Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilligers bron- en contactonderzoek

De functie

Het Nederlandse Rode Kruis is dé noodhulporganisatie van Nederland. We zetten ons in om rampen te bestrijden en kwetsbaren te helpen in crisissituaties. Ook tijdens de coronapandemie staan we klaar om te helpen waar dat nodig is. We ondersteunen daarom de GGD bij het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek. We zoeken enthousiaste vrijwilligers die ons daarbij kunnen helpen.

Wat ga je doen?
Als vrijwilliger bij het bron- en contactonderzoek word je ingezet voor een deel van het onderzoek. Je benadert telefonisch de nauwe contacten en huisgenoten van besmette personen en gaat na of ze klachten hebben ontwikkeld. De uitkomsten registreer je in het systeem van de GGD, zodat die zicht houdt op de verspreiding van het virus. Op basis van de actuele besmettingscijfers kun je ook gevraagd worden tijdelijk andere taken uit te voeren. Uiteraard krijg je alle benodigde werkbegeleiding vanuit het Rode Kruis.

Hoe werkt het precies?
Als je je aanmeldt, voer je eerst een intakegesprek. Als dit goed verloopt, word je officieel Rode Kruis-vrijwilliger en lid van de grootste noodhulporganisatie ter wereld.

Om het werk goed uit te kunnen voeren, volg je eerst een training. Deze training vindt online plaats en bestaat uit verschillende onderdelen. Zo ga je twee hele dagen met een trainer aan de slag om onder andere mee te luisteren en zelf mensen te bellen onder begeleiding.

Je werkt vanuit huis. Je werkt in shifts van vier uur (er is een pauzemogelijkheid) op de dagen die voor jou uitkomen. De inzettijden zijn tussen 10:00 en 18:00 uur. Is vier uur niet haalbaar? Dan is er een beperkte mogelijkheid voor inzetten van twee uur. We vragen je om gemiddeld zes tot acht uur per week beschikbaar te zijn voor de komende drie maanden. Een onderbreking voor bijvoorbeeld vakantie is geen probleem.

Welke competenties heb je hiervoor nodig?

 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Communicatief vaardig (inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, overtuigingskracht, moeilijke gesprekken kunnen voeren)
 • Ervaring met bellen (niet gescript)
 • Analytisch
 • Flexibel (snel schakelen, multitasken)
 • Zelfstandig
 • De grenzen van je verantwoordelijkheid kennen en weten wanneer je hulp moet vragen
 • Computervaardig

Welke opleiding heb je hiervoor nodig?

 • Minimaal mbo-werk- en denkniveau
 • Medische kennis is een pré

Wat verwachten we verder van je?

 • Het is voor ons belangrijk dat je je houdt aan de grondbeginselen van het Rode Kruis en onze gedragscode. Als je je aanmeldt, ontvang je hier meer informatie over.
 • Verder is het van belang dat je over een goed werkende computer beschikt (een tablet voldoet helaas niet) en een stabiele internetverbinding.
 • Ook heb je een smartphone nodig waarop je apps kunt downloaden. Dit is nodig omdat je belt via het systeem van de GGD. Een speciale app op je telefoon (Microsoft Authenticator) zorgt daarbij voor een extra IT-beveiligingslaag.

Wat mag je van het Rode Kruis verwachten?

 • Je krijgt een onkostenvergoeding voor het gebruik van een thuiswerkplek van € 50 per maand.
 • Uiteraard krijg je alle benodigde training en werkbegeleiding.
 • Je krijgt de gelegenheid om je zinvol in te zetten en bij te dragen aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus in Nederland.

Meld je aan

Veelgestelde vragen

 • Waarom ondersteunt het Rode Kruis de GGD?

  Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie. Tijdens een crisis kunnen overheidsdiensten ons vragen om hen te ondersteunen met vrijwilligers.

  We doen dit graag, omdat we het belangrijk vinden om ons steentje bij te dragen in het bestrijden van het coronavirus. We hebben een grote pool vrijwilligers die onder andere worden ingezet om zorgpersoneel te ondersteunen, te helpen in teststraten en voedselpakketten uit te delen. Zij kunnen ook ondersteunen bij de GGD.

 • Wat houdt bron- en contactonderzoek in?

  Voor iedereen die positief is getest op het coronavirus, wordt een bron- en contactonderzoek gestart. Het doel van bron- en contactonderzoek is om vast te stellen met wie een besmette persoon in contact is geweest, om contacten van een besmet persoon te informeren en om hen te wijzen op maatregelen die zij kunnen nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan mensen die kwetsbaar zijn en mensen die werken met kwetsbare personen, zoals zorgmedewerkers.

  Door het bron- en contactonderzoek weten mensen eerder dat zij mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Daardoor kunnen zij eerder maatregelen nemen om te voorkomen dat zij het virus verspreiden. Op deze pagina vind je meer informatie over het bron- en contactonderzoek.

 • Hoe word ik als vrijwilliger opgeleid voor het bron- en contactonderzoek?

  De landelijke GGD heeft een opleidingstraject opgezet voor medewerkers van het bron- en contactonderzoek. Hierbij leer je onder andere hoe het onderzoek werkt en hoe je een goed gesprek voert. De opleiding bestaat uit een uitgebreide e-learning (ongeveer tien tot twaalf uur), een cursus gespreksvaardigheden (ongeveer drie uur) en een tweedaagse online training.

 • Van hoe laat tot hoe laat werk ik en op welke dagen?

  Als vrijwilliger bij het bron- en contactonderzoek werk je op voor jou geschikte tijden en dagen. Dit kan ook in het weekend zijn. Je werkt in blokken van vier uur (binnen het tijdsframe 10.00 – 18.00 uur). Is vier uur niet haalbaar? Dan is er een beperkte mogelijkheid voor inzetten van twee uur. We vragen je om gemiddeld zes tot acht uur per week beschikbaar te zijn gedurende minimaal drie maanden. Een onderbreking voor bijvoorbeeld vakantie is geen probleem.

 • Aan welke eisen moet mijn telefoon voldoen om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen?

  Om dit werk te kunnen uitvoeren, heb je een smartphone nodig waarop je apps kunt downloaden. De GGD vraagt je namelijk om een app te installeren om te zorgen dat je veilig met privacygevoelige gegevens kunt werken. Deze app heet ‘Microsoft Authenticator’. Om in te loggen op de systemen van de GGD, moet je deze app op je smartphone hebben geïnstalleerd.

  Daarvoor heb je het volgende besturingssysteem op je smartphone nodig:
  – Voor Android: Android 6.0 of hoger
  – Voor Apple: iOS 11.0 of hoger

  Twijfel je of je de smartphone de app ondersteunt? Probeer dan alvast de app ‘Microsoft Authenticator’ te downloaden via de App Store of Google Play Store. Als dit is gelukt, dan zit je goed!

 • Kan ik dit werk ook doen op een Apple Mac(book) of Chromebook?

  Bij het bron- en contactonderzoek werk je op je eigen computer. Bij een Apple Mac(book) of Chromebook kunnen wij je helaas geen ondersteuning garanderen bij ICT-problemen. Onze supportdesk heeft hier niet voldoende kennis over. Het is van belang om dit mee te nemen in je overweging om te helpen bij het bron- en contactonderzoek.