Word vrijwilliger Doneer

Wat is Kilometers voor Kansen?

September is sportmaand bij het Rode Kruis! Tijdens Kilometers voor Kansen leg je in één maand zoveel mogelijk kilometers af. Gewoon op jouw eigen manier! Je kunt fietsen, wandelen, hardlopen, skeeleren of misschien juist wel een mix ervan. Dus of je op de fiets naar je werk gaat, extra rondjes hardloopt of aan het wandelen gaat… het maakt niet uit!

Een leuke, sportieve uitdaging die je alleen kunt doen of in een team. En nog belangrijker: samen met alle deelnemers steun je het werk van het Rode Kruis. Want voor de kilometers laat je je sponsoren. Die kilometers staan namelijk symbool voor de vele kilometers die mensen op de vlucht ook af moeten leggen. Voor zo’n 80 miljoen mensen ter wereld is het afleggen van kilometers namelijk nog altijd een noodzaak om in veiligheid te komen.

Direct aanmelden
475

deelnemers gingen je al voor in 2020

Kilometers-voor-Kansen-1-1030x1030-1

Hoe werkt het?

Soms spreekt een doel jou zo aan, dat je meer wilt doen dan alleen een donatie. Of je bent juist op zoek naar een stok achter de deur om meer te sporten. Dan zit je hier goed! Dit is hoe het werkt:

 1. Maak gratis je actie aan. Op onze actiepagina kun je je gratis registreren.
 2. Kies je afstand. Je kunt kiezen uit één van onze voorbeeldroutes of zelf een doel stellen.
 3. Start met sporten en houd in september je kilometers bij.
 4. Zamel geld in voor jouw sportieve prestatie en steun onze hulp aan mensen op de vlucht.

Welke afstand kies jij?

Van Oost naar West Bosnië – 103 KM

Deze voorbeeldroute is 103 km lang.

Ethiopië naar Soedan – 235 km

Deze voorbeeldroute is 235 km lang.

Venezuela naar Colombia – 713 km

Deze voorbeeldroute is 713 km lang.

Kies je eigen doelafstand – Hoe ver ga jij?

Zijn de afstanden voor jou te kort of te lang? Of heb je een eigen afstand in gedachten die je graag in één maand wilt afleggen? Dat kan natuurlijk ook! Tijdens het inschrijven kun je gemakkelijk jouw eigen doelafstand invullen.

Tijdens het sporten zijn onze gedachten regelmatig uitgegaan naar mensen op de vlucht. We hebben meer dan 3800 kilometer gefietst, gewandeld en gezwommen. Wat is het heerlijk om met vrienden samen te werken aan een doel. In vrijheid!

Team Padvinders – Deelnemers 2019

Waar doen jullie het voor?

Tijdens Kilometers voor Kansen zamelen jullie, samen met alle andere deelnemers, geld in voor de vluchtelingenhulp van het Rode Kruis wereldwijd. Deze hulp bestaat uit medische zorg, maar ook uit onderdak en voedsel. En zeker in deze tijden ook uit het zorgen voor drinkwater en hygiënevoorlichting om het coronavirus zo goed mogelijk te bestrijden.

Want hoe bescherm je jezelf tegen COVID-19 als je met tien mensen in één kamer of tent leeft? Als je niet naar het ziekenhuis kunt voor een goede behandeling? Of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen?

Wereldwijd zijn er tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Voor conflicten, oorlogen of natuurgeweld. Noodgedwongen op reis naar veiligheid. Onderweg en in vluchtelingenkampen krijgen zij te maken met uitdagingen, zoals fysieke uitputting, slechte leefomstandigheden en beperkte toegang tot gezondheidszorg. De uitbraak van het coronavirus komt daar nog eens bovenop en raakt hen extra hard.

Over de hele wereld komen Rode Kruis-verenigingen en vrijwilligers in actie. We verlenen eerste hulp, delen voedsel en hygiëne kits uit, geven betrouwbare informatie en bieden psychosociale ondersteuning. En ook jij kunt helpen! Door mee te doen aan Kilometers voor Kansen steun je onze hulpverlening. Tijdens het inschrijven kun je je laten inspireren door één van onze doelafstanden, of kies zelf een afstand die bij jou past.

Zijn jullie klaar voor een uitdaging in september?

Veelgestelde vragen

 • Wat is Kilometers voor Kansen?

