Word vrijwilliger Doneer

Vluchtelingencrisis Europa

Laatste update: 2 oktober 2020

Nog steeds komen grote groepen vluchtelingen naar Europa. Ze leggen onvoorstelbare afstanden af onder gevaarlijke omstandigheden, op zoek naar een veiliger bestaan. Eenmaal aangekomen wachten hen nieuwe ontberingen, zoals overvolle opvangkampen,  koude winters en het risico op een besmetting met het coronavirus.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kwamen 123.663 vluchtelingen aan in Europa in 2019. Hierdoor was het totaal aantal vluchtelingen op het continent aan het einde van het jaar 6.570.500. Ongeveer de helft van alle vluchtelingen wereldwijd is kind.

123.663

vluchtelingen kwamen in 2019 aan in Europa

vluchtelingencrisis europa

Levensgevaarlijke reis

Blijven of vluchten? Het is een hartverscheurende beslissing die miljoenen mensen wereldwijd moeten nemen. Als je thuisblijft, weet je niet zeker of je kinderen morgen te eten hebben. Of dat je huis er volgende week nog staat. Maar vertrekken betekent je eigen vertrouwde thuis verlaten, zonder te weten waar je terecht komt.

Van de mensen die de moeilijke beslissing nemen om te vluchten, blijft de overgrote meerderheid dicht bij huis. Zo’n 85% van de vluchtelingen wordt opgevangen in de eigen regio. De landen waarin zij worden opgevangen, zijn ontwikkelingslanden.

Overtocht groot risico
Door de slechte omstandigheden die er vaak in deze opvanglanden zijn, besluit een klein deel van de vluchtelingen door te reizen naar Europa. Dit is een extreem gevaarlijke reis. De VN stelde bijvoorbeeld vast dat in 2018 maar liefst 1 op de 18 migranten de gevaarlijke tocht niet overleefde.

Vooral de zee eist levens. Naar schatting verdronken tussen januari 2014 en december 2019 meer dan 15.600 mensen tijdens de overtocht. In 2019 kwamen volgens de UNHCR 123.663 mensen naar Europa. En 1.319 mensen die toen de overtocht waagden, vallen onder de kille noemer ‘dead and missing’. Ze zijn overleden of verdwenen. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in 2015, waren die cijfers respectievelijk 1.032,408 (arrivals) en 3.771 (dead and missing).

Ook komen er regelmatig berichten binnen over vluchtelingen die slachtoffer worden van mishandeling, seksueel geweld en afpersing door mensensmokkelaars. Kinderen die alleen op de vlucht zijn, vormen een makkelijke prooi.  Sinds 2012 is het aantal kinderen dat wereldwijd alleen op de vlucht is, vervijfvoudigd. Dat blijkt uit een rapport dat het Internationale Rode Kruis in 2018 presenteerde.

85%

van de vluchtelingen blijft in de eigen regio

Italië

Italië is een van de belangrijkste aankomstlanden voor migranten die naar Europa trekken. Het land is een populaire aankomstbestemming omdat zuidelijke delen van het land de dichtstbijzijnde landingplaats vanuit Afrika zijn. Maar de overtocht duurt nog altijd lang en is levensgevaarlijk. Bootjes zijn vaak overvol en niet berekend op slecht weer.

Veel migranten zien Italië als een doorreisland voor andere bestemmingen in Europa. De laatste jaren nam het aantal migranten dat per boot Italië bereikte af: in 2019 meerden zo’n 11.900 migranten hier aan, in 2018 waren dat er nog 23.400 en in 2017 zelfs 119.400. In 2020 vonden juist weer meer vluchtelingen hun weg naar Italië: eind september waren al 23.306 vluchtelingen in Italië gearriveerd.

Meer dan 7.000 hulpverleners van het Italiaanse Rode Kruis hielpen de afgelopen jaren bij de ondersteuning van migranten. Ze vingen migranten op bij aankomst en verleenden direct medische hulp waar nodig.

Griekenland

In Griekenland komen vluchtelingen aan uit veel verschillende landen, maar de meerderheid komt uit Syrië, Irak, Afghanistan, Somalië en de Democratische Republiek Congo. Naar schatting waren halverwege juli 2020 zo’n 121.500 vluchtelingen in het land. Daaronder waren 4.684 alleenstaande kinderen zonder ouder of begeleider.

De vluchtelingen verblijven in Griekenland in kampen op de verschillende eilanden en op het vasteland. De omstandigheden in die kampen verschillen enorm. Waar sommige kampen goed in de basisbehoeften van de bewoners kunnen voorzien, zijn andere overvol.

Het bekendste voorbeeld van een kamp met erbarmelijke omstandigheden is Moria op het eiland Lesbos. Hier verbleven in september 2020 bijna 13.000 vluchtelingen, terwijl Moria berekend was op een kwart van deze bezetting. Tot overmaat van ramp raakten verschillende bewoners besmet met het coronavirus, en dit op een plek waar het bijna onmogelijk is om afstand van anderen te houden. In september 2020 brandde het kamp volledig uit en hadden duizenden mensen plotseling geen dak meer boven het hoofd.

Het Rode Kruis heeft na de brand hulpgoederen geleverd om de crisis op Lesbos te bestrijden. Verder runnen we in Griekenland verschillende mobiele klinieken waar vluchtelingen essentiële zorg kunnen krijgen. Ook hebben we in het land centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en runnen we een hulplijn voor migranten.

4.684

alleenstaande kinderen verblijven in Griekenland

vluchtelingen in italie

Reizen via de Balkan

Veel vluchtelingen kiezen de Balkanroute in een poging Europa binnen te komen. Veel grenzen zijn gesloten, en daardoor komen de vluchtelingen vast te zitten. Ze verblijven dan bijvoorbeeld in Bosnië en Herzegovina. De omstandigheden zijn moeilijk: dichte grenzen, volle opvangkampen en strenge winters. In de regio vriest het ’s nachts gemiddeld 15 graden. Alsof dat nog niet genoeg is, ligt ook het coronavirus op de loer.

Het Rode Kruis helpt de vluchtelingen op de Balkan door te zorgen voor voedsel, water slaapzakken en kleding. Ook geven we voorlichting over het coronavirus en delen we hygiënekits uit.