Word vrijwilliger Doneer

Doe mee met Kilometers voor Kansen!

September is sportmaand bij het Rode Kruis! Tijdens Kilometers voor Kansen leg je in één maand zoveel mogelijk kilometers af voor het goede doel. Dat kan alleen, maar ook met een team. Je kunt fietsen, wandelen, hardlopen, skeeleren of misschien juist wel een mix ervan: doe het op jouw manier!

Met jouw kilometers steun je het werk van het Rode Kruis en geef je vluchtelingen een kans. Jouw afstand staat symbool voor de vele kilometers die vluchtelingen af moeten leggen om zichzelf in veiligheid te brengen. Voor zo’n 80 miljoen mensen ter wereld is een tocht van vele kilometers namelijk de enige uitweg.

Meld je aan!

475

deelnemers gingen je al voor in 2020

Kilometers-voor-Kansen-1-1030x1030-1

Hoe werkt het?

Zet jij je met jouw sport ook in voor iemand op de vlucht? Dit is hoe het werkt:

 1. Maak je actie aan op de actiepagina.
 2. Kies je afstand. Je kunt kiezen uit een van onze voorbeeldroutes of zelf een doel stellen.
 3. Start met sporten en houd in september je kilometers bij.
 4. Zamel geld in voor jouw sportieve prestatie en steun onze hulp aan mensen op de vlucht.

Welke afstand kies jij?

Van oost naar west Bosnië – 103 km

Veel vluchtelingen maken een zware tocht over de Balkan om de EU binnen te komen. Leg met jouw sport dezelfde afstand af als een vluchteling die in Bosnië en Herzegovina naar de grens met Kroatië trekt!

Ethiopië naar Soedan – 235 km

In Ethiopië is een gewelddadig conflict uitgebroken en duizenden mensen vluchten naar Soedan. Vanaf de grens moeten ze nog 235 kilometer afleggen naar een opvangkamp. Steun jij hen met jouw sport?

Venezuela naar Colombia – 713 km

Armoede, honger, geweld. Door deze ellende gingen zo’n 5,5 miljoen Venezolanen op zoek naar een beter leven in landen als Colombia, Ecuador en Peru. Leg net zoveel kilometers af met jouw sport!

Kilometers voor Kansen Medische hulpverleners van het Rode Kruis bieden hulp aan gezinnen die aangekomen zijn in Sicilië

Libië naar Sicilië – 658 km

De centrale Middellandse Zeeroute van Noord-Afrika naar Italië is een van de meest actieve en gevaarlijke routes voor mensen die over zee naar Europa vluchten. Elk jaar vallen hier vele doden. Kom in actie en leg dezelfde afstand af!

Tijdens het sporten zijn onze gedachten regelmatig uitgegaan naar mensen op de vlucht. We hebben meer dan 3.800 kilometer gefietst, gewandeld en gezwommen. Wat is het heerlijk om met vrienden samen te werken aan een doel. In vrijheid!

Team Padvinders – Deelnemers 2019

Waar doe je het voor?

Tijdens Kilometers voor Kansen zamel je geld in voor de vluchtelingenhulp van het Rode Kruis. Deze hulp bestaat uit medische zorg, maar ook uit onderdak en voedsel. En zeker in deze tijden ook uit het zorgen voor drinkwater en hygiënevoorlichting om het coronavirus zo goed mogelijk te bestrijden.

Want hoe bescherm je jezelf tegen COVID-19 als je met tien mensen in één kamer of tent leeft? Als je niet naar het ziekenhuis kunt voor een goede behandeling? Of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen?

Wereldwijd zijn zo’n 80 miljoen mensen op de vlucht. Voor oorlogen, economische onzekerheid of natuurgeweld. Noodgedwongen op reis naar veiligheid. Vluchtelingen moeten grote risico’s nemen om een veilige plek te bereiken. Onderweg in opvangkampen krijgen zij te maken met uitdagingen, zoals fysieke uitputting, slechte leefomstandigheden en beperkte toegang tot gezondheidszorg. De uitbraak van het coronavirus komt daar nog eens bovenop en raakt hen extra hard.

Over de hele wereld komt het Rode Kruis in actie. We verlenen medische hulp, delen voedsel en schoon drinkwater uit, geven betrouwbare informatie en bieden psychosociale ondersteuning. En ook jij kunt helpen! Doe mee aan Kilometers voor Kansen en steun onze hulpverlening.

Ben jij klaar voor een uitdaging in september?

