Word vrijwilliger Doneer

Doe mee met Kilometers voor Kansen!

Juni is sportmaand bij het Rode Kruis! Tijdens Kilometers voor Kansen leg je in één maand zoveel mogelijk kilometers af voor het goede doel. Dat kan alleen, maar ook met een team. Bijvoorbeeld met je collega’s of sportclub. Je kunt fietsen, wandelen, hardlopen, skeeleren of misschien juist wel een mix ervan: doe het op jouw manier!

Er zijn een aantal doelafstanden om uit te kiezen. Die afstanden staan symbool voor de afstand die een vluchteling ook af moet leggen. Door je te laten sponsoren voor jouw sportieve prestatie werken we samen aan onze missie: hulp aan mensen die over de hele wereld op de vlucht zijn.

Meld je aan!

692

deelnemers gingen je al voor in 2021

Kilometers-voor-Kansen-1-1030x1030-1

Hoe werkt het?

Zet jij je met jouw sport ook in voor mensen op de vlucht? Dit is hoe het werkt:

 1. Maak je actie aan op de actiepagina.
 2. Kies je afstand. Je kunt kiezen uit één van onze voorbeeldroutes of zelf een doel stellen.
 3. Start met sporten in de maand juni. Samen of alleen.
 4. Zamel geld in voor jouw sportieve prestatie en steun onze hulp aan mensen op de vlucht.
Kom in actie voor het Rode Kruis 1

Meedoen als bedrijf

Samen sporten is vaak nog leuker. Tijdens Kilometers voor Kansen kun je je ook inschrijven als (bedrijven)team. Wijs één teamcaptain aan die een teampagina aanmaakt. Daarna kan iedereen zich daarbij aansluiten. Het wijst zich vanzelf tijdens het inschrijven. Leg samen met je collega’s een doelafstand af. Individueel óf gezellig met elkaar, maar altijd met hetzelfde doel: hulp aan mensen op de vlucht. Zo krijgen die lunchwandelingen ineens extra betekenis!

Schrijf je in als team
myanmar bangladesh voorlichting handen wassen

Waar doe je het voor?

In 2021 waren er ruim 84 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 neemt dit aantal alleen al door de oorlog in Oekraïne met miljoenen toe. De meeste vluchtelingen vinden veiligheid in buurlanden, maar soms moeten ze er langer voor reizen. Een klein deel van de mensen komt ook in Nederland terecht. Tijdens die reis en in Nederland zijn wij er. We zorgen onder andere voor schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische- en psychosociale hulp. Ook zorgen we via ons wereldwijde Restoring Family Links-netwerk dat we het contact tussen familieleden herstellen, als dit door het conflict of tijdens de vlucht is verloren.

Bekijk de routes

Veelgestelde vragen

 • Wat is Kilometers voor Kansen?

  Kilometers voor Kansen is de perfecte manier om actief bezig te zijn én het goede doel te steunen. In juni kun jij je kilometers laten tellen door te hardlopen, wandelen, fietsen of zwemmen voor het goede doel: hulp aan vluchtelingen wereldwijd. Je kunt met jouw sport één van de vier voorbeeldafstanden afleggen, maar je kunt ook je eigen afstand kiezen. Dus of je nu een doorgewinterde hardloper bent of gewoon op zoek bent naar een reden om weer op je fiets te stappen, er is voor ieder wat wils!

 • Mag ik meerdere sporten combineren?

  Ja, dat mag! Je mag zelf bepalen hoe je de kilometers af gaat leggen. Het is natuurlijk wel leuk om je sponsoren hierover op de hoogte te houden via de actiepagina.

 • Hoe kan ik me inschrijven?

  Je kunt je vanaf nu inschrijven via onze speciale actiepagina www.kilometersvoorkansen.nl.

 • Moet ik individueel meedoen of in een team?

  Het mag allemaal! Ga je samen de uitdaging aan? Dan kun je de teamgrootte zelf bepalen. Bij het aanmaken van je actie kun je kiezen of je individueel meedoet of met een (bedrijven)team.

 • Kan ik ook meedoen als ik geen geoefend sporter ben?

  Natuurlijk kan dat! Bij Kilometers voor Kansen stel jij je eigen doel. Dat kan een hele lange afstand zijn, maar ook een wat kortere. Je kunt kiezen uit een van onze doelafstanden of jouw eigen doel bepalen. Zolang het voor jou een uitdaging is, vinden wij jouw prestatie al geweldig!

 • Ik heb mijn actiepagina aangemaakt, maar wil eigenlijk switchen van doelafstand. Kan dat?

  Ja hoor, dat kan. Stuur in dat geval even een mailtje naar kilometersvoorkansen@redcross.nl.

 • Is deelname gratis?

  Ja, deelname is gratis. Wij vragen je alleen om een mooie doelafstand te kiezen en je daarvoor te laten sponsoren door bijvoorbeeld familie, vrienden, buren of collega’s.

 • Waar gaat het ingezamelde geld naartoe?

  Dat is een belangrijke vraag! Het ingezamelde geld wordt ingezet voor onze hulpverlening aan vluchtelingen wereldwijd. We kijken waar het geld op dat moment het hardste nodig is. Bij voorgaande edities hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan de vluchtelingenhulp in het Middellandse Zeegebied, Bosnië en Griekenland. Je hoort altijd een terugkoppeling van ons.

  Overal ter wereld komen onze vrijwilligers in actie om mensen op de vlucht te helpen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor schoon water, hygiënevoorlichting, voedsel, eerste hulp en psychosociale zorg.

 • Waarom geen ander (Nederlands) doel?

  Het Rode Kruis verleent hulp aan kwetsbare mensen in binnen- en buitenland. Soms voeren we voeren actie voor hulpverlening in Nederland. Denk aan de Rode Kruis collecteweek of aan de nationale campagne voor coronahulpverlening. Andere acties, zoals Kilometers voor Kansen, komen ten goede aan internationale projecten.

 • Wat vindt mijn omgeving ervan als ik geld vraag voor een sportieve prestatie?

  Het kan misschien wat vervelend voelen om je familie en vrienden om geld te vragen. Maar je doet het natuurlijk niet voor jezelf! Dagelijks zijn miljoenen mensen gedwongen op de vlucht omdat zij hun leven thuis niet meer zeker zijn, en jij komt in actie om hen te helpen.

  Uit onderzoek blijkt dat het sponsoren van een bekende de tweede meest populaire manier van bijdragen aan een goed doel is. Alleen een donatie via de collectebus wordt vaker gedaan. Je kunt een bekende dus gerust vragen om een bijdrage. Het hoeft ook geen hoog bedrag te zijn, alle beetjes helpen!