  Kilometers voor Kansen is de perfecte manier om actief bezig te zijn én het goede doel te steunen. In september kun jij je kilometers laten tellen door te hardlopen, wandelen, fietsen of zwemmen voor het goede doel: hulp aan vluchtelingen wereldwijd. Je kunt met jouw sport een van de vier afstanden volbrengen die vluchtelingen afleggen, maar je kunt ook je eigen afstand kiezen. Dus of je nu een doorgewinterde hardloper bent of gewoon op zoek bent naar een reden om weer op je fiets te stappen, er is voor ieder wat wils!

 • Mag ik meerdere sporten combineren?

  Ja, dat mag! Je mag zelf bepalen hoe je de kilometers af gaat leggen. Het is natuurlijk wel leuk om je sponsoren hierover op de hoogte te houden via de actiepagina.

 • Hoe kan ik me inschrijven?

  Je kunt je vanaf nu inschrijven via onze speciale actiepagina www.kilometersvoorkansen.nl.

 • Moet ik individueel meedoen of in een team?

  Het mag allemaal! Misschien sport je al met een team. In dat geval kun je met z’n allen meedoen. Je kunt elkaar dan steunen en aanmoedigen. De teamgrootte mag je zelf bepalen. Bij het aanmaken van je actie kun je kiezen of je individueel meedoet of met een team.

 • Kan ik ook meedoen als ik geen geoefend sporter ben?

  Natuurlijk kan dat! Bij Kilometers voor Kansen stel jij je eigen doel. Dat kan een hele lange afstand zijn, maar ook een wat kortere. Je kunt kiezen uit een van onze doelafstanden of jouw eigen doel bepalen. Zolang het voor jou een uitdaging is, vinden wij jouw prestatie al geweldig!

 • Ik heb mijn actiepagina aangemaakt, maar wil eigenlijk switchen van doelafstand. Kan dat?

  Ja hoor, dat kan. Stuur in dat geval even een mailtje naar kilometersvoorkansen@redcross.nl en we helpen je verder.

 • Is deelname gratis?

  Ja, deelname is gratis. Wij vragen je alleen om een mooie doelafstand voor jezelf te kiezen in september en je daarvoor te laten sponsoren door bijvoorbeeld familie, vrienden, buren of collega’s.

 • Waar gaat het ingezamelde geld naartoe?

  Dat is een belangrijke vraag! Het ingezamelde geld wordt ingezet voor onze hulpverlening aan vluchtelingen wereldwijd. We kijken waar het geld op dat moment het hardste nodig is. Voorgaande edities hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan de vluchtelingenhulp in Bosnië en Griekenland. Je hoort altijd een terugkoppeling van ons.

  Op dit moment komen vrijwilligers overal ter wereld in actie om mensen op de vlucht te helpen. Bijvoorbeeld door het zorgen voor toegang tot schoon water het geven van hygiënevoorlichting. Maar ook door het uitdelen van voedselpakketten en het geven van eerste hulp en psychosociale zorg. Dit is ontzettend belangrijk in drukke vluchtelingenkampen zoals in Bangladesh en Zuid-Soedan, zeker met het coronavirus op de loer.

 • Waarom geen ander (Nederlands) doel?

  Het Rode Kruis verleent hulp aan kwetsbare mensen in binnen en buitenland. Soms voeren we voeren actie voor hulpverlening in Nederland. Denk aan de Rode Kruis collecteweek of aan de nationale campagne voor coronahulpverlening. Andere acties, zoals Kilometers voor Kansen, komen ten goede aan internationale projecten. Tijdens de coronacrisis staan de mensen op de vlucht voor nog meer uitdagingen dan voorheen. Want hoe bescherm je jezelf tegen COVID-19 als je met tien mensen in één kamer of tent leeft? Als je niet naar het ziekenhuis kunt voor een goede behandeling? Of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen? Wij voeren deze actie omdat vluchtelingen extra kwetsbaar zijn en onze hulp hard nodig hebben.

 • Wat vindt mijn omgeving er van als ik geld vraag voor een sportieve prestatie?

  Het kan misschien wat vervelend voelen om je familie en vrienden om geld te vragen. Maar je doet het natuurlijk niet alleen voor jezelf! Dagelijks zijn miljoenen mensen gedwongen op de vlucht omdat zij hun leven thuis niet meer zeker waren. En door de coronacrisis staan zij nu voor nog meer uitdagingen dan die er al waren.

  Uit onderzoek blijkt dat het sponsoren van een bekende de tweede meest populaire manier van bijdragen aan een goed doel is. Alleen een donatie via de collectebus wordt vaker gedaan! Je kunt de vraag dus gerust stellen van bekenden. Het hoeven ook niet gelijk hele hoge beragen te zijn. Alle beetjes helpen!