Veelgestelde vragen

 • Wat is Kilometers voor Kansen?

  Kilometers voor Kansen is de perfecte manier om actief bezig te zijn én het goede doel te steunen. In september kun jij je kilometers laten tellen door te hardlopen, wandelen, fietsen of zwemmen voor het goede doel: hulp aan vluchtelingen wereldwijd. Je kunt met jouw sport een van de drie afstanden volbrengen die vluchtelingen afleggen, maar je kunt ook je eigen afstand kiezen. Dus of je nu een doorgewinterde hardloper bent of gewoon op zoek bent naar een reden om weer op je fiets te stappen, er is voor ieder wat wils!

 • Mag ik meerdere sporten combineren?

  Ja, dat mag! Je mag zelf bepalen hoe je de kilometers af gaat leggen. Het is natuurlijk wel leuk om je sponsoren hierover op de hoogte te houden via de actiepagina.

 • Hoe kan ik me inschrijven?

  Je kunt je vanaf nu inschrijven via onze speciale actiepagina www.kilometersvoorkansen.nl.

 • Moet ik individueel meedoen of in een team?

  Het mag allemaal! Ga je samen de uitdaging aan? Dan kun je de teamgrootte zelf bepalen. Bij het aanmaken van je actie kun je kiezen of je individueel meedoet of met een team.

 • Kan ik ook meedoen als ik geen geoefend sporter ben?

  Natuurlijk kan dat! Bij Kilometers voor Kansen stel jij je eigen doel. Dat kan een hele lange afstand zijn, maar ook een wat kortere. Je kunt kiezen uit een van onze doelafstanden of jouw eigen doel bepalen. Zolang het voor jou een uitdaging is, vinden wij jouw prestatie al geweldig!

 • Ik heb mijn actiepagina aangemaakt, maar wil eigenlijk switchen van doelafstand. Kan dat?

  Ja hoor, dat kan. Stuur in dat geval even een mailtje naar kilometersvoorkansen@redcross.nl.

 • Is deelname gratis?

  Ja, deelname is gratis. Wij vragen je alleen om een mooie doelafstand te kiezen en je daarvoor te laten sponsoren door bijvoorbeeld familie, vrienden, buren of collega’s.

 • Waar gaat het ingezamelde geld naartoe?

  Dat is een belangrijke vraag! Het ingezamelde geld wordt ingezet voor onze hulpverlening aan vluchtelingen wereldwijd. We kijken waar het geld op dat moment het hardste nodig is. Bij voorgaande edities hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan de vluchtelingenhulp in Bosnië en Griekenland. Je hoort altijd een terugkoppeling van ons.

  Op dit moment komen vrijwilligers overal ter wereld in actie om mensen op de vlucht te helpen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor schoon water, hygiënevoorlichting, voedsel, eerste hulp en psychosociale zorg. Dit is ontzettend belangrijk in drukke vluchtelingenkampen, zeker met het coronavirus op de loer.

 • Waarom geen ander (Nederlands) doel?

  Het Rode Kruis verleent hulp aan kwetsbare mensen in binnen- en buitenland. Soms voeren we voeren actie voor hulpverlening in Nederland. Denk aan de Rode Kruis collecteweek of aan de nationale campagne voor coronahulpverlening. Andere acties, zoals Kilometers voor Kansen, komen ten goede aan internationale projecten.

  Tijdens de coronacrisis slaan mensen op de vlucht voor nog meer uitdagingen dan voorheen. Want hoe bescherm je jezelf tegen COVID-19 als je met tien mensen in één kamer of tent leeft? Als je niet naar het ziekenhuis kunt voor een goede behandeling? Of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen? Wij voeren deze actie omdat vluchtelingen extra kwetsbaar zijn en onze hulp hard nodig hebben.

 • Wat vindt mijn omgeving ervan als ik geld vraag voor een sportieve prestatie?

  Het kan misschien wat vervelend voelen om je familie en vrienden om geld te vragen. Maar je doet het natuurlijk niet voor jezelf! Dagelijks zijn miljoenen mensen gedwongen op de vlucht omdat zij hun leven thuis niet meer zeker zijn, en jij komt in actie om hen te helpen.

  Uit onderzoek blijkt dat het sponsoren van een bekende de tweede meest populaire manier van bijdragen aan een goed doel is. Alleen een donatie via de collectebus wordt vaker gedaan. Je kunt een bekende dus gerust vragen om een bijdrage. Het hoeft ook geen hoog bedrag te zijn, alle beetjes helpen!