Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Doneren Geef aan de collectant word collectant Informatie voor de collectant

Informatie voor de collectant

​Fijn dat je interesse hebt om collectant te worden voor het Rode Kruis! Het anwoord op veel gestelde vragen over de collecte vind je hieronder.

De collecteweek vindt plaats tijdens de Rode Kruis Week. in 2016 is dat van 19 tot en met 25 juni. Deze data zijn altijd terug te vinden op de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving op www.cbf.nl.

2. Kan iedereen collecteren?

Ja, jong en oud. Alleen voor kinderen onder de zestien jaar geldt dat zij onder begeleiding van een volwassene moeten collecteren. Dit kan overigens per gemeente verschillen maar zestien jaar is de meest voorkomende leeftijdsgrens om zelfstandig te mogen collecteren. Onder begeleiding van een volwassene mag een kind wel collecteren.
Een collecteronde kost tijdens de collecteweek ongeveer twee uur van je tijd. Bij voorkeur tussen 18.00 en 20.30 uur op een doordeweekse dag of op zaterdag overdag.
Ja, zolang het maar tijdens de Rode Kruis Week is.

5. Krijg ik een vergoeding voor het collecteren?

Nee, het collecteren gebeurt op vrijwillige basis.
De afdeling waarvoor je gaat collecteren neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om je verder te informeren.
De opbrengst van de collecte gaat naar ons werk in Nederland. Een gedeelte wordt ook gebruikt voor internationale projecten, als lokale afdelingen daar in investeren.
Nee, 100% van het opgehaalde geld gaat naar de activiteiten van de lokale afdelingen van het Rode Kruis. Er gaat dus geen euro van de collecte naar het salaris van de directeur!
De collecte alléén is onvoldoende om al het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Dat geldt ook voor een brief met acceptgiro. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van collecte plus mailing de hoogste (gezamenlijke) opbrengst oplevert. om te voorkomen dat collectanten aan de deur horen dat men de acceptgiro al verstuurd heeft, valt de brief pas op de laatste zaterdag van de collecte op de deurmat.
Op verschillende manieren wordt gecontroleerd of het geld dat binnenkomt  wel goed wordt besteed. In de eerste plaats is er jaarlijks een accountantscontrole om vast te stellen of de boekhouding wel klopt. Bovendien heeft het Rode Kruis het keurmerk voor fondsenwervende organisaties dat wordt toegekend door een controlerend orgaan: het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Om dit keurmerk te krijgen, moeten we jaarlijks inzicht geven in onze inkomsten en uitgaven. Het CBF controleert of de kosten die zijn gemaakt om het geld te werven, binnen de perken blijven. En de belangrijkste controle is natuurlijk die vanuit het publiek: we vinden het van groot belang om de samenleving te laten zien wat we doen en voor wie. Dat doen we bijvoorbeeld met onze website, voorlichtingscampagnes, ons ledenblad, folders en jaarverslagen.