwart van deze bezetting. Tot overmaat van ramp raakten verschillende bewoners besmet met het coronavirus, en dit op een plek waar het bijna onmogelijk is om afstand van anderen te houden. In september 2020 brandde het kamp volledig uit en hadden duizenden mensen plotseling geen dak meer boven het hoofd.

Het Rode Kruis heeft na de brand hulpgoederen geleverd om de crisis op Lesbos te bestrijden. Verder runnen we in Griekenland verschillende mobiele klinieken waar vluchtelingen essentiële zorg kunnen krijgen. Ook hebben we in het land centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en runnen we een hulplijn voor migranten.

115.600

vluchtelingen verblijven in Griekenland

vluchtelingen in italie

Reizen via de Balkan

Veel vluchtelingen kiezen de Balkanroute in een poging Europa binnen te komen. Veel grenzen zijn gesloten, en daardoor komen de vluchtelingen vast te zitten. Ze verblijven dan bijvoorbeeld in Bosnië en Herzegovina. In 2020 kwamen hier meer dan 16.000 mensen aan.

De omstandigheden zijn moeilijk: dichte grenzen, volle opvangkampen en strenge winters. In de regio vriest het ’s nachts gemiddeld 15 graden. Alsof dat nog niet genoeg is, ligt ook het coronavirus op de loer.

Het Rode Kruis helpt de vluchtelingen op de Balkan door te zorgen voor voedsel, water, slaapzakken en kleding. Ook zorgen we voor eerste hulp, we geven voorlichting over het coronavirus en delen we hygiënekits uit.