Inzet Dam tot Damloop 2019: “Indrukwekkend om dichtbij mee te maken”
Na maanden voorbereiding was het vrijdag 20 september jl. eindelijk zover: het huzarenstukje van het jaar, het Dam tot Damweekend, stond op het punt van beginnen. Een weekend waarin elk jaar weer veel ZaWa- Evenementenhulpverleners tot het uiterste gaan om de hulpverlening tijdens het evenement in goede banen te leiden. Ook dit jaar zou het weer een goed bezocht evenement worden: maar liefst 82.000 sporters hadden zich aangemeld en er zouden naar verwachting zo’n 150.000 supporters langs de diverse trajecten staan. Een operatie van ongekende omvang, en dit jaar met een extra punt van zorg: het zou warm worden, en relatief vochtig, waardoor de warmte door de sporters slecht afgevoerd zou kunnen worden. Die combinatie zou weleens tot een enorme hulpvraag kunnen leiden. En zo geschiedde.
Onze Projectleider EHBO, Andrea Graftdijk, had zich opgegeven voor het gastenprogramma: een kijkje achter de schermen voor medewerkers van betrokken organisaties. Zondag 22 september rond 13.30 uur werd ze samen met de andere geïnteresserden in het zenuwcentrum Pascal Zuid in Zaandam verwacht. Het gastenprogramma begon met een presentatie waarin uitgelegd werd wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van de hulpverlening van zo’n grootschalig evenement.
Drukte
Onze ZaWa-collega Rick Hollander, Projectleider Dam tot Dam- hulpverlening 2019, zou de presentatie geven maar was toen al weg- geroepen in verband met de grote drukte. Een collega nam het over. Vooraf was al bekend dat het deze dag warm zou worden. Andrea: “Ik heb het daar ook een paar dagen vooraf even met Rick over gehad. Hij was op dat moment nog niet zenuwachtig, ik wel een beetje. Toen ik binnenkwam in Pascal Zuid was er geen paniek, maar de opkomende spanning was duidelijk voelbaar. Iedereen stond op scherp. Ik voelde me wel een beetje bezwaard: het was erg interessant om alles zo te zien, maar wij liepen natuurlijk eigenlijk alleen maar in de weg”.
Tijdens de presentatie was al duidelijk dat het druk was, met enige regelmaat werd iemand weggeroepen. “In onze groep was ook de Officier van dienst Geneeskundig van de GHOR (Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio – red.) aanwezig. Hij stond in contact met organisator Le Champion, en liet ons tijdens de tour weten dat er was besloten om de laatste 4000 deelnemers niet te laten starten: het hulpverleningsapparaat was in zijn geheel in actie, er was geen capaciteit om nog meer mensen te helpen.
“Op dat moment kan je denk ik niks anders beslissen. We hoorden de ambulances af en aan rijden. Spoedposten van alle ziekenhuizen in de buurt lagen vol. Als de vraag nog groter zou worden, zou je de veiligheid van alle deelnemers niet meer kunnen garanderen.
Ik vond het behoorlijk indrukwekkend om van dichtbij mee te maken. Er werd zo hard gewerkt! Iedereen met een EHBO-diploma werd opgeroepen om mee te helpen, iedereen was nodig in het veld. De mensen die niet mochten starten waren uiteraard ontzettend teleurgesteld, maar volgens mij was het de enige mogelijke beslissing.”
Koelbaden
Dit jaar zijn er voor het eerst koelbaden ingezet tijdens de Dam tot Dam- loop. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een koelbad de meest efficiënte manier is om een hitteberoerte te behandelen. Het bleek geen overbodige luxe: er zijn naar schatting zo’n 20 deel- nemers in een van de vier aanwezige koelbaden gekoeld. De conclusie was achteraf dat de koelbaden vrijwel zeker levens hebben gered.
Andrea: “Helaas hebben we de koelbaden niet kunnen zien. We gingen na de presentatie met twee busjes “het veld” in, maar werden halverwege teruggeroepen omdat er net was opgeschaald naar Grip 1: alle hens aan dek, geen tijd voor bijzaken. We zijn toen weer teruggegaan naar het Pascal Zuid waar we nog een kijkje hebben genomen bij de Verbindingsdienst, maar ook bij logistiek en de facilitaire dienst. Indrukwekkend hoeveel mensen er ook achter de schermen bezig zijn met zaken waar je eigenlijk helemaal niet bij stilstaat. Zo was er een complete gymzaal ingericht als slaapzaal, voor de vrijwilligers die letterlijk uit het hele land kwamen en veelal van vrijdagavond tot zondagavond aanwezig waren. Deze vrijwilligers moesten ook allemaal eten en natuurlijk worden voorzien van de juiste uitrusting. Bij de Verbindingsdienst werd middels een enorm geavanceerd communicatiesysteem contact gehouden met alle posten langs de route, maar ook bijvoorbeeld met de bikers en ziekenhuizen/ ambulancediensten.”
Trots
Andrea: “Natuurlijk realiseerde ik me vooraf wel dat een evenement van deze omvang niet zomaar tot stand komt. Maar nu ik ervaren heb wat een geoliede machine onze organisatie kan zijn dan kan ik alleen maar zeggen dat ik ontzettend trots ben op al mijn collega’s. Ze maken het mogelijk dat een evenement als de Dam tot Damloop op een veilige manier kan worden georganiseerd